Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Aidee

    , Autor: Kika2407

    Dobrý večer, beriem antikoncepciu Aidee vždy o 18:00, dnes presne po 1hod.45min.som mala jednorazovú hnačku alebo teda redšiu stolicu. Máme sa chrániť aj inak alebo som chránená? Väčšinu som totiž čítala že za hnačku sa berie dlhotrvajúca hnačka a nie jednorazová. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa ozaj jednalo len o jednorázové slabšie prehnanie či redšiu stolicu, účinok antikoncepcie by nemal byť oslabený. Vo všeobecnosti sa pri opakovanej hnačke odporúča doplnková ochrana (kondóm) nasledujúcich 7 dní.

Podobné otázky

  • Spinenie počas HAK

    , Autor: LuCia99

    Dobrý deň , HAK beriem už vyše 2 rokov (Aidee) , všetko bez problémov . mala by som však otazku, začala som pravidelne cvicit a dostavilo sa mi jemne spinenie , moze nadmerná fyzická aktivita spôsobiť špinenie ?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nadmerné silové cvičenie, či zmena životného štýlu môže spôsobiť nepravidelné špinenie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Marrimay

    Dobrý deň pán doktor, užívam HAK Aidee a omylom som si vzala tabletku z druhej strany balenia nie podľa dní, ktoré sú napísané na tabletkách. Má každá tabketka ten istý účinok alebo je problém, že som si vzala tú, ktorú mám užiť až na konci balenia? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný. Každá z 21 tabliet v blistri obsahuje rovnaké množstvo dvoch hormónov. Označenie dní je len pre Vašu lepšiu orientáciu. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, každý deň užite jednu tabletku približne v rovnakom čase a po doužívaní blistra si urobte, ako štandardne, sedemdňovú pauzu a pokračujte v užívaní tabliet ďalšieho blistra.

  • dienogest

    , Autor: anym

    Dobrý deň, brala som antikoncepciu Dienorette, ktorá mi najviac vyhovolala až na jeden problém že sa mi občas veľmi zvýšil krvný tlak. Avšak sú aj antikoncepcie s rovnakým obsahom hormónov ako Dienorette. (Aidee, Jeanine, Mistra a pod. Je možné že tieto prípravky by nemali taký vedľajší účinok?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky to možné je. Je to individuálne u každej ženy. Nie každej žene vyhovuje hneď prvý nasadený preparát. Niekedy môže preparát hormonálnej antikoncepcie spôsobiť vedľajšie, či nežiadúce účinky, inokedy vyhovuje pacientke hneď prvý nasadený preparát.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Petik16

    Dobry den prajem,

    chcela by som sa Vas opytat na Vas nazor ohladne uzivania antikoncepcie Mistra v mojom pripade(33rokov). Niekolko rokov(4r) som uzivala Belaru, ktora mi sadla super, avsak posledne mesiace jej uzivania som krvacala 2x mesacne. Lekar mi ju zmenil na Lunyttu(ze v mojom veku uz treba slabsiu antikoncepciu), ktoru uzivam asi 3roky - som snou spokojna, az na to ze na akne mi moc nepomaha, Belara v tomto smere bola napomocnejsia. Moja nova pani gynekolog.mi preto navrhla Mistru, avsak som pocula ze je ,,silnejsia,,(obsahuje viac hormonov).
    Mate prosim skusenosti od pacientiek 30+ na tuto antikoncepciu, pripadne je v poriadku uzivat ju dlhodobejsie aj v mojom veku?

    Dakujem a prajem prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky aktuálne preparáty kombinovanej hormonálnej antikoncepcie sú nízkodávkové, ale aj vrámci týchto nízkodávkových preparátov sú preparáty s ešte nižším obsahom hormónov. Nie je to ani tak o veku, ako o tom, či Vám daný preparát vyhovuje alebo nie. Každej žene vyhovuje viac iný preparát. Niekedy “sadne” hneď prvý nasadený preparát, inokedy je potrebné vystriedať tri-štyri preparáty hormonálnej antikoncepcie. Na akné sa vo všeobecnosti používajú preparáty s vyšším obsahom hormónov, akými je Belara, Aidee, Jeanine, či spomínaná Mistra. Môžete ju vyskúšať.

  • Zenadea a krvacanie

    , Autor: Leah0

    Dobry den p. Dr.
    Ja som vcera pisala ohladne antikoncepcie Zenadea a mojho krvacania, 9.11 som mala prvy den menstruacie a dala si prvu tabletku hak, vcera ste mi na moju otazku, ci je toto moje spinenie zo zaciatku uzivania ok odpisali, ze je.. avsak ja som este predtym polozila tuto otazku inemu gynekologovi(ale nie mojmu obvodnemu) a ten mi odpovedal, ze to je napodobenina Jeanine a krvacam kvoli tomu. Ze on svojim pacientkam napodobeniny nepredpisuje. Moj gynekolog mi nic take nepovedal, ze by sa jednalo o nejaku napodobeninu. Ja by som svojmu telu nieco zle nemala v umysle davat, preto sa na Vas obraciam ako na odbornika, ci je to pravda, ze je tam nejaky rozdiel, pretoze podla toho, ake hormony dane antikoncepcie obsahuju, ide o rovnake mnozstvo dienogestu a etynilestradiolu. Myslite si, ze v tom moze byt problem ? Ma vyrobca nejaky vplyv na kvalitu hak ? Pretoze zvazujem, ci nemam prejst teda na tu jeanine, aj ked mi to pride zbytocne, nakolko ide o rovnake davky hormonov. (Na vyber som mala este aidee a uz si dalej nepamatam) Moj gynekolog vyber znacky nechal na mna, islo vyhradne len o dany typ hormonov, ktore mi odporucil, ze pomozu na akne a na zabranenie otehotnenia. :( som z toho smutna. Predtym (4r dozadu) som uzivala leverette a take spinenie nebolo, ale zase nepomohla mi na akne ani po roku.. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa o napodobeninu, ale o generikum. Zjednodušene povedané, na trhu je viacero preparátov obsahujúcich kombináciu dienogestu a etynilestradiolu a žiadna nie je napodobenina. Rozdiel však môže byť v cene. Je to presne o tom istom ako u iných liekov. Originálny liek je vždy drahší a generikum (lacnejšia náhrada) je lacnejšie. Nie to však napodobenina, ale je pravda, že “problém” môže byť aj v samotnom preparáte. Základné zložky, teda hormóny, sú síce rovnaké, ale vedľajšie látky môžu byť, a aj väčšinou sú, rozdielne. U každej pacientky je však vhodný iný preparát a pomerne často je potrebné pacientke zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie pre jeho vedľajšie, či nežiadúce účinky, prípadne aj pre nedostatočný efekt čo sa týka akné. Na liečbu akné sú vhodné aj ďalšie preparáty hormonálnej antikoncepcie ako Belara, Aidee, spomínaná Jeanine, či Mistra. Je to však individuálne u každej ženy. Špinenie, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, nie je naozaj ničím výnimočným, neprejavuje sa samozrejme u každej ženy. Ak sa však stav neupraví a špinenie bude pretrvávať aj napríklad po 3 mesiacoch užívania, bude potrebné preparát hormonálnej antikoncepcie zmeniť.