Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,242 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia a špinenie

    , Autor: lara1891

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať jednu otázku. Bola som si dať predpísať antikoncepciu a viem, že ju mám začať užívať prvý deň menštruácie. No bohužiaľ menštruácia mi už 9 dní mešká a namiesto toho prišlo špinenie. Myslím si, že je to spôsobené stresom a únavou, a preto sa chcem spýtať či mám počkať s tabletkami, kým príde menštruacia alebo ich môžem začať užívať už teraz ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám menštruacia mešká 9 dní a doteraz sa Vám to nestalo, hoci asi tušíte príčinu, navštívte Vášho obvodného gynekológa a upovedomte ho o danej situácii. Je dôležité aj vylúčiť tehotenstvo. Zatiaľ by som tabletky neužíval.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a špinenie

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň, písala som vám ohľadom špinenia počas aktívnych tabliet Daylette. Beriem ju od septembra a špinenie bolo cca 10 dní pred "menzesom" v marci a máji. Lenže teraz som dostala "menzes", ktorý v nedeľu skončil, s tým že posledný deň už ani nič nebolo ani špinenie, tak teoreticky skončil už v sobotu ale dnes v pondelok som začala opäť krvácať, nie silno, len také slabé krvácanie, špinenie. Začalo to po pohlavnom styku, ale ten nebol drsný žeby to spôsobil ten. Čo môže byť príčina? Vyhľadať lekára alebo ešte počkať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, aj za predpokladu pravidelného užívania, je špinenie, či krvácanie, pomerne častým vedľajším, či nežiadúcim účinkom. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu v pravom slova zmysle, ale o krvácanie zo spádu hormónov. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak bude nepravidelné špinenie, či krvácanie pretrvávať, bude vhodné porozmýšľať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to.

  • Antikoncepcia a špinenie

    , Autor: Ivett11

    Dobry den, pan doktor, pokracujem kontinualne bez 7 dnovej pauzy(2.blister), no aj tak sa objavilo slabe krvacanie... v stredu odchadzam s partnerom na dalsi romanticky vikend, je mozne, ze mi to dovtedy prestane?? Pred casom, ked som sa radila este v inej poradni, tak vraj na taketo spinenie a jeho upravu, ci skorsie ukoncenie mi bolo odporucane vziat 2 tabletky antikoncepcie po sebe v 1 den (uprava hormonalnej hladiny). Moze to pomoct, aby som coskoro uz nekrvacala??? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je ničím nezvyčajným, ak sa pokračuje v dvoch blistroch za sebou s vynechaním sedemdňovej pauzy, počas užívania druhého blistra môže dôjsť ku krvácaniu, či špineniu. Nemyslím si, že má zmysel užiť dve tabletky hormonálnej antikoncepcie v jeden deň, vplyv na špinenie to v zásade mať nebude. Poškodiť si nepoškodíte, skráti sa Vám ale cyklus o jeden deň.

  • Antikoncepcia a špinenie

    , Autor: Mims1210

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať. V stredu minulý týždeň mi začal normálny cyklus, začala som brat antikoncepciu. Oficiálne mi cyklus skončil v pondelok. V utorok som mala nechránený pohlavný styk. A od vtedy tretí deň už mám krvavé špinenie/ výtok. Je to spôsobené pilulkami kým si telo zvykne alebo to môže byt stykom alebo tehotenstvo? Ďakujem krásne a pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, hlavne v začiatkoch užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, je pomerne časté. Či je špinenie spôsobené pohlavným stykom sa Vám neviem vyjadriť, vylúčiť sa to však tiež nedá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Prvá antikoncepcia a spinenie

    , Autor: Barborela

    Dobry den, ak beriem svoju prvú antikoncepciu axia daily jeden tyzden, ale stále mam spinenie, ktore sa podla doktora moze objavit aj v strede cyklu, som chranena aj pocas spinenia? Moze sa dostavit aj silnejsie krvacanie mimo menzesu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie je špinenie pomerne bežné, aj v strede cyklu, aj na začiatku. Za predpokladu, že užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne, ste chránená. Silnejšie krvácanie mimo krvácania z vysadenia sa môže dostaviť, ale je to málo pravdepodobné. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.