Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň. V marci sme mali s manzelom nechraneny pohlavny styk. Na dalsi den som uzila tabletku ecapelle cca 9 hodin po styku nakoľko druhé babatko sme sice plánovali ale o nieco neskôr. Nasledne mi však neprišla menstrucia a urobila som si tehotenský test. Bol pozitívny. Vsetko sme prijali tak ako bolo a zacali sme sa tesit. O par dni vsak som dostala hnedy vytok. Isla som pre istotu na pohotovosť kde v maternici nic nevideli a hospitalizovali ma s podozrením na mimomaternicové tehotenstvo. V maternici sa nic nezjavovalo a ja som zacala mat bolesti v lavej strane. Jeden den mi nieco nasli na maternici a poslali ma na kyretaz. Po kyretazi mi vsak stuplo hcg . Tak vraj je to mimomaternicove. Pichli mi teda injekciu methotrexate. Chcem sa vas spytat. Je mozne ze som si to mimomaternicové sposobila tou tabletkou? Rozhodli sme sa pre druhé babatko a ja sa touto otazkou stale viac a viac trapim. A je mozne ze ak to bolo mimomaternicové aj tak nevideli plod vo vajickovode? Vraj tam bola nejaka masa niecoho a preto som mala tie bolesti

    Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žena si sama mimomaternicové tehotenstvo spôsobiť nevie, ani spomínaná tabletka. Závisí od týždňa tehotenstva v ktorom ste boli, aby bolo vidieť plodové vajce. Nie je vždy vidieť štruktúry vo vajíčkovode. Ak sa vysloví podozrenie na mimomaternicove tehotenstvo vo vajíčkovode a vykoná sa kyretáž a napriek tomu betaHCG stúpa, vykonáva sa laparoskopia a pripadne sa odstraňuje vajíčkovod presne kvôli bolestiam a riziku prasknutia vajickovodu a silnému krvácaniu. Dôležité je odsledovať hladinu betaHCG až do nuly a až tak plánovať ďalšie tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Sterilizacia

    , Autor: Darček

    Dobrý deň zaujímalo by ma ci po sterilizácii je možné mimomaternicove tehotenstvo a koľko po zákroku musí byť absencia a ci je možné že po 7 potratoch a cca 5 kyretoch môže byť zákrok hradený poisťovňou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výkon sterilizácie sa realizuje dvojakým možným spôsobom, či už podviazaním, či pretnutím vajíčkovodov, alebo ich odstránením, preto po sterilizácii nie je možné spontánne otehotnenie, ani mimomaternicové tehotenstvo. Ak sa pýtate na absenciu pohlavného styku po výkone, je to individuálne, záleží to od toho, ako rýchlo sa žena po výkone zotaví. Sterilizácia na vlastnú žiadosť nie je v uvedených prípadoch hradená zdravotnou poisťovňou. Zákon ukladá presné podmienky, za akých okolností môže byť sterilizácia vykonaná. Vhodnejšie je rozmýšľať o vnútromaternicovom teliesku. Poraďte sa so svojim obvodným gynekológom, ktorý najlepšie pozná Vašu anamnézu, informácie o Vás, ako aj všetky výsledky vyšetrení a okolnosti.

  • tabletka po

    , Autor: herika

    dobrý deň, včera sme mali s priateľom sex. mňa to však bolelo a neužívala som si to. ale nič som nepovedala,pokračovali sme, ale bohužial nám praskol kondóm a on sa spravil do mňa.
    hneď bežal kúpiť tabletku po a medzitým toho dosť zo mňa vytieklo. tabletku som užila (mala som aj kŕče) a v príbalovom letáčiku som sa dočítala, že tabletka nemusí zabrať ak mám zápal.
    a dnes som zistil , že asi mám zápal ,ktorý mi ostal po antibiotikách (mierne ma pobolieva oblasť vaječníkov a aj kríže)
    zabrala tabletka? čo mám robiť prosím poraďte mi,sme ešte mladí a dieťatko ešte nechceme .. čo máme robiť ? :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    myslím, že sa nemusíte obávať.Samotný zápal neznižuje účinnosť, len sa v prípade opakovaných zápalov v oblasti malej panvy pri nesprávnom užití môže vyskytnúť mimomaternicové tehotenstvo.