Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mirena

    , Autor: petra00013

    Dobry den chcem sa opytat mam vrodeny trombofilny stav a chcela som antikoncepciu no vraj okrem Mireny nic ine nemozem. Neviete my poradit ci fakt nemozem nieco ine ako Mirenu??? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    samozrejme závisí od druhu trombofilného stavu , ale obecne sa pri týchto ochoreniach nedoporučuje žiadna hormonálna HAK, len iná varianta ako napr. teliesko
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Mirena

    , Autor: Lolu

    Dobrý deň,

    Ako u učinkuje hormonalne teliesko? Dochadza pri ňom k ovulácii? Alebo j uplne vyblokuje ?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálne vnútromaternicové telieska pôsobia aj lokálne, teda bránia rastu sliznice dutiny maternice, čím mnohé ženy so zavedeným vnútromaternicovým telieskom ani nemenštruujú, prípadne iba slabo špinia, rovnako tak pôsobia aj na vaječníky formou blokovania ovulácie.

  • Mirena

    , Autor: Marika171181

    Dobrý deň
    Mám zavedenú mirenu 5.5.2023, ale mám krvácanie hoci slabe trvá to až do 20 dní. Mne to je už nepríjemné, môj gynekolog vravel že mám vydržať že sa to upravi do 6 mesiacov ale stále to pretrváva. Bola som už aj 3 na vyšetrenie a že je všetko v poriadku. Mirenu mi odporučil lebo pred tým som mala menšruáciu 7 dni ale som veľmi krvácala a som mala nízky hemoglobín. Ta som brala sorbifer. Tak už neviem či by mi bolo lepšie vybrať mirenu a vydržať tych 7 dni ako 20 dní.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už trištvrte roka máte 20 dňové krvácanie každý mesiac, nie je to úplne v poriadku. Podľa mňa by bolo vhodné Mirenu vybrať a skúsiť nasadiť hormonálnu antikoncepciu, prípadne skúsiť realizovať termoabláciu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Mirena krvácanie

    , Autor: mimas676

    Dobrý deň. Bolo mi zavedené teliesko po 6 nedelí september 2023 a kontrola v októbri 2023 prebehla v poriadku. Avšak, chcem sa opýtať, či je normálna slabšia bolesť pri pohl.styku a po ňom aj jemné špinenie.
    Za odpoveď ďakujem ☺️

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané bolesti pri pohlavnom styku, ako aj špinenie nemusia súvisieť so zavedením vnútromaternicového telieska. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skontrolovať sa môže dĺžka vlákna telieska, či náhodou nedráždi. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mirena a probiotika

    , Autor: Sonicka 29

    Dobry den p.doktor,
    Mam zavedenu Mirenu...mozem pouzit probiotika do posvy? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, zavedené vnútromaternicové teliesko nie je kontraindikáciou k aplikácii vaginálnych probiotík. Nemusíte sa obávať.

  • Mirena

    , Autor: Andrea.raj

    Dobrý deň pán doktor chcela by som sa poradiť ohľadom telieska mirena ktoré mi bolo zavedené v septembri 2023 a v novembri na kontrole bolo zistené že migrovalo do maternice následne to bolo potvrdené aj rtg snímkom. Plni teliesko svoju funkciu môžem ohotehotniet ak nie je na svojom mieste? Môže ešte migrovať aj do iných orgánov? Je lepšie ho vybrať alebo môže ostať tak po dobu tých 6 rokov? Nerobí žiadne problémy a ms som od zavedenia nemala. Ďakujem za vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem opisu. Vnútromaternicové teliesko má byť v maternici, preto celkom nerozumiem, že migrovalo do maternice a prečo Vám bolo realizované RTG vyšetrenie. V maternici má byť. Ak by sa dostalo mimo maternice do dutiny brušnej, bolo by potrebné realizovať zákrok. Neviem sa Vám takto vyjadriť, keďže neviem, či je u Vás s telieskom problém alebo nie. Pri nejasnostiach sa pýtajte vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.