Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tráviace problémy

    , Autor: sandra214

    Dobrý večer, chcem sa opýtať, v pondelok, teda 23.12 som začala užívať HAK Belara. Doteraz som mala tráviace problémy, s ktorými som chodila po doktoroch, taktiež brala rôzne antibiotiká. Už približne mesiac som bez liekov. Belaru beriem každý večer o 21:00 a hnačka alebo vracanie sa u mňa neprejavuje. Riedka stolica však býva iba počas dňa, no stále je to minimálne 12-15 hodín po vzatí tabletky. Ak by som náhodou mala črevné problémy, no žiadne hnačky a vracanie, je ohrozená, znížená účinnosť? Mám mať strach, že ak budem mať pohl.styk s priateľom, otehotniem? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bohužiaľ v tomto prípade sa bezpečnosť antikoncepcie nedá 100 % predpokladať, aj keď je menej pravdepodobné, že by účinok zlyhal, vo vašom prípade ak tehotenstvo neprichádza do úvahy bolo by lepšie sa chrániť bariérovou antikoncepciou (kondóm).

Podobné otázky

  • Doplnenie spravy

    , Autor: Aliii

    Dobrý deň doplním k včerajšej správe. Večer som bola 3x na wc z toho raz hnačka ale potom to ustúpilo nakoniec bez tabletky. Antikoncepciu som užila o 2 hodiny po hnačke.
    Dnes ráno mi je trochu nevoľno z nadchytak som si dala pol tablety deganu. A chcela som si dať ešte endiaron lebo necítim v poriadku ani čreva aby ma niečo nechytilo.. Už som bola dnes ná wc napriek tomu že som nič nejedla .

    Antikoncepciu beriem až večer o 9. Ovplyvni to jej účinok keď bude taký časový odstup?

    A solmucol prášky môžem?

    Ďakujem za ochotu a odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu, že dodržujte dostatočný časový odstup a účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný, je za daných okolnosti asi vhodnejšie dodržiavať pohlavnú abstinenciu až do vyzdravenia a vymiznutia príznakov. Môže sa u Vás jednať o druh virózy, keďže máte tráviace problémy, ako aj respiračné ťažkosti. Solmucol tiež nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie.

  • Zaludocne problemy doplnujuca otazka

    , Autor: Barborela

    Dobry den, beriem hak daylette 24+4. Posledne 3 aktivne (piatok sobota nedela) som mala/mam zaludocne problemy. Ale hnacka bola len raz denne a viac ako 4 hodiny po uziti alw aj tak ucinok je isto oslabeny. Od zajtra (pondelka) zacinam brat placebo 4 tabletky. Neviem ako mi bude zajtra ale ako postupovat ak som mala problemy 3 posledne aktivne a viac nebudem mat tazkosti / pripadne budem cez placebo este mat problemy. Chranit sa 7 dni alebo?

    Este otazka - vraj ak nosim hak v penazenke a je teplo stracaju ucinok? Co robit ak ivh nemozrm mat v penazenke ale chcem uzivat az v praci o 8. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa vyskytujú tráviace problémy počas obdobia užívania placebo tabliet, ktoré neobsahujú žiaden hormón, nemá to vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Aj keby ste reálne neužili placebo tabletku, je to to isté, ako keď ju užijete. Placebo tabletky sú v blistroch niektorých preparátov hormonálnej antikoncepcie iba pre lepšiu orientáciu pacientky pri užívaní tabliet, aby nedošlo k vynechaniu, či zabudnutiu tabletky. Vo Vašom prípade je vhodné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) aspoň prvých 7 dní nového blistra. Ak nie je peňaženka vystavená priamemu slnečnému žiareniu, či inému zdroju tepla, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný, pri izbovej teplote sa účinok určite nemení.

  • Hnačka doplnenie otazky

    , Autor: Asdffdsa

    Dobry vecer a ak uz nebudu tieto traviace problemy pretrvavat bude vsetko ok? Zatial po tom hylaku ma neprehnalo (immodium som zatial neuzila). Dalsiu tabletku mam na rade rano. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre istotu by som aj za predpokladu, že Vás už zajtra nepreženie, používal okrem tabletkovej formy antikoncepcie aj doplnkovú (kondóm).

  • Tráviace problémy?

    , Autor: PetraH

    Dobrý deň, som dosť v strese a tak trpím plynatosťou a dosť výrazným škvrkaním v bruchu. Nezvraciam ani nemám hnačky, stolicu mám obvykle až 5 hodín po užití antikoncepcie. Dnes som si však hodinu po užití antikoncepcie zobrala antidepresivum, mohla som nejak znížiť vstrebávanie antikoncepcie? Pohlavný styk som mala pred 2 dňami.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antikoncepciu môžete užívať aj počas užívania antidepresív. Je však vhodnejšie antidepresíva neužívať súčasne s antikoncepciou, kvôli záťaži tráviaceho traktu. Za daných okolností by účinok hormonálnej antikoncepcie mal byť zachovaný. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Tráviace problémy

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, už som vám raz pisala ohľadom tráviacich problémov. Užívam leverette 3 blister. Do 19.7 bolo všetko úplne v poriadku, nemala som žiadne problémy až od toho 19.7 kedy som sa dostala do stresu. Počas tých 10 dní som mala 4 krát riedku stolicu. Vždy to bolo tak 20 hodín po užití HAK. Teda večer po užití antidepresív som sa ukľudnila a začala jesť hocičo pretože cez deň som zo stresu jesť nechcela. Tak som teda 4 krát počas tých dní mala kvôli tomu jedeniu aj jednorazové stolice ako som vyššie spomenula. Keď jem normálne tak mám aj normálnu stolicu. Chcem sa teda opytat či to mám brať ako tráviace problémy pri ktorých antikoncepcia nefunguje a mám prejsť na naplaste prípade nuvaring alebo je to normálne a prípadne sa zatiaľ chrániť aj inak?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností ste pred tehotenstvom chránená a nie je potrebné užívať doplnkovú formu antikoncepcie. Rizikové sú najmä opakujúce sa hnačky do 4 hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie. Redšia stolica 20 hodín po užití nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Odsledujte si to. Pokračujte v pravielenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.