Poradňa gynekológa

Gynekológ
5,664 otázok , Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 7dňova pauza

    , Autor: Petra

    Dobrý deň, prosim Vás, ak užívam antikoncepciu lunytta a namiesto oddychového týždňa som pokračovala ďalej v braní nového blistra, je možné že počas brania všetkých 21 tabletiek môžem mať bolesti v podbrušku?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, počas užívania druhého blistra sa môže objaviť špinenie alebo krvácanie, ako aj bolesti v podbrušku, ktoré patria medzi časté vedľajšie účinky. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: Domi224

    Dobrý deň. Prvý mesiac užívam hormonálnu antikoncepciu Jeadine. 6.12. som si myslela že mi už začala menštruácia tak som užila tabletku ako mi povedal lekár. Avšak dva dni takmer nič iba take spinenie a potom nič. Myslela som si že je to dôsledkom tej hak, ale 18.12. som dostala menštruáciu znova, takze to predtým zrejme nebola. Včera som mala nechránený pohlavný styk a priateľ do mna ejakuloval. Môže sa stať že otehotniem? A ešte keď už mám predposlednu tabletku z blistra a o dva dni mi začne 7dnova pauza? Veľmi sa toho bojím, preto potrebujem poradiť.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak užívate a aj ste užívali antikoncepciu pravidelne, tehotná by ste byť nemali. V priebehu uživania antikoncepcie môže dôjsť k zašpineniu. Pokračujte v plánovanom užívaní tabliet s následnou pauzou. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Prosim o radu

    , Autor: martina.besse

    Zdravim, uzivala som HK Belara pred viac ako pol rokom, potom som ju vysadila .. Teraz som ju znova nasadila spat v prvy den menstruacie a uz mam prve plato zjedene, nastala 7dnova pauza pred 4dnami a dnes sa dostavilo spinenie, hnedy vytok a vydesilo ma to pretoze nikdy pred tym sa mi to nestalo' s priatelom mame samozrejme sex aj s prezervativom estre stale, odvtedy co som nasadila znovu antikoncepciu mam neustali pocit hladu, ale snazim sa kontrolovat, prekvapilo ma to pretoze pred tym som to nikdy nepocitovala. Prosim o radu, dakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    špinenie je normálne , môže pri novom nasadení byť prítomné
    vyčkajte 2-3, cykly, kým sa organizmus nastaví oppäť, ak by vám preparát nevyhovoval, dop. zvážiť zmenu
    prezervatív už používať nemusíte, ak užívate správne chránená ste
    s pozdravom

  • HAK a ATB Biseptol

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,

    v stredu som uzila poslednu tabletku, HAK Zenadea a zaroven som v ten den uzila aj ATB Biseptol, ale objavila sa u mna reakcia na ATB takze dalsiu tabletku som uz ani neuzila. Od stvrtka mi zacala 7dnova pauza a buduci stvrtok zacnem uzivat nove balenie HAK.

    Chcela by som sa opytat, ci moze ta jedna tabletka ATB znizit ucinok HAK v tom novom baleni alebo budem po 7dnovej pauze normalne chranena?

    Dakujem za Vasu odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    jedna tabletka spomínaných antibiotík nezníži účinnosť antikoncepcie preto môžete ďalej pokojne pokračovať v užívaní antikoncepcie bez iných nutných opatrení.

  • Oneskorená tabletka

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň. Chcem sa spýtat, vo štvrtok 28.11. som zabuda užit tabletku vo zvyčajnom čase a to o 17:00, uzila som ju v piatok 29.11. ráno o 6:30, cize po 12nastich hodinách. bolo to v tretom tyzdni. Balenie konci v pondelok 2.12. a v utorok by mala nastat 7dnova pauza. Doteraz som vsetky tabletky užívala spravne az na tuto jednu oneskorenu. CHcem sa teda spytat, ci si mám po dobrati balenia cize v utorok uz urobit 7dnovu pauzu a potom prejst na nové balenie, alebo mam pokracovat v uzivani tabletiek bez 7dnovej pauzy. taktiez som včera mala s priatelom pohlavny styk bez nejakej doplnkovej ochrany. teda viem ze antikoncenpcny ucinok moze byt znizeni, ale chcem sa este spytat ze ak som brala teraz dva mesiace tabletky bez pauzy ci je ucinok antikoncepcie velmi znizeny tou oneskorenou tabletkou.. dakujem pekne za odpoveď na moje otazky

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    je to presne na hrane, teda je otázne či je antikoncepčný účinok zníženy. Ak je však pre vás neprípustné otehotnenie, musíme k tomu pristupovať zodpovedne a nenechať nič na náhodu. V tomto prípade by som odporučila pokračovať v ďalšom balení bez sedemdňovej pauzy, aby sa opätovne navodil antikoncepčný učinok. Šanca na otehotnenie je síce malá, no nedá sa 100% vylúčiť.