Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
180 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Vankúš

    , Autor: Nyumichelle

    Dobrý deň.
    Mám 10-mesačného synčeka. Je veľmi akčný, aj v spánku, a preto ešte spáva v hniezdočku (rozviazanom, takže na stále dosť miesta na pohyb). Posledný mesiac spí tak, že si hlavičky položí na jeho okraj. Keď ho náročných do 5 minút je tam zas. Znamená to, že chce vankúš? Vyššie hlavičku? Alebo u mám dať hniezdočko preč (keď sme to skúšali naposledy, stále sa budil, lebo bol až po bedrá bozkami von z postieľky. Bojím sa, aby sa mu zle nevyvíjala chrbtica. Ďakujem.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,
    Správny vývoj chrbtice ovplyvňuje matrac, ktorý má dieťatko v postieľke. Matrac nesmie byť mäkký, aby sa doň dieťatko nezaborilo a neobmedzovalo to rast. Bábätko by nemalo mať veľmi podloženú hlavičku. Po narodení všeobecne platí, že deti majú radšej ohraničený priestor. Je to v dôsledku toho, že v maternici boli schúlení v malom priestore a otvorený priestor je pre nich neznámy a nemajú pocit istoty a bezpečia. Práve kvôli tomu sa využívajú v prvých mesiacoch perinky a hniezdočká. Čím sú väčší sú samozrejme pohyblivejší, preto sa možno stane, že sa posunie na hniezdočko. Možno sa potrebuje k niečomu pritúliť. Ak ste skúsili dať hniezdočko preč a vysunul sa nožičkami von, tak by bolo dobré zvážiť ochranný mantinel na postieľku.

Podobné otázky

  • Vankúš na zležanu hlavičku

    , Autor: Ivanar

    Dobry den, rada by som sa vas opytala na nazor na vankuse proti zlezaniu hlavicky babatiek. Nas maly na 5,5m, ma zlezanu hlavicku (CI 95%, DI 2,3%), ortoped nevidi nutnost helmicky aj ked je to podla tabuliek stredy az tazky stupen deformity. Dieta spava v noci na boku a na bruchu, iba v kociku na chrbte. Je vhodne aby sme hlavicku odlahcili cez dany vankus? Nebude trpiet krcna chrbtica? Vseobecne sa pise ze sa vankuse nemaju pouzivat do 2r, avsak neviem co v takomto pripade. Dakujem vam za nazor a pomoc.
    Pekny den.ivana

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Bábätká, ktoré majú problém so zležanou hlavičkou mávajú väčšinou funkčný problém s krčnými svalmi. A mnohokrát polohovanie v spánku vôbec nepomáha, pretože veľkú časť dňa, keď dieťatko bdie, je na chrbátiku - či už ho prebaľujete alebo sa hrá na hracej podložke alebo je v kočári. Špeciálny vankúšik na zležanú hlavičku neodporúčam pretože pri spánku je v ňom zafixovaná hlavička a môže spať len na chrbte a časom keď sa chce dieťatko otočit - tak z neho tá hlavička akoby vypadáva. Odporúčam vyhľadať fyzioterapeuta, ktorý sa venuje bábätkám a Vojtovej metóde. Vyšetrí Vášho synčeka a odporučí Vám vhodné cvičenie. Pokiaľ už ide o stredný až ťažký stupeň deformity tak veľmi odporúčam kraniálnu remodelačnú ortézku - tzv.helmičku, ale súčasne je potrebné aj cvičenie, ktoré Vás naučí fyzioterapeut. S helmičkou by som začala čím skôr, keď ešte hlavička rýchlo rastie. Postupne už totiž rastie pomalšie. Sú s ňou veľmi dobré výsledky.

    Prajem pekný deň

  • Vankúš pre batoľa - od akého veku a aký?

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň pani magisterka, zaujímalo by ma, od akého veku mám môjmu chlapčekovi (aktuálne má 16 mesiacov) dávať pri spaní pod hlavičku vankúš. Názory pediatrov sa rôznia, rozpätie je od 1 roka až do 10 rokov. Nerada by som mu negatívne ovplyvnila vývoj chrbtice. A ešte Vás prosím o radu, aké základné parametre by mal mať ten vankúš (zaujíma ma najmä hrúbka a konzistencia). Ďakujem pekne za odpoveď a želám Vám príjemný deň. Mama Katarína

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň mamička Katka,

    Pri rozhodovaní je dôležité vedieť v akej polohe váš synček spinká. Niektoré deti veľmi veľa cestujú v postielke a vtedy treba myslieť na riziko, že vankúš si môžu stiahnuť na tvár a to by mohlo byť nebezpečné. Ak spinká na boku tak nesmie mať hlavičku podloženú vankúšom vysoko, aby nebola zalomená krčná chrbtica. Každé dieťatko je iné a má inú šírku ramien, takže to čo je pre jedného vysoko nemusí byť pre druhého. V polohe na chrbátiku by tiež mala byť chrbtica napriamená, lebo pri veľmi zvýšenej pozícii hlavy by sa mu ťažšie dýchalo. Dieťatko podľa mňa nepotrebuje vankúš, ale kľudne môžete dať tenší. Ak si nie ste istá odporúčam zájsť za detským fyzioterapeutom a poradiť sa. Treba zistiť aj to čo vášmu dieťatku vyhovuje. Niektoré deti chcú a niektoré nechcú vankúš.

    Prajem pekný deň

  • Polohovanie babatka

    , Autor: Nita88

    Dobry den. Mam 3,5 mesacnu dcerku. Ked mala 1 mesiac,dali nam ortezku kvoli klbikom. Nosili sme ju 2 mesiace a z toho dovodu sa nam tazko polohovalo nase babatko. Bola sice v perinke,ale uplne na volno a preferovala tak 1 stranu. Mali sme zlezanu hlaviclu na lavej strane,nakolko sa mi tazko opierala na stenu postielky kvoli tej orteze. Hlavka sa nam uz napravila. Ortezku nam uz dali dole a uz je moja dcerka aj bez perinky a tak sa chcem opytat,aby sa opat nestalo,ze by mala zlezanu hlavku ( stale ju otacam na rozne strany,ale i tak sa vytoci na tu svoju oblubenu) existuje taky fixny vankus,kde sa babatko polozi na bok a zabrani mu sa pretocit. Chcem sa ale opytat na Vas nazor,ci je to spravna volba pre zdravy vyvin dietatka. Este poznamenam,ze sme boli aj na rehabilitacii, kvoli ortezke bola malo na brusku a tazsie dvihala hlavku,tak sme chodili na cvicenia.
    Vopred velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Neviem, ktorý konkrétne fixný vankúš myslíte. Môže sa stať, že aj keď ju napolohujete do takého vankúša tak si tú hlavičku otočí ako chce. Sú detičky, ktoré majú tuhší spánok a vydržia tak ako ich uložia a sú zase detičky, ktoré sa po chvilke otočia ako chcú.
    Skúste dcérke trup zaviazať do zavinovačky (ručičky nezavinovat) a oprieť o kraj postielky alebo hniezda a polohovať ako potrebujete.
    Keby náhodou aj tak vznikla zležanina, tak existujú kraniálne ortézy, ktoré fungujú výborne. Ortézka lemuje hlavičku a v mieste zležaniny je prázdny priestor a tým pádom tam dorastie hlavička.
    Existujú aj fyzioterapeuti, ktorí sa venujú bábätkám a tí by vám mali vedieť poradit s polohovaním dcérky

    Držim palce

  • Vankúš pre bábätko

    , Autor: vebi

    Dobrý deň
    Chcela by som sa opýtať či by ste mi vedeli pomôcť aj vo výbere vankúša do postiepky pre 5 mesačné bábätko. Viem ze najlepsie je ked spinka na rovnej ploche ale tym ze mame od narodenia reflux tak doktorka odporucila klinovy vankus. Cim je vacsia tak sa z neho sucha dole tak by som sa vas chcela opytat na nejaky dobry vankus. Dakujem

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,

    Skúste skôr navštíviť fyzioterapeuta, ktorý sa zaoberá diagnostikou a liečbou bábätiek. Veľakrát totiž nejde o skutočný reflux, ale o slabé svaly jazyka a v dôsledku toho aj zlého prehĺtania. A na základe vyšetrenia Vášho bábätka Vám poradí, či je potrebný takýto vankúš alebo nie. Čím skôr pôjdete, tým je väčšia šanca, že sa to rýchlo upraví. Držím palce a prajem pekný deň