Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zabudnutie

    , Autor: lejla5

    Dobry den, po sedem dnovej pauze som zabudla uzit prvu tabletku, moja pauza bola teda osemdnova... mam pokracovat v uzivani normalnym sposobom a bude to mat nejaky vplyv na ucinnost antikoncepcie? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pokračujte ďalej v užívaní, 7 dní sa chráňte okrem antikoncepcie aj kondómom.

Podobné otázky

  • Zabudnutie tabletky

    , Autor: Sima251

    Dobrý deň, potrebujem radu, prvýkrát sa mi stalo, že som vynechala 1 tabletku z balenia, uvedomila som si to až keď som si všimla silne špinenie, hneď na to som si zabudnutú tabletku vzala( 10-12 hodin neskôr než som mala), neviem či mam pokračovať v braní tabliet ak mi v balení zostáva ešte 7ks alebo ich rovno vysadiť a začať 7dňovu pauzu. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie zabudnutej tabletky do 12. hodín od času obvyklého užívania by nemalo mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Špinenie, či slabé krvácanie sa môže vyskytovať, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, prakticky počas celého cyklu aj pri pravidlenom a správnom užívaní. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, doužívajte aktuálny blister podľa plánu. Nepoznám však preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý užívate. V závislosti od užívaného preparátu (či máte 21 alebo 28 tabliet v blistri) si urobte sedemdňovú pauzu (v prípade 21 tabletkového blistra) alebo pokračujte v užívaní ďalšieho blistra (v prípade 28 tabletkového blistra, ktorý obsahuje aj 4 placebo tabletky). Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ornibel zabudnutie

    , Autor: Josephine

    Dobry den p. doktor, chcela by som sa opytat ako mam postupovat dalej. Vybrala som si kruzok z posvy, pouzivam Ornibel, bolo to v noci cca o 23:00 v utorok 22.08.2023. Spomenula som si na to az teraz a nakolko som ho nevratila ani spät do obalu, tak neviem, ci ho mozem oplachnut studenou vodou a vlozit naspät a bude jeho ucinnost dostatocna alebo radsej pouzit uplne novy kruzok a ten si zaviest do posvy. Je to prvy tyzden uzivania. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol vaginálny antikoncepčný krúžok mimo pošvy viac ako 3 hodiny počas 1. týždňa, nemusí Vás chrániť pred otehotnením. Krúžok opláchnite studenou až vlažnou vodou (nepoužívajte horúcu vodu) a zaveďte si ho hneď späť do pošvy a ponechajte ho v pošve bez prerušenia najmenej 7 dní. Ak počas týchto 7 dní budete mať pohlavný styk, musíte sa chrániť aj doplnkovo (použiť kondóm). Pokiaľ ste mali v uplynulých 7 dňoch pohlavný styk, existuje možnosť, že môžete byť tehotná. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • tabletka “po”

    , Autor: mishel2210

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či je potrebné brať tabletku “po” aj keď beriem hormonálnu antikoncepciu. Momentálne som z blistra použila 12. tabletu. Ale deň pred tým som musela užiť 2 tablety naraz. Je riziko otehotnenia veľké a potrebujem užiť tabletu “po”? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená a nie je potrebné užívať tabletku núdzovej antikoncepcie. Z opisu mi nie je celkom jasné, či ste užili dve tabletky za sebou pre zabudnutie tabletky alebo pre tráviace ťažkosti. Ak ste zabudli užiť tabletku hormonálnej antikoncepcie a zabudnutú tabletku ste užili po 12 hodinách od času obvyklého užitia a mali ste v tom čase nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Ak ste v tom čase nemali nechránený pohlavný styk, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a najbližších aspoň sedem dní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem jednoznačne vyjadriť.

  • Teyla - zabudnutie vybratia krúžku

    , Autor: Lu ka

    Pekný deň,
    prosím Vás, zabudla som si vybrať krúžok, mala som si ho vybrať dnes, 21:30, no vybrala som si ho 22:47..
    Nevadí, ak je tam rozdiel 1,20 hod.? Nemá to vplyv na účinnosť krúžku, prosím?
    A zaviesť si ho musím budúci týždeň už v stredu okolo 22:47 alebo môžem ako zvyknem, 21:30?
    Vopred ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jeden a pol hodinový rozdiel nemá žiadny vplyv na účinnosť vaginálneho hormonálneho krúžku, ani nemení ďalší postup. Nový krúžok si zaveďte kľudne aj podľa plánu v spomínaný deň o 21:30 hod. Nemusíte sa obávať.

  • Zabudnutie HAK

    , Autor: Jana34

    Dobrý večer písala som predchvilou ohladom tej zabudnutej tabletky na začiatku týždňa a pokračovania užívaním jednej tabletky ďalšie dni dnes som začala krvácať ale som v treťom týždni užívania nie v druhom ospravedlnujem sa