Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zoely

    , Autor: zuzkac

    Dobry den, uzivam hak zoely uz asi rok a pol, avsak za posledne dva mesiace mi velmi cudne chodi menzes. Tento mesiac som krvacala az po uziti vsetkych styroch neaktivnych tabletiek a krvacanie bolo jeden den. Minuly mesiac to bolo tak isto, avsak menzes trval myslim dva dni maximalne. Doteraz som ziadny problem nezaznamenala az tieto posledne dva mesiace. Mozem mat normalne pohlavny styk, alebo nieco nie je v poriadku? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    všetko je absolútne v poriadku, niektoré ženy počas užívania antikoncepcie veľmi slabo menštruujú, u niektorých menštruácia úplne vynechá. Pre istotu si však urobte tehotenský test.

Podobné otázky

  • Nechraneny styk

    , Autor: Vikina2

    Dobrý deň už 4 mesiace beriem antikoncepciu zoely a mali sme teraz s partnerom 2 dni po sebe nechraneny styk ale bolo to tak že ani minutu to netrvalo a nespravil sa do mňa ale stále sú tam kvapôčky lásky aká je šanca otehotnenia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie môžete mať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy a tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Problémy s HAK - zmena?

    , Autor: Basielala

    Dobrý deň,

    už rok beriem HAK KARHLA z dôvodu endometriózy na oboch vaječníkoch. Posledný polrok ale trpím vaginálnou suchosťou (problém som sa snažila riešiť krémami aj čapíkmi) a posledné 2 menštruácie boli obzvlášť bolestivé. Pomohla by na tieto problémy zmena HAK alebo by to nemalo vplyv? Na spomínanú HAK som si zvykala asi 4-5 mesiacov, kým mi odozneli všetky vedľajšie príznaky (nevoľnosť, bolesti žalúdka, pocit na zvracanie, hnačky, zápaly,...)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, mohla by Vám pomôcť zmena preparátu hormonálnej antikoncepcie, napríklad preparát Zoely. Ťažko to takto dopredu povedať, aj čo sa týka tolerovania nového preparátu a prejavov vedľajších účinkov.

  • Zoelly a priberanie

    , Autor: Lussiele

    Dobrý deň, v lete som zmenila HAK zo Zlyndy na Zoelly, za pár mesiacov som spozorovala nežiadúce priberanie, čo sa mi pri Zlynde nestávalo. Dokonca cvičím a priberám naďalej, niekedy mám brucho ako balón. Viete mi poradiť či to môže byť práve Zoelly a čo s tým? Nechcem ju vyhadzovať pretože po zdravotnej stránke mi sedí a bojím sa, čo by nasledovalo po vysadení. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zlynda je čisto gestagénová hormonálna antikoncepcia, kdežto Zoely je kombinovaná hormonálna antikoncepcia obsahujúca dva typy hormónov. Každej žene sadne iný preparát. Medzi vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie je nárast hmotnosti. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Samozrejme, v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechanie dvoch tabletiek

    , Autor: zuzana79-2

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať užívam antikoncepciu Zoelly.Odcestovala som a zabudla si tabletky. Neužila som tabletky 17,18 (piatok,sobota). Keď som sa vrátila (nedeľa) užila som tabletku 19 a aj 18 naraz .Ako mám teraz postupovať? ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, máte dve možnosti. 1.: Pokračujte v užívaní bielych aktívnych tabliet Zoely. Hneď, ako skončíte užívanie bielych tabliet v súčasnom blistri začnite užívať ďalší blister, teda vynechajte žlté placebo tablety. Nemusíte dostať menštruáciu, až kým nebudete užívať žlté placebové tablety na konci druhého blistra. 2.: Ihneď prestaňte užívať biele aktívne tablety a rovno prejdite na obdobie žltých placebo tabliet. Na konci obdobia žltých placebo tabliet začnite užívať nový blister. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nevolnost

    , Autor: nikbar

    Dobrý deň,asi rok som brala antikoncepciu zoely.pred 4 dňami som začala brať novú antikoncepciu Karhleight a vždy asi 4 hodiny po užití tabletky ma preženie je mi na vracanie a točí sa mi hlava.je to normálne pri zmene?ak ano kolko asi bude trvať kým to prestane?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nemyslím si, že to je normálne, určite by som neužívala tabletky, ktoré sú zaťažujúce pre váš organizmus
    predpokladám, že zoely vám tieto ťažkosti nerobila
    dop.zmeniť tyo antikoncepcie
    s pozdravom