Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,256 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: sebikaivik

    Ahoj Leni, mám otázku. Som 7 mesiacov po pôrode, dojčím. Asi cca. pred mesiacom som začala krvácať, kedže som si myslela že sa mi obnovuje cyklus, začala som brať antikoncepciu - Desirett. Krvácanie však trvalo iba 2dni. Po asi 10 dňoch užívania som začala zase krvácať opäť, tentokrat je to už 8 deň a krvácanie je ešte stále dosť silné. Viem že sa cyklus musí trocha utriasť, ale cca v rovnakom čase ako som začala užívať HAK tak som objavila na tele žihlavku - vyražky, ktoré poriadne svrbia. Môže to mať súvis? Môže byť že to krvácanie aj žihlavka su reakcia? Mam ešte tyžden do dobratia balenia, mam ho dobrať, alebo radšej ukončiť? To že tá žihlavka je reakcia si myslím hlavne preto, lebo HAK užívam večer a ráno vstavam obsypaná. Do večera sa to ukľudní, no niekedy musím vziať až Zodak, čo robím veľmi nerada keďže dojčím. Vyhádzaná som na celom tele okrem prs. Je to divné, neviem si dať rady. Ďakujem za odpoveď. Katka N. z KE :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Ahoj Kati,
    žihľavka resp. kožná reakcia je veľmi pravdepodobne alergická reakcia na niektorú zo zložiek antikoncepcie, preto by som neodporučila v jej užívaní ďalej pokračovať. Je samozrejme možné s odstupom času vyskúšať iný preparát pre dojčiace ženy (Cerazette, Azalia). Čo sa krvácania týka je naozaj potrebný určitý čas kým sa telo počas dojčenia na antikocepciu adaptuje. Krvácanie teda v tomto prípade nie je problém, a do pár týždňov by to bolo v poriadku, no v prípade alergie je nutné túto antikoncepciu vysadiť.
    Pozdravujem :)

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: SP99.

    Dakujem. A ak uz ma dnes viac neprezenie, taktiez sa treba doplnkovo chranit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za daných okolností je to, aj keď iba preventívne, najvhodnejšie riešenie. Budete mať istotu a aj Vy budete kľudnejšia.

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: SP99.

    Dobry den,
    beriem antikoncepciu KarlHleight, momentalne zacinam 3. tyzden aktivnych tabliet v blistri. V pondelok okolo 21:00 som zobrala tabletku a o 9:00 v utorok ma prehnalo. Cely utorok som mala hnacku (asi 5-6 krat), v utorok vecer som uzila o 21:00 dalsiu aktivnu tabletu, ale prehnalo ma znovu asi po hodine od uzitia, takze som uzila dalsiu aktivnu tabletku. Dnes o 9:00 ma znovu prehnalo. Chcem sa spytat, ako mam postupovat, ak bude hnacka pokracovat, aby som bola chranena?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností je potrebné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) počas celého aktuálneho cyklu.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Andrea1234

    Dobry den. Je ucinok hak znizeny, ak pocas 7 dnovej pauzy kedy tabletky neberiem mam traviace problemy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za daných okolností nie je účinok hormonálnej antikoncepcie znížený. Odsledujte si to.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Llllliiiiivvvvv

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu dienorette už 2 roky a začala som užívať antibiotiká PNC 750 (užívam asi 4 dni). Počas tohoto obdobia som mala nechránený styk. Existuje veľká šanca tehotenstva? Alebo sa nemusím obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania spomínaných antibiotík je vhodnejšie chrániť sa aj doplnkovo pre riziko možného zníženia účinku hormonálnej antikoncepcie. Počas celého užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Zabudnutá antikoncepcia

    , Autor: Margita135

    Dobrý deň užívam antikoncepciu Azalia, pravidelne o 13:30 dnes som ju užila o 16:00. Bude to mať vpliv na zníženie antikoncepcie, mam sa chrániť aj iným spôsobom. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, pár hodinový rozdiel v čase užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Nie je potrebné sa chrániť doplnkovo.