Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
8,399 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Antikoncepcia

    , Autor: SebikaIvik

    Ahoj Leni, mám otázku. Som 7 mesiacov po pôrode, dojčím. Asi cca. pred mesiacom som začala krvácať, kedže som si myslela že sa mi obnovuje cyklus, začala som brať antikoncepciu - Desirett. Krvácanie však trvalo iba 2dni. Po asi 10 dňoch užívania som začala zase krvácať opäť, tentokrat je to už 8 deň a krvácanie je ešte stále dosť silné. Viem že sa cyklus musí trocha utriasť, ale cca v rovnakom čase ako som začala užívať HAK tak som objavila na tele žihlavku - vyražky, ktoré poriadne svrbia. Môže to mať súvis? Môže byť že to krvácanie aj žihlavka su reakcia? Mam ešte tyžden do dobratia balenia, mam ho dobrať, alebo radšej ukončiť? To že tá žihlavka je reakcia si myslím hlavne preto, lebo HAK užívam večer a ráno vstavam obsypaná. Do večera sa to ukľudní, no niekedy musím vziať až Zodak, čo robím veľmi nerada keďže dojčím. Vyhádzaná som na celom tele okrem prs. Je to divné, neviem si dať rady. Ďakujem za odpoveď. Katka N. z KE :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Ahoj Kati,
    žihľavka resp. kožná reakcia je veľmi pravdepodobne alergická reakcia na niektorú zo zložiek antikoncepcie, preto by som neodporučila v jej užívaní ďalej pokračovať. Je samozrejme možné s odstupom času vyskúšať iný preparát pre dojčiace ženy (Cerazette, Azalia). Čo sa krvácania týka je naozaj potrebný určitý čas kým sa telo počas dojčenia na antikocepciu adaptuje. Krvácanie teda v tomto prípade nie je problém, a do pár týždňov by to bolo v poriadku, no v prípade alergie je nutné túto antikoncepciu vysadiť.
    Pozdravujem :)

Podobné otázky

  • Spinenie, antibiotika a antikoncepcia

    , Autor:

    Dobry den, uz som Vam sem pisala ale pridalo sa k tomu nieco dalsie tak napisem od zaciatku vsetko. Od piatku 29.5. do dnes som brala antibiotika Ciprofloxacin Sandoz pretoze som mala bolesti pri moceni a povedali mi, ze mam zapal mocovych ciest a vysledky z mocu mi vysli: leukocyty, bielkoviny, krv a ketony vsetko na 3 alebo teda zapisali mi to ako +++.
    Taktiez beriem kontinualne (42/7) antikoncepciu Yadine z dovodu endometriozy a pri uzivani antibiotik som zacala v nedelu jemne do hneda spinit. Avsak to spinenie od vcera zosilnelo (zatial mi stale staci intimka ale je to na nej vyrazne viditelne) ale je to stale slabe na moju klasicku menstruaciu. Menstruaciu alebo teda krvacanie z vysadenia mam dostat az buduci stvrtok. Neviem, comu mam to spinenie pripisat ci tomu zapalu alebo comu, robila som si aj test ale ten mi vysiel negativny. Cim to podla Vas moze byt? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané špinenie počas užívania hormonálnej antikoncepcie môže byť spôsobené infekciou močových ciest, ako aj užívaním antibiotík. Pri väčšine štandartných antibiotík nie je znížený účinok hormonálnej antikoncepcie, avšak ak máte nejakú infekciu, ktorú preliečujete, je vhodné prehodnotiť abstinenciu pohlavného styku počas užívania antibiotík.

  • Antikoncepcia

    , Autor:

    Dobrý deň Pán doktor , chcem sa Vás opytať. Užívam hormonálnu antikocepciu Aidee 2 rok vždy presne. Prvýkrát sa mi stalo, že som si v 3 týždni ( 18 tabletka) dala tabletku oneskorene asi o 14 hodín. Následne som pokračovala v užívaní balenia a počas 7 dňovej pauzy som dostala menštruáciu. Pohlavný styk som mala s priateľom až 9 deň(piatok) od uzitia,, zle načasovanej tabletky'' teda po krvácaní. Nový blister som teda začala užívať po 7 dňovej pauze v sobotu večer. Prosím Vás je nejaké riziko zlyhania HAK. Ďakujem veľmi pekne prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste okrem spomínanej tabletky užívali hormonálnu antikoncepciu pravidelne, nemusíte sa obávať, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, ja som začala teraz prvýkrát používať antikoncepciu na 3.den menštruácie. Včera večer som užila 4.tabletku lenže s priateľom sme sa v ten večer maznali a robil ma prstami, na ktorých mal zrejme prostaticky sekret, pohlavný styk sme nemali ešte. Prosím vás ma antikoncepcia u mna aspoň nejaký účinok ak som ju nezačala používať na 1.den menzesu? Alebo je možné otehotnieť...ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri začatí užívania hormonálnej antikoncepcie na druhý alebo další deň sa odporúča užívať doplnkovo aj kondóm pre možný nedostatočný účinok hormonálnej antikoncepcie. Uvedeným spôsobom je pravdepodobnosť tehotenstva veľmi malá. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Aidee antikoncepcia raz nepravidelne

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať, aké je riziko, že môžem byť tehotná, keď som si predpredposlednú (3. od konca) tabletku pred pohlavným stykom zobrala o dve hodiny neskôr a predposlednú a poslednú tabletku pred stykom som brala úplne presne. Partner do mňa dostal dvakrát svoju dávku, ale nebol vtedy úplne dnu, asi tak v polovici. Mešká mi to deň, tak chcem vedieť, či je nejaké zvýšené riziko... Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak užívate hormonálnu antikoncepciu, menštruáciu v pravom slova zmysle žena nemá. Jedná sa o krvácanie z vysadenia, niekedy sa ani nemusí dostaviť. Dve hodiny rozdiel v užití tabletky nepredstavuje žiadnu hrozbu. Za predpokladu, že ste užívali tabletky pravidelne, nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor:

    Prajem dobrý deň, beriem antikoncepciu Vreya už nejaky ten rok aj pol a do teraz mi stále prisiel menzes na 3-5 deň, antikoncepciu neberiem stale v rovnaky cas ale kazdy den a beriem ju rano aj ked je odporucane večer. Tento mesiac som brala antikoncepciu a od prvého dňa ma bolelo podbrusko nie kazdy den ale možno tak 2-3x do týždňa a taktiež aj prsia ma trosku boleli (presne ako pred menzesom) ale tie ma zacali bolieť týždeň pred ukončením antikoncepcie. Priateľ nepoužíva ochranu, stale ak sa citi ho vyberie a dokončí ho na mne rukou. A v stredu som dokoncila antikoncepciu takže dnes je to uz 4 deň oddychu. Chcela by som sa opýtať ci môžem byt tehotna? Mozno raz som zistila ze som nezjedla tabletku ale hned potom v ten den som si ju dala. A taktiež som sa chcela este opýtať, mala som s priateľom sex on sa nespravil do mna ale na mna a vtedy som si spomenula ze som si nedala antiku tak hneď po sexe som si ju dala. Ale ostatne dni aj dni predtým som ju brala normálne. A taktiež som antiku mala brat na 7 den ale dala som si ju skôr aby mi skor skončil menzes ale to som robila možno tak 2-3 mesiace dozadu moze to mat na to vplyv? Môžem byť tehotná? Dosť sa bojím a mam stres že nepríde menzes. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je tehotenstvo veľmi malo pravdepodobné. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie nemusí dôjsť ku krvácaniu z vysadenia, nejedná sa o menzes v pravom slova zmysle. Áno, väčšinou krvácanie z vysadenia nastáva na 3-5 deň pauzy, ale nemusí tomu tak byť. Nemusíte sa obávať, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.