Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
182 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Rackovanie

    , Autor: Gens

    Dobry den,

    ja by som sa rada opytala, ako casto treba masirovat 7 mesacne babatko, resp ako sa u babatka daju nenasilnym sposobom posilovat chrbtove svaly. Syncek nam uz zacina sam sediet, sem tam sa este zvali na stranu, ale akoby nechcel zacat rackovat, stale sa len chce staviat na nozky ked je na rukach. Vopred dakujem a prajem krasny den.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,

    Vývoj dieťaťka je zložitejší ako sa na prvý pohľad zdá. Ide o postupný sled dovedností, kde jedna vec nadväzuje na druhú. Vývoj môžeme aj my ako rodičia negatívne ovplyvniť (napr zlým nosením, manipuláciou a pod). Ak sa Vám niečo vo vývoji dieťatka nezdá, neváhajte to konzultovať s odborníkom, ktorý vám dieťatko vyšetrí. Vývoj počas prvého roka života je totiž základ postúry pre celý náš život.
    Čiže nedá sa všeobecne poradiť cvik, ktorý by podporil správny vývoj vášho drobčeka. Nie je to len o chrbtových svaloch. Správny sed alebo štvornožkovanie je o koordinácii všetkých svalov tela dieťatka. Preto je nutné aby sa na dieťa pozrel odborník a vysvetlil vám v čom je problém a ukázal vám prípadne cviky. Čím skôr to budete riešiť tým je menšia pravdepodobnosť, že sa zafixuje nesprávny pohybový vzor, ktorý by v dospievaní mohol vyustiť napr.do skoliózy.