Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • screening

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Odpovedá MUDr Jozef Záhumenský Dobrý deň,
    žiaľ vačšina detí s Downovým syndromom vyzerá na ultrazvuku úplne normálne, niekedy sa Down nepozná ani po porode, až neskor. Sú niektoré známky, ktoré sa častejšie vyskytujú u Downovho syndromu ako u zdravých detí, ale ich prítomnosť ešte neznamená, že ide naozaj o postihnuté dieťa, príkladom sú tvar nosa, rozšíerenie panvičky obliečiek, iný tvar nožičie. Sú to tzv. minor markery, ich kombinácia može naznačovať, že ide o Downa.
    Potom sú postihnutia vo zmysle vývojových vád, tie sa na utlrazvuku poznajú. Rázštepy chýbanie končatín, vady srdca.

    Existujú skríningové programy, ktoré Vám vypočítajú riziko Downovho syndromu a vy sama zvážite, či je to riziko pre Vás prijateľné alebo nie a podľa toho sa rozhodnete pre amniocentézu.
    ___________________
    p.Doktor, som tu znovu, znamena, ze ako mi bol robeny 1.trimestralny screening (papp-A, NT, uzv) a bude mi robeny aj druhy (tripple test) a daju sa dokopy, tak je pravdepodobnost uspesnosti testu dost vysoka? Citala som, ze kombinacia tychto dvoch testov je naozaj velmi spolahliva, nie je tam velka "falosnost" vysledkov, takze znovu len taka dalsia otazocka na moje upokojenie.
    po pappku som mala riziko Down 1:2600 a tie dalsie dva syndromy (Edward ...) 1:8500. Je zrejme, ze su male. No minuly rok som mala Down riziko 1:2800 a predsa tam bol.
    Nejde mi vsak len o Downa, ale aj o dalsie postihnutia, vacsinou sa vsetci genetici zaoberaju len Downom, ale je predsa tolko dalsich postihnuti.

    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v súčasnej dobe sa prevádza iba jeden skríning, nedokázalo sa, že by kombinácia oboch mala nejako výhody.
    Riziko 1. 2800 je veľmi nízke, ale vidíte, existuje táto možnosť vždy, proste taká je príroda.
    Ostatné postihnutia sú raritné a vačšinou nezlučiteľné so životom.

Podobné otázky

  • 3D/4D sono - 2x

    , Autor: 222NIKA222

    Dobrý deň, pán doktor,

    chcem sa informovať ohľadom škodlivosti morfologického veľkého ultrazvuku v 2 trimestri. Som v 20 týždni a túto stredu som bola na kontrole u p. doktorky, ktorá sa ma spýtala, či nechcem ísť k nim na 2 trimestrálny screening, aj keď som objednaná na budúci týždeň na veľké sono k inej doktorke (skúšali nové sono), tak som povedala, že áno. Lenže teraz mám obavy či dve veľké sona hneď po sebe neuškodia bábätku, hneď po týždni. Na tom neofickálnom screeningu mi povedala pani doktorka, že je všetko v poriadku, ale keďže som bola následne objednaná k druhej doktorke na veľké sono, tak správu nerobila. Za Váš odborný názor ohľadom škodlivosti sona tohto druhu Vám ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    má sa robiť iba také vyšetrenie, ktoré prináša užitok pre pacienta. Ultrazvuk v tehotnosti sa považuje za bezpečný ale nemá sa robiť zbytočne a navyše. Napríklad sa vie, že zvyšuje riziko ľavorukosti. O iných účinkoch nemáme dôkazy, ale neznanemná to že neexistujú.
    Okrem toho verím, že si toto nadbytočné vyšetrenie platíte a nie je hradené z verejného poistenia u oboch lekárok.

  • poloha

    , Autor: Dusty128

    Dibrý deň pán doktor, chcela som sa opýtať na výsledky z dnešného screeningu. Gestačný vek podľa PM 30+6. Neviem si vysvetliť nič z týchto záznamov ako je postavenie, placenta gr. II a či je v norme a merania umbilicalis a cerebri media.
    Poloha plodu: pozdĺžná, hlavičkou, postavenie II.
    Placenta: predná stena, gr. II
    Plodová voda: normohydramnion
    Morfológia plodu: situs viscerum solitus, plod bez viditeľných anomálií
    BPD:73,57mm
    FOD:93.85mm
    HC:277,63mm
    AC:268,10mm
    HL:51.95mm
    FL:59.02mm
    TCD:36.05mm
    Odhad hmotnosti plodu: 1623g
    RI a umbilicalis:0.67, RI a. cerebri media:0.85
    Rast plodu: primeraný, proporný.
    Som diabetička, tak snáď sú tieto výsledky úspokojivé.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dieťa pri vyšetrení bolo hlavičkou dole a malo chrbátik u Vás vpravo (úplne normálne), plod nemal žiadne viditeľné vývojové chyby, rozmery Vám musí zhodnotiť Váš lekár podľa používanej tabuľky, Odhad váhy je normálny a prietoky v cievach sú tiež normálne.
    Ako diabetička by ste mali mať meranie plodu približne á 14 dní, aby sa zistil prípadne skorý nadmerný rast a upravili dávky inzulínu.

  • Pobolievanie po ultrazvuku

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, som v 14tt a už asi mesiac mam pobolievanie v lavo v podbrusku. Celkovo v spodnej časti ľavého brucha. Bola som už doktora, plod je v poriadku. Včera som bola na 1.screening, doktor robil ultrazvuk. Aj tam som hovorila ze to brucho mam na tom mieste strašne také citlivejšie ale nevyjadril sa lebo on sa sústredil na plod. Dnes ráno som sa zobudila a mam to miesto v podbrusku citlivé, boľavé na dotyk. V lavo mam aj jazvu po operácii po mimomaternicovom tehotenstve. Co môže byt to pobolievanie? Tehotenstvo je zatiaľ bezproblémové, len tie tupé a prchavé bolesti v ľavo.
    Ta jazva ma konkrétne ale nebolí

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    väčšinou takto bolia väzy maternice, ktoré sa naťahu pri jej raste v tehotnosti. Ak ste mali aj operáciu, môžu byť v tej oblasti zrasty. Tehotenstvo to neohrozuje.

  • Neustály pocit diskomfortu

    , Autor: Dušana_1

    Pán doktor, som v 15tt tehotenstva, moje druhé tehotenstvo. Už v minulom som pociťovala diskomfort, svrbenie atď, viac krát mi vtedy robili ster a vždy negatívne, aj tie rozšírené na chlumy a podobne. Teraz v druhom tehotenstve zas to pociťujem. Na začiatku mi robili ster, negatívny, aj tam preliečené Clotrimazolom. Následne pokoj, potom som zas mala svrbenie, doktorka mi poradila buď výplachy, alebo Fungicidin krem. Tak za 2 tyzdne to prešlo. Teraz som bola po screeningu v 12tt a zas som zacala par dni na to pocitovat svrbenie. Skusala som Rosalgin, Gynimun Protect care probiotika, sem tam ten Fungicidin a stale to citim, poradnu mam o tyzden a pol. Kupila som si ten samotest z lekarne, canestest a ten bol negativny, resp. nezafarbil sa a to znanema bud normalne ph v posve alebo pripadne mykoza- len ten test to nevie zachytit.
    Prosim vas, preco som v tehotenstve na to tak citliva ? Co mi odporucate ? Pockat do poradne ci ist skor na kontrolu. Teraz beriem antibiotika na streptokoka a bojim sa ze sa mi to svrbenie este viac zhorsi. Inak je to svrbenie len zvonku. Vnutri necitim, len pri vchode do posvy a kusok pyskov. Dakujem za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa vám po fungicidine ulavilo, máte zrejme mykozu, čo je v tehotnosti typické a časté. Ak máte potiaže, preliečte sa dlhodobo (10-14 dní) nejakou protimykotickou masťou.

  • Hodnoty NT a NB

    , Autor: Carpediem117

    Dobrý deň, nedávno som bola na prvotrimestriálnom screeningu. Podľa poslednej menštruácie som bola vtedy 13+0 a podľa veľkosti plodu 12+2 (normálne mávam 35 - 38 dňové cykly a ani v predošlých tehotenstvách mi týždne tehotenstva podľa PM nesedeli s veľkosťou plodu). CRL bolo 56,9 mm, NT 1,38 mm a NB 3,2 mm. Zaujíma ma hlavne, či je v poriadku veľkosť NB, ale samozrejme aj ostatné parametre. Doktor len zhodnotil, že je všetko v norme, no nedá mi to spávať. Za odpoveď Vám vopred ďakujem.