Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rada

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, mám 22 rokov a po trojročnej pauze som začala užívať antikoncepciu Chloe z dôvodu nedostaku ženských hormónov a prebytku androgénov. Nasadila som ju v prvý deň menštruácie po ukončení menštruácie som mala dva dni pokoj a začalo sa mi intermenštruačné krvácianie, ktoré trvá už piaty deň, chcela by som sa opýtať, že ako dlho toto krvácanie môže trvať prípadne či je to normálne, že to trvá takú dobu. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    takéto intermenštruačné krvácanie alebo špinenie sa môže po nasadení kontraceptív vyskytnúť počas takzvaného adaptačného obdobia, ktoré trvá približne 3 cykly. Ak sa to po 3 menštruáciach neupraví je vhodné vyhľadať lekára a zvážiť po vylúčení iných príčin nasadenie iného preparátu.

Podobné otázky

  • Výtok počas užívania antikoncepcie

    , Autor: Rianett

    Dobrý deň,
    píšem Vám sem s prosbou, že som neskutočne sklamaná a hlavne smutná ako dokáže tá antikoncepcia vystrájať.. Užívam ju až pár rokov. Zo začiatku som užívala náplaste Evra. Po nejakom čase som prešla na tabletky. No začala sa mi tvoriť nepekné veľké a bolestivé akné na pleti, na hrudi , na krku. Dá sa povedať, že skoro všade. Hanbím sa za to doteraz. A nakoniec som prehodnotila, že sa vrátim naspäť k náplastiam. Ako som, tak spravila, tak sa mi výtok opäť vrátil počas užívania Evra. Mala som to aj predtým a mám to znova. Odsledovala som si, že keď sme mali s priateľom styk, tak počas tbl bolo všetko v poriadku, ale jakmile začnem užívať náplaste Evra a máme niečo spolu, tak mám okamžité zápaly a svrbenia ,,dole" a výtok je naspäť. Som zúfalá z tejto situácie. Pretože, ktorú ženu by naozaj bavil takýto život s takýmito problémami? Neustále opakované zápaly, neustále výroky (žltej farby) niekedy až také hrudky. Neustále nosenie vložiek. Myslím si, že nedopomáha tomu ani stres.. Ale ja už naozaj nerozumiem prečo práve ja.. Prečo sa to stále opakuje a vracia? Nech si akokoľvek vykonávam dôkladne hygienu a všetko, tak aj napriek tomu to mám.

    Budem rada ak mi budete vedieť poradiť, čo s tým. Ešte som rozmýšľala nad možnosťou prestať to úplne užívať. A tým pádom bude trpieť moje sebavedomie kvôli pleti. Neviete mi prosím povedať ako riešiť problémy s akné?


    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám vyhovujú hormonálne náplaste a okrem spomínaných výtokov Vám nespôsobujú žiadne ťažkosti, pokračujte v ich aplikácii. Čo sa týka výtokov, príčin môže byť viacero. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Prechod na inu hak

    , Autor: Laura1314

    Dobry den, beriem 4mesiace hak ZENADEA, medzimenstruacne spinenie po prvom mesiaci uplne prestalo, tak ako ste mi vraveli:) avsak rada by som ju zmenila, kedze ide o generikum, na originalnu JEANINE. (Menstruacia mi chodi pravidelne na treti den po dobrati tbl, avsak akne mam stale na tvari a je mozne ze originalna hak-iny preparat mi bude vyhovovat viac a akne zmizne uplne)Kedze ide o rovnaku davku hormonov dienogest/etyniledtradiol v oboch antikoncepciach, prosim Vas aky je rozdiel v tom, ci si spravim pauzu(7dnovu) a potom zacnem brat Jeanine alebo pauzu nespravim a po vybrati zenadey 21tbl hned zacnem brat jeanine? Rada by som sa vyhla spineniu, pripadne dalsim vedlajsim ucinkom, preto by som rada poznala Vas nazor, ako najlepsie je spravit prechod z jednej hak na druhu, kedze v pribalovom letaku je uvadzane, ze je to mozne oboma sposobmi, ale ja by som chcela co mozno najsetrnejsie k telu a hlavne sa vyhnut spineniu :) dakujem vopred velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako ste správne poznamenali, jedná sa o generikum, teda sú to dva obdobné preparáty. Zásadný rozdiel v nich nie je. Užívanie hormonálnej antikoncepcie 4 mesiace je pomerne krátka doba na úpravu akné. Niekedy je potrebné polročné až ročné užívanie na prejavenie zlepšenia akné. Ak ste sa však rozhodli užívať Jeanine, vhodnejšie je začať s jej užívaním po skončení 7 dňovej pauzy po doužívaní Zenadey. Ak by ste aj kontinuálne pokračovali v užívaní Jeanine, teda spojili by ste posledný blister Zenadey a prvý blister Jeanine, bez sedemdňovej pauzy, počas užívania Jeanine by mohlo dôjsť ku nepravidelnému krvácaniu, či špineniu.

  • Antikoncepcia po tabletke escapelle

    , Autor: milkakov

    Dobry den, rada by som sa opat poradila, minuly mesiac som brala tabletku escapelle, po 7 dnoch som dostala menzes, potom som si dala prespisat antikoncepciu aby som uz nemusela zazivat takyto stres, moja dr mi povedala, ze mam vziat prvu tabletku ked zasa dostanem menzes a mam pockat na 3-4 den ked sa rozkrvacam, menzes som dostala v piatok, bol celkom normalny skor slabsi ako zvycajne, dnes som vzala prvu tabletku, ale problem je v tom ze menzes bol od zaciatku celkom slabucky na moje pomery, pockala som 3 dni ako mi povedala, rano som este menzes mala, teraz k veceru uz ziaden nemam, tabletku som teda vzala, ale krvacanie som vlastne ani poriadne nemala, moje otazky su:
    1.Tento slaby menzes moze byt sposobeny este stale tabletkou escapelle?
    2. Kedze som vzala antikoncepciu v 3 den menzesu a vlastne mi aj tento den skoncil je jej ucinok v pohode a mam pokracovat v jej uzivani? Bude ucinkovat ako ma a nemam sa bat otehotnenia?
    Dakujem krasne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už začali s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie, pokračujte v jej pravidelnom a správnom užívaní. Najbližších aspoň 7 dní sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Nie je ničím výnimočným, že sa po užití tabletky núdzovej antikoncepcie cyklus znepravidelní, prípadne sa zmení aj jeho intenzita. Často tiež po užití prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie dôjde k zastaveniu menštruačného krvácania. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zenadea a krvacanie

    , Autor: Laura1314

    Dobry den p. Dr.
    Ja som vcera pisala ohladne antikoncepcie Zenadea a mojho krvacania, 9.11 som mala prvy den menstruacie a dala si prvu tabletku hak, vcera ste mi na moju otazku, ci je toto moje spinenie zo zaciatku uzivania ok odpisali, ze je.. avsak ja som este predtym polozila tuto otazku inemu gynekologovi(ale nie mojmu obvodnemu) a ten mi odpovedal, ze to je napodobenina Jeanine a krvacam kvoli tomu. Ze on svojim pacientkam napodobeniny nepredpisuje. Moj gynekolog mi nic take nepovedal, ze by sa jednalo o nejaku napodobeninu. Ja by som svojmu telu nieco zle nemala v umysle davat, preto sa na Vas obraciam ako na odbornika, ci je to pravda, ze je tam nejaky rozdiel, pretoze podla toho, ake hormony dane antikoncepcie obsahuju, ide o rovnake mnozstvo dienogestu a etynilestradiolu. Myslite si, ze v tom moze byt problem ? Ma vyrobca nejaky vplyv na kvalitu hak ? Pretoze zvazujem, ci nemam prejst teda na tu jeanine, aj ked mi to pride zbytocne, nakolko ide o rovnake davky hormonov. (Na vyber som mala este aidee a uz si dalej nepamatam) Moj gynekolog vyber znacky nechal na mna, islo vyhradne len o dany typ hormonov, ktore mi odporucil, ze pomozu na akne a na zabranenie otehotnenia. :( som z toho smutna. Predtym (4r dozadu) som uzivala leverette a take spinenie nebolo, ale zase nepomohla mi na akne ani po roku.. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa o napodobeninu, ale o generikum. Zjednodušene povedané, na trhu je viacero preparátov obsahujúcich kombináciu dienogestu a etynilestradiolu a žiadna nie je napodobenina. Rozdiel však môže byť v cene. Je to presne o tom istom ako u iných liekov. Originálny liek je vždy drahší a generikum (lacnejšia náhrada) je lacnejšie. Nie to však napodobenina, ale je pravda, že “problém” môže byť aj v samotnom preparáte. Základné zložky, teda hormóny, sú síce rovnaké, ale vedľajšie látky môžu byť, a aj väčšinou sú, rozdielne. U každej pacientky je však vhodný iný preparát a pomerne často je potrebné pacientke zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie pre jeho vedľajšie, či nežiadúce účinky, prípadne aj pre nedostatočný efekt čo sa týka akné. Na liečbu akné sú vhodné aj ďalšie preparáty hormonálnej antikoncepcie ako Belara, Aidee, spomínaná Jeanine, či Mistra. Je to však individuálne u každej ženy. Špinenie, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, nie je naozaj ničím výnimočným, neprejavuje sa samozrejme u každej ženy. Ak sa však stav neupraví a špinenie bude pretrvávať aj napríklad po 3 mesiacoch užívania, bude potrebné preparát hormonálnej antikoncepcie zmeniť.

  • Jeanine a bylinna tinktura na imunitu

    , Autor: SilviaBilko

    Dobrý den,beriem druhe balenie ant.Jeanine a zaroveň uživam bylinnu tinkturu na imunitu od Diochi.Vola sa to baktevir.Obsahuje 15 byliniek na imunitu,okrem ineho aj sladke drievko a grepovu silici.Rada by som sa spýtala či to znižuje účinok Jeanine ked si davam tinkturu v podobe kvapiek rano 20 kv a vecer 20 kv. a či by nestacilo mat nejaky casovy odstup medzi bylinkami a tbl.Jeanine.Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný doplnok výživy nepoznám, podľa mňa však vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie nebude mať. Vhodnejšie však bude dodržať aspoň niekoľko hodinový odstup medzi užitím tabletky hormonálnej antikoncepcie a spomínaným preparátom. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.