Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Predčasné užitie tabletky

    , Autor: NatyN

    Chcela by som sa spýtať, či ovplyvní predčasné užitie tabletky antikoncepčnú ochranu ? Namiesto toho aby som užila tabletku večer ako zvyčajne, tak som ju užila dnes ráno lebo som si myslela, že som si ju včera večer zabudla zobrať. Až neskôr som si uvedomila, že včera večer som tabletku užila a teda dnes ráno som užila tabletku o 10 hodín ako zvyčajne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie antikoncepcie skôr o niekoľko hodín, nemá na celkový účinok antikoncepcie vplyv. Účinok antikoncepcie sa ale zníži, ak užijete antikoncepciu 12 hodin a viac neskôr ako obvykle. Vo vašom prípade ak ste tabletku zvykli užívať večer, užite ďalšiu tabletku večer (aj keby to malo znamenať, ze v jeden deň užijete 2 tabletky) a ďalej pokračujte v užívaní tabletiek ako obvykle, teda každý deň večer. Druhou možnosťou je, že začnete užívať antikoncepciu ráno, teda ďalšiu tabletku si dáte ďalšie ráno. Poslednou možnosťou je, že ďalšiu tabletku užijete až nasledujúci den večer a budete pokračovať v užívaní tabletiek večer, ale nasledujúcich 7 dní sa zníži účinok antikoncepcie a je nutné použiť aj inú formu antikoncepcie (kondóm). Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.