Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • antibiotika

    , Autor: ninuska1992

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či antibiotiká KLABAX ovplyvňujú antikoncepciu MISTRA ? A ak áno, tak koľko po doužívaní antibiotík sa mám ešte chrániť.
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, väčšina bežných ATb nemá vplyv na účinok HAk, ale zvýšená opatrnosť je vhodná, preto počas užívania používajte i iný typ ochrany, po doužívaní aspo3ň 3 dni,
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Antibiotika

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette a beriem aj antibiotiká od 14.3 do 18.3. Od 19.3 do 26.3 sa však budem aj naďalej chranit aj inak do ďalšieho blistra. Pauza mi začína 28.3 ale potrebujem však posunúť cyklus o jeden deň, čiže by mala len 6 dňovú pauzu namiesto 7 dňovej. Budem chránená od prvej tabletky z nového blistra aj napriek tomu, že ju užijem o deň skôr ako obvykle?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem aké antibiotiká užívate, ale áno, ak sa jedná o preparát, ktorý ovplyvňuje účinok hormonálnej antikoncepcie, je potrebné sa chrániť počas celého užívania, ako aj týždeň po doužívaní antibiotík. Sedemdňovú pauzu si môžete o deň skrátiť a začať s užívaním nového blistra hormonálnej antikoncepcie o deň skôr. Za týchto okolností už budete plne chránená od začiatku užívania spomínaného nového blistra hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam leverette a dnes som užila 8. tabletku z blistra ale začala som užívať aj antibiotiká rovamycine 3. m.i.u. Po dobu piatich dní. Ako dlho po doužívaní antibiotik sa mám chrániť aj inak? Budem chránená od nového blistra?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania ste chránená a nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. Ak však chcete byť absolútne kľudná, môžete sa počas užívania antibiotík chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).

  • Antikoncepcia

    , Autor: Petra______

    Dobrý deň, zabudla som užiť Anti. tabletku v 3. Týždni užívania, užila som po 12tich hodinách. Brala som ten týždeň aj antibiotiká a po troch týždňoch na to som mala pohlavný styk a priateľ sa kus do mna aj urobil. Chcela som sa opýtať aká je moznost otehotnenia v tejto situácii. Zároveň by som podľa kalendára mala mat aj ,,plodne dni” a mala som taký biely hlien ako pri ovulácii, môže to znamenať plodný hlien a že tabletka neúčinkuje? Neviem ako si to mam vysvetli. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka užívaných antibiotík, záleží od druhu užívaného preparátu. Sú preparáty antibiotík, ktoré môžu znižovať účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa počas užívania antibiotík, ako aj aspoň týždeň po skončení užívania chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Čo sa týka zabudnutia užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, ak ste zabudnutú tabletku užili po 12. hodinách od času obvyklého užitia, bolo potrebné sa aspoň týždeň chrániť aj doplnkovo. Keďže nepoznám bližšie informácie, užívané antibiotiká, ani ďalšie okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Drovelis a azibiot

    , Autor: Myscocka

    Dobrý deň, týždeň užívam antikoncepciu Drovelis, okrem miernejšieho bolesti noh som nezaznamenala iné nežiadúce účinky ale ochorela som a na pohotovosti mi predpísali antibiotiká Azibiot. Včera som užila večer prvú tabletku a ráno som sa zobudila s opuchom hornej pery . Myslite si, že by to mohla byt reakcia na antibiotíka a antikoncepciu ? Je to vôbec moja prvá antikoncepcia v živote a nikdy predtým som na ziadne antibiotiká nemala žiadnu reakciu. Mám podľa vás pokračovať ďalej v užívaní antikoncepcie (dnes ráno som si pilulka vzala) alebo mám požiadať o zmenu antibiotík ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opuch pery je skôr prejavom alergie na antibiotiká. Nie je to prejav kombinácie užívania antibiotík a antikoncepcie. Dôležité je tiež povedať, že spomínané antibiotiká znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie a ostávajú v organizme ešte 10 dní po dobratí poslednej tablety, kým dôjde k úplnému zmetabolizovaniu a vylúčeniu. Preto sa odporúča používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm) počas obdobia užívania antibiotík, ako aj najmenej 7 dní po doužívaní antibiotík, najlepšie však po celý cyklus. Vzhľadom k alergickým prejavom však bude potrebné reálne uvažovať nad zmenou preparátu antibiotík.

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Eminkaa92

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu artizia, do konca blistra mi ostávajú tri tabletky, momentálne som chorá a beriem antibiotiká zinnat. Dnes sa u mňa objavil hnedý až krvavý hlienovity výtok, môže to byt spôsobené tými antibiotikami? Nikdy sa mi nič podobné nestalo. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotikum Zinnat znižuje účinok hormonálnej antikoncepcie, preto sa u Vás pravdepodobne vyskytlo aj krvácanie, či špinenie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a počas užívania antibiotík, ako aj najmenej 7 dní po ich doužívaní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).