Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,281 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 7dňova pauza

    , Autor:

    Dobrý deň, prosim Vás, ak užívam antikoncepciu lunytta a namiesto oddychového týždňa som pokračovala ďalej v braní nového blistra, je možné že počas brania všetkých 21 tabletiek môžem mať bolesti v podbrušku?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania druhého blistra sa môže objaviť špinenie alebo krvácanie, ako aj bolesti v podbrušku, ktoré patria medzi časté vedľajšie účinky. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • 7dnova pauza

    , Autor: Kačinka521

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Aidee no počas 7dnovej pauzy som mala pohlavný styk. Je možné tehotenstvo alebo som chránená aj počas tej pauzy?.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená aj počas sedemdňovej pauzy. Nemusíte sa obávať.

  • HAK Karhla a ATB Ospexin

    , Autor: Mon_A

    Dobrý deň, pán doktor.
    Brala som ATB Ospexin 1000mg v dávke 3tab./deň v 8hod.intervaloch kvôli recidíve zápalu močových ciest.
    Tieto ATB som užívala v čase 6.-17.11. (tri krabičky).
    Užívam HAK KarHla, pričom som poslednú tabletku cyklu užila 3.11., nasledovala 7dňová pauza (menštruácia 7.-11.11.), ďalší blister som začala užívať 11.11.2021. Je možné, že tieto ATB znižujú účinnosť HAK, ak išlo o takúto vyššiu dávku?
    10 dní som užívala aj probiotiká 1tab./deň a Urinal Akut Forte (tiež 1 tab./deň).
    Je potrebné doplniť HAK aj inou formou?
    Ak áno, ako dlho?
    Vopred ďakujem za informácie a želám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká neznižujú účinok antikoncepcie, preto pri pravidelnom užívaní by mal byť antikoncepčný účinok zachovaný. Samozrejme, ak budete kľudnejšia, môžete nasledujúcich 7 dní používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Účinky hak po 7- dnovej pauze

    , Autor: Janca z pomaranca

    Dobrý deň, dobrala som prvý blister hak, nastala 7dnova pauza, po nej 1 tabletka z nového blistra. V ten istý deň sme mali nechránený sex. Bola som chránená? Nevynechala som tabletku, uzivala som od 1 dna cyklu. Ďakujem za odpovedať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Petra1234

    Dobrý deň pán doktor,
    2 mesiace užívam HAK Triquilar. Užívam pravidelne každý deň večer, ale nie vždy v istú hodinu. Včera som si dala 21.tabletku čiže poslednu a dnes mi začína 7dnova pauza, lenže včera som mala nechránený pohlavný styk ale ejakuoval mimo mna. Chcem sa opýtať, či ten styk je stále chránený aj počas 7dni pauzy a ak na 8.den nezačnem užívať ďalšie balenie HAK by sa nemohlo stať, že by nejaké spermie ešte zostali po tom styku vo mne a mohlo by dosť ku tehotenstvu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená aj počas sedemdňovej pauzy. Ak ste mali pohlavný styk včera, účinnosť hormonálnej antikoncepcie je počas možnej životaschopnosti spermií zachovaná. Tehotenstva sa obávať nemusíte.

  • Antikoncepcia

    , Autor: domi224

    Dobrý deň. Prvý mesiac užívam hormonálnu antikoncepciu Jeadine. 6.12. som si myslela že mi už začala menštruácia tak som užila tabletku ako mi povedal lekár. Avšak dva dni takmer nič iba take spinenie a potom nič. Myslela som si že je to dôsledkom tej hak, ale 18.12. som dostala menštruáciu znova, takze to predtým zrejme nebola. Včera som mala nechránený pohlavný styk a priateľ do mna ejakuloval. Môže sa stať že otehotniem? A ešte keď už mám predposlednu tabletku z blistra a o dva dni mi začne 7dnova pauza? Veľmi sa toho bojím, preto potrebujem poradiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak užívate a aj ste užívali antikoncepciu pravidelne, tehotná by ste byť nemali. V priebehu uživania antikoncepcie môže dôjsť k zašpineniu. Pokračujte v plánovanom užívaní tabliet s následnou pauzou. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.