Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Karhla

    , Autor: vercajunior

    Dobrý deň, potrebujem poradiť . Chcem sa spýtať či by veľmi vadilo keby miesto posledných dvoch tabletiek lunytty zoberiem dve karhly , respektíve čo by to spôsobilo (mohlo spôsobiť ), keď majú v podstate rovnaké zloženie až na množstvo hormónov. Mením lunyttu za karhlu. Karhlu som brala pred 4 mesiacmi.
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, produkt Lunytta ako aj KarHla vyrába ta istá firma a je to fakticky rovnaká hormonálna antikoncepcia s rovnakým obalom. Úžitim dvoch tabliet KarHly namiesto Lunytty Vám ale v blistri budú tieto dve tablety chýbať, preto by som radšej volil iný spôsob, napríklad vynechanie posledných dvoch tabliet Lunytty, začatie sedemdňovej pauzy a následne pokračovať s novým blistrom KarHly. Poraďte sa s Vasim obvodným gynekológom , ktorý Vám danú antikoncepciu predpísal, ohľadne ďalšieho postupu.

Podobné otázky

  • Vynechanie tabletky

    , Autor: Dominikaaa

    Dobrý deň ,zabudla som si včera dať tabeleku antikoncepciu (KarHla) a až dnes o 9 ráno som to zistilila .Chcem sa spýtať čo mám robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste zabudnutú tabletku užili po viac ako 12. hodinách od času obvyklého užitia, účinok hormonálnej antikoncepcie môže byť znížený, preto je okrem pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie používať najbližších 7 dní aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • Špinenie

    , Autor: Aňa26

    Dobrý deň prajem. Prosím Vás o radu…26.11 som mala menštruáciu klasicky cca 5 dní nakoľko užívam antikoncepciu karhla už asi 10 rokov... Teraz 12.12 mi začalo hnedé špinenie ktoré pretrváva do dnes tj 16.12. Sem tam sa k tomu pridruží aj bolesť podbruška. Viete mi prosím poradiť či je to bežné nakoľko som sa s tým ešte nestretla.
    Vopred veľmi pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa špinenie môže vyskytovať. Odsledujte si to. Je možné, že bude potrebné zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: michaela09

    Dobrý deň,
    29.11. som začala brať prvú tabletku HAK karhla. No zároveň som začala brať aj antibiotiká zinnat 500.
    1.12 (dnes) som mala pohlavný styk bez inej ochrany. Je tam možnosť otehotnenia a odporúčali by ste tabletku po?
    A ako dlho budú znížené účinky HAK a ako dlho sa mám chraniť aj inou antikoncepciou?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotikum Zinnat môže znižovať účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je počas užívania týchto antibiotík, ako aj sedem dní po ich doužívaní, potrebné používať, okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).Ak ste vedeli o možnom zníženom účinku antikoncepcie, celkom nechápem, prečo ste sa nechránili aj bariérovo. Užitie tabletky núdzovej antikoncepcie je za týchto okolností naozaj na zváženie.

  • zabudnuta tabletka

    , Autor: michaela09

    Dobrý deň. Užívam HAC Karhla. Predposledný deň (20.) čo bolo včera som zabudla užiť tabletku. Spomenula som si na to na druhý deň dnes zatiaľ som neužila tú poslednú ani tú predošlú. Ako je najlepšie postupovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste ešte neužili včerajšiu ani dnešnú tabletku, už ich ani neužívajte a od včera si rátajte sedemdňovú pauzu. Po jej skončení pokračujte v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie nového blistra. Zvyšné dve tabletky z aktuálneho blistra vyhoďte. Za daných okolností budete, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, aj naďalej chránená, aj keď sa Vám cyklus posunie (skráti) o dva dni.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Dominikaaa

    Dobrý deň ,chcem sa spýtať ,beriem antikoncepciu KarHla už 2 mesiace a nedávam si tabletku presný čas dávam si ju niekedy aj o hodinu aj 2 od času ktorý som si na začiatku nastavila .Mala by sa brat na čas ? Nezníži to účinok ?Dakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletka hormonálnej antikoncepcie by sa mala užívať pravidlene. Pár hodinový časový rozdiel v užití tabletky hormonálnej antikoncepcie však nemá vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, nemusíte sa obávať.