Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cerklage

    , Autor: Mimizav

    Dobry den, pan doktor,

    rada by som poznala Vas nazor na moju situaciu. Mam za sebou 3 potraty - z toho 2x v prvom trimestri a 1x v 17tt (2x robena kyretaz a potrat v 17tt bol v dosledku silnej infekcie). Momentalne som tehotna 4x s tym, ze vsetko prebiehalo v poriadku no v 21 tt na poradni mi bol zisteny makksi krcok (40mm a pritomny funneling) dostala som magnezium a prisny kludovy rezim. Po tyzdni bez akycholvek kontrakcii bol na kontrole krcok o polovicu kratsi (krcok mal 20mm a pritomny bol aj vyrazny funneling 21mm). Bola som okamzite hospitalizovana na Antolskej kde mi nasadili magneziove infuzie, utrogestan a nakoniec mi - po dlhych uvahach a zvazovaniach- spravili cerklage. Momentalne som v 24tt a som tu este stale hospitalizovana a sledovana po zakroku. Zatial vyzera byt vsetko ok. Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je veľmi pravdepodobné, že opakované kyretáže pri potratoch v prvom trimestri Vám narušili krčok a teraz máte vysoké riziko predčasného pôrodu alebo neskorého potratu.
    Zašitie krčka bolo z tohto pohľadu správne riešenie a zvyšuje šancu na úspešné donosenie tehotnosti.

Podobné otázky

  • Krcok maternice

    , Autor: Johankaa7

    Dobry den pan doktor,

    Prosim o vas odborny nazor.
    V 18. Tyzdni som obcas zacala pocitovat mierne tvrdnutie brucha - vacsinou v noci pri nutkani na mocenie, alebo po vacsej fyzickej namahe. Bez bolesti.
    Na poradni mi doktorka prvy krat skontrolovala krcok a zmerala 31mm bez funnelingu. Nasadila mi progesteron na noc a magnerot 1 tabletu 3x denne. Fungovala som normalne s beznymi domacimi pracami, bez nejakej extremnej zataze. O dva tyzdne na kontrole (19+5) mi dr. zmerala krcok 27,4mm bez funnelingu a poslala ma hned do nemocnice s tym ze mi mozno budu robit cerklage.

    Na prijme mi na prehliadke bol zmerany krcok na 30,93mm bez funnelingu.
    Vag.: vulva, posva bpn, porcio konicke, branka jamka, hrdlo 1,5-2cm, mediosakrálne orientovane, tuhé, pôr. Cesty uzavreté, uterus velkosti grav. m. l. V. , palp. Nebolestivy, pocas vyš. normotonicky, oblast adnex bilat. bez palp. rezistencie a citlivosti, CD nevyklenuje.

    Lezala som v nemocnici 3 dni a dostala som magneziove infuzie.
    Potom mi znovu urobili cervikometriu (kde ma 1. Krat uporoznili aby som mala aj prazdny mocovy mechur) a vysledok bol 34mm, funneling negativny aj pri VM. Podla slov doktora: Vraj uplne normalny nalez. Hned ma pustili domov s tym, ze mam mat kludovy rezim a pokracovat v uzivani magnerotu a progestenonu na noc.

    Este podotknem, ze moja gynekologicka mi krcok merala v kresle v takom pololahu, a v nemocnici mi krcok merali v polohe na chrbte v uplnom lahu. Moze to ovplyvnit vysledok merania?

    Je mozne ze sa mi krcok predlzil?

    Nemam ziadne tazkosti, citim sa dobre. Tvrdnutie pocitujem len velmi zriedkavo (mozno 2x do tyzdna a vacsinou len v noci ked lezim na chrbte) a obcas pri chodzi citim mierny tlak v podbrusku.

    Co si o tom myslite? Je moj nalez kriticky? Aky rezim mam dalej dodrziavat? Je obcastne tvrdnutie v poriadku? Momentalne som v 21. Tyzdni tehotenstva.

    Vopred velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte úplne normálne nálezy na krčku a nemusíte ma´t ani kľudový režim ani užívať progesterón, ste normálna tehotná a riziko potratu či predčasného pôrodu máte rovnaké ako všetky zdravé tehotné.
    Všetkým tehotným občas tvrdne maternica.

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Mimizav

    Dobry den, mam za sebou 3 potraty v skorych stadiach tehotenstva a momentalne som 4x tehotna. Uzivam fraxiparine a vsetko ide tak ako ma. Som v 22 tt a na poslednej kontrole mi doktor povedal, ze mam vnutornu porodnu branku otvorenu. Krcok je vsak v poriadku, ma 4cm. Pred tymto zistenim som chodila denne do prace v ktorej som sa velmi namahala kedze pracujem v materskej skole a vtedy mi zacalo aj obcas tvrdnut brucho.
    Dostala som magnerot 4x2 denne a nariadeny kludovy rezim. Prosim Vas je tam sanca ze sa predc.porod nezacne? Da sa to zachranit tymito opatreniami? Momentalne mi brucho tvrdne uz len 1x denne a aj to iba na par sekund. Kontrolu mam o 2 tyzdne a ked to nebude ok doktor ma posle do nemocnice prip. na cerklage.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dôležitá je dlžka tzv. funkčnej časti krčka, ak je vnútorná bránka otvorená, vzniká tzv. funneling, alebo lievik, a dôležitá je dlžka tej uzavretej časti. Ak je 40 mm, tak je to úplne v poriadku.
    Hoci som odporcom zbytočných PN v tehotnosti vo Vašom prípade by som ju zvážil, pretože ak ste mala opakované potraty a nedajbože aj s kyretážou /čo bolo u nás v minulosti bežné/, tak máte zvýšené riziko predčasného pôrodu aj kvôli dilatácii krčka počas výkonu. Okrem toho deti v materskej škole sú zdrojom pomerne nebezpečných infekcii pre tehotné.

  • cerklage

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    chcela by som sa informovať ohľadom cerklage. Robili mi ju v 26 tt kvôli skracujúcemu sa krčku. V predchádzajhúcom tehotenstve som s tým mala tiež prolém, mala som pesar a ešte predtým som potratila v 26 tt. Teraz ma čaká dlhšia cesta autom, asi 6 hodín tam a 6 späť a tiež dôležitá skúška. Budem v 31 tt. Rada by som poznala Váš názor, či podstúpiť takú cestu, alebo je to veľké riziko.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pesar je neúčinný a účinnosť cerclage je veľmi pochybná. Čo sa týka cesty, neviem, aký máte momentálne vaginálny nález, preto sa nemožem k ceste vyjadriť, osobne si myslím, že ak ste minule neporodila predčasne, tak teraz tiež nehrozí predčasný porod.

  • 40 tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som v 40 tt tehotenstva, v 22 tt mi bola robena cerklage, steh uvolneny v 38 tt. Odvtedy som otvorena na 1 prst, krcok 2,5 cm, tvrdnutie brucha velmi casto, ale bez inych bolesti, prip. kontrakcii, CS 6b (takto mi to doktor napisal do preukazu) Od minuleho stvrtka vsak spinim, najprv to bolo nepravidelne spinenie, teraz cely den. Hlienova zatka mi odisla cez vikend, teda myslim, ze to bola hlienova zatka... Myslite, ze porod sa blizi, alebo sa to este bude nejaky cas natahovat? Termin mam 5.4. No znepokojuje ma to spinenie. Je to normalne, ale ist radsej do nemocnice?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti a špiníte, je vhodné zájsť do nemocnice.
    Inak vidíte, aká bola zbytočná cerclage, keď ste neporodila po jej odstránení. Preto ju už nerobíme.

  • cerklage

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pán doktor!som v 23tt,je to moje tretie tehotenstvo.pred 2 dňami som bola na cervikometrii , pretože mi môj lekár zistil,že sa otváram na jeden prst,krčok prechdný do polovice.na ultraz.mi bol nameraný cervix 47mm s incipientnou vezikulizáciou VB.mám byť hospitalizovaná, aby som podstúpila cerklaž.som dosť proti,pretože podobnou situáciu som prechádzala pri prvom tehotenstve,kde sa rozhodlo,že cerklaž nieje nutná,druhé bolo OK - oba pôrody mi nakoniec vyvolávali.prosím vas o váš názor, či je cerklage na mieste, alebo ju môžem pokojne odmietnuť.Ďakujem