Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Probiotika

    , Autor: katarina-32

    Dobry den,
    Chcela by som sa opytat ci dane produkty znizuju ucinnost antikoncepcie.
    Ide o tieto produkty:
    1) probiotika
    3)umeocot - je to ocot vyrobeny z umeboshi sliviek a docitala som sa ze maju antibioticke ucinky. Nie som si teda ista ci ovplyvnuju antikoncepciu aj ked asi ide o prirodne antibiotikum

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, probiotiká účinok antikoncepcie neznižujú, ich mechanizmus ako aj miesto účinku nemá nič spoločné s hormonálnou antikoncepciou. Čo sa týka japonských sliviek Umeboshi, je to asi podobné ako s probiotikami. Asi neexistuje žiadna relevantná štúdia, ktorá by potvrdila alebo vyvrátila účinok na antikoncepciu, ale osobne si myslím, že vplyv na účinok antikoncepcie nemajú.

Podobné otázky

  • Pretrvavajuce tazkosti

    , Autor: SP99.

    Dobry den,

    uz polroka mi pretrvavaju bolesti nizko v podbrusku. Nie su to ostre bolesti a niekedy na par dni ustanu a potom sa znovu objavia. Viem fungovat, ale niekedy mam neprijemne pocity pri styku, najma tak hlbsie. Dvakrat sa mi aj stalo, ze som po krvacala. U gynekologa som mala dvakrat aerobnu infekciu, preliecenu antibiotikami, po nich som mala asi na tyzden dva pokoj a potom sa bolest opat vratila. Momentalne na sone a vyteroch mam vsetko v poriadku, len mi bolo najdene ektropium. Okrem toho mam aj husty zltkasty vytok, bolo mi povedane, ze to moze byt z ektropia. Menstruaciu mam len mierne bolestivu, kedze som na antikoncepcii. Tieto problemy sa mi objavili asi pol roka po zacati HAK, predtym som mavala bolesti pri menstruacii prve dva dni. Moj doktor povedal, ze uz mi nevie spravit viac vysetreni, jedine, co zostava, je laparoskopia, a to bez nalezu na sone je posledna moznost a odporucil mi gastro, kedze aj na urologii som mala vsetko v poriadku. Chcela by som sa spytat, na Vase skusenosti s diagnostikou takychto problemov. Moze byt ektropion pricinou mojich tazkosti? Alebo skryta endometrioza? Kedze tieto bolesti su podla mna gynekologicke, aj kvoli tej bolesti pri styku. Moze tak byt nieco, co na sone nevidiet? A popripade, mozu taketo tazkosti suvisiet aj s gastro? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte neboli realizované mikrobiologické výtery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy, či trichomonas vaginalis, dovyšetroval by som to. Ak budú výsledky spomínaných vyšetrení negatívne, skúste si realizovať jednorázovo vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte vaginálne probiotiká aspoň po dobu 10 dní. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Výtok počas užívania antikoncepcie

    , Autor: Rianett

    Dobrý deň,
    píšem Vám sem s prosbou, že som neskutočne sklamaná a hlavne smutná ako dokáže tá antikoncepcia vystrájať.. Užívam ju až pár rokov. Zo začiatku som užívala náplaste Evra. Po nejakom čase som prešla na tabletky. No začala sa mi tvoriť nepekné veľké a bolestivé akné na pleti, na hrudi , na krku. Dá sa povedať, že skoro všade. Hanbím sa za to doteraz. A nakoniec som prehodnotila, že sa vrátim naspäť k náplastiam. Ako som, tak spravila, tak sa mi výtok opäť vrátil počas užívania Evra. Mala som to aj predtým a mám to znova. Odsledovala som si, že keď sme mali s priateľom styk, tak počas tbl bolo všetko v poriadku, ale jakmile začnem užívať náplaste Evra a máme niečo spolu, tak mám okamžité zápaly a svrbenia ,,dole" a výtok je naspäť. Som zúfalá z tejto situácie. Pretože, ktorú ženu by naozaj bavil takýto život s takýmito problémami? Neustále opakované zápaly, neustále výroky (žltej farby) niekedy až také hrudky. Neustále nosenie vložiek. Myslím si, že nedopomáha tomu ani stres.. Ale ja už naozaj nerozumiem prečo práve ja.. Prečo sa to stále opakuje a vracia? Nech si akokoľvek vykonávam dôkladne hygienu a všetko, tak aj napriek tomu to mám.

    Budem rada ak mi budete vedieť poradiť, čo s tým. Ešte som rozmýšľala nad možnosťou prestať to úplne užívať. A tým pádom bude trpieť moje sebavedomie kvôli pleti. Neviete mi prosím povedať ako riešiť problémy s akné?


    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám vyhovujú hormonálne náplaste a okrem spomínaných výtokov Vám nespôsobujú žiadne ťažkosti, pokračujte v ich aplikácii. Čo sa týka výtokov, príčin môže byť viacero. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Plan B pri uživami silnych antibiotik

    , Autor: Ema132

    Zdravim, v nedelu 4.2. som mala s priatelom nechraneny pohlavny styk, nemam ziadnu inú ochranu a teraz uživam silne antibiotikum Penlac ktore mi vyvolava bolest hlavy, zapal tváre a hrdla, zajtra je 5 den od tohto styku, bojime sa že sa mohlo niečo prihodiť, je bezpecne pouziť plan B? Alebo existuje ina alternatíva? Či už naturalna alebo iny liek? Alebo to nemusim riesiť pokial priatel do mna neejakuloval?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Keďže ste však už 5 dní od daného styku, užitie núdzovej antikoncepcie nemá zmysel. Tá sa má užiť maximálne do 72 hodín od nechráneného pohlavného styku. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie minimálne 14 dní si môžete skúsiť realizovať tehotenský test. Treba však povedať, že užívate antibiotiká, ktoré tak isto môžu spôsobiť poruchu pravidelnosti menštruačného cyklu, takže Vám menštruácia nemusí meškať z dôvodu tehotenstva, ale choroby a užívania antibiotík. Ak Vám dané antibiotiká spôsobujú nežiadúce účinky, bude potrebné ich vysadiť. Odporúčam kontaktovať lekára, ktorý Vám antibiotiká predpísal. Rovnako tak odporúčam aplikovať si vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním pod dobu aspoň 10 dní, na úpravu vaginálnej mikroflóry, nakoľko antibiotiká Vám môžu spôsobiť nepríjemnosti vo forme bakteriálnej vaginózy.

  • Mirena a probiotika

    , Autor: Sonicka 29

    Dobry den p.doktor,
    Mam zavedenu Mirenu...mozem pouzit probiotika do posvy? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, zavedené vnútromaternicové teliesko nie je kontraindikáciou k aplikácii vaginálnych probiotík. Nemusíte sa obávať.

  • Antikoncepcia a probiotiká

    , Autor: Domi6

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či majú probiotiká Probicus Premium nejaký účinok na antikoncepciu Belara. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, probiotiká vo všeobecnosti nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.