Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,310 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • softinelle

    , Autor: bela

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat na antikoncepciu softinelle , ci ma antiandrogenne ucinky. Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    antikoncepcia softinelle má stredné antiandrogénne účinky vďaka obsahu látky značovanej ako drospirenón.

Podobné otázky

  • Zle uzita tabletka

    , Autor: Laura Laura

    Dobrý den,
    Beriem antikoncepciu softinelle,včera sme mali s priateľom sex(tabletku som zobrala)
    Dnes sa ale stala chyba a zobrala som si tabletku zo zlého konca.
    Som v druhom týždni blistra.
    Takže namiesto toho aby som si zobrala (po-teda ôsmu tabletku )
    Som si omylom zobrala (ne-teda 14tabletku)
    Ako mám prosím vás postupovať ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každá z 21 tabliet v blistri obsahuje rovnaké množstvo hormónov. Poradie dní je iba pre lepšiu orientáciu ženy pri užívaní. Nemusíte sa preto obávať. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka po+antikoncepcia

    , Autor: Lauruš

    Dobry vecer pan doktor uz som zufala tak som vam musela napisat,uzivam antikoncepciu softinelle tento mesiac sa mi stalo ze som 1x zabudla na den a ba druhy som si dala 2 tablety naraz,8.4 sme s priatelom mali sex a stala sa nam nehoda,HAK som si v ten den dala az po tom a + do hodiny som vzala escapelle je dovod obavy na tehotenstvo? Tento tyzden mam mat 7 dnovu pauzu ako dalej postupovat? Dakujem vam velmi pekne za odpovef

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak od zabudnutej tabletky ubehlo aspoň 7 dní, počas ktorých ste sa mali chrániť aj doplnkovo (kondómom) a tabletky hormonálnej antikoncepcie ste užívali pravidelne, po týchto siedmich dňoch ste už mohli mať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Nevadí, ak má žena pohlavný styk pred časom obvyklého užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie. Za týchto okolností ste nemuseli užiť tabletku núdzovej hormonálnej antikoncepcie a môžete si realizovať sedem dňovú pauzu podľa plánu a následne pokračovať v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Keďže však na základe opisu nepoznám všetky informácie, ani bližšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.

  • Softinelle

    , Autor: Lauruš

    Dobry deň pan doktor uživam 2 mesiac hak softinelle ten prvý krát mi prišiel normálny silný menzes a teraz druhý krát mi prišlo len také slabšie špinenie je to v poriadku? Antikoncepciu uživam pravidelne...no mám obavy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, organizmus si musí na hormóny zvyknúť. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je skôr krvácanie z vysadenia slabšej intenzity. Odsledujte si to. Nemusíte sa však obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Hak

    , Autor: tina-12

    Dobrý deň, chcem sa opýtať užívam 6 rokov HAK Softinelle. Ako dlho môžem ešte užívať HAK? Je užívaním HAK zvýšené riziko rakoviny? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že užívate hormonálnu antikoncepciu pravidelne, možno aj s občasnými prestávkami, môžete užívať antikoncepciu aj niekoľko rokov. Záleží od viacerých okolností, od veku, od plánovania tehotenstva, ... Užívaním hormonálnej antikoncepcie je blokovaná ovulácia. Krvácanie z vysadenia zabezpečuje obnovu sliznice dutiny maternice. Existuje viacero štúdií, ktoré hovoria o tom, že dlhodobým užívaním hormonálnej antikoncepcie sa znižuje riziko rakoviny maternice a vaječníkov a mierne sa zvyšuje riziko rakoviny prsníkov.

  • Hak

    , Autor: tina-12

    Dobrý deň, chcem sa opýtať užívam HAK Softinelle, začala som užívať tablety v druhom týždni naopak, namiesto pondelku som si zobrala tabletku nedeľa. Je to problém? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvé tri riadky, teda 21 tabliet, obsahuje rovnaké množstvo hormónov. Posledný riadok sú placebo tabletky, ktoré hormón neobsahujú. Ak ste si zamenili len dni aktívne užívaných tabliet, vplyv to mať nebude. Do budúcna si však dávajte lepší pozor.