Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krče v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,Som v 34 týždni tehotenstva mávam v oblasti podbruška kŕče, najhoršie je to pri vstávani z gauča vtedy to tak veľmi picha, aj na ľavej aj na pravej strane? Je to v poriadku?

Podobné otázky

  • Ureaplazma

    , Autor: Ina.

    Dobrý deň pán profesor,
    Som v 19. týždni tehotenstva, na gynekologickej pohotovosti mi v 17. týždni bol robený ster z krčka pre kŕče v podbrušku s nálezom urepalasma species 10na 4. Citlivosť: moxifloxacín, levofloxacín, erytromycín.Pri odbere krčok nebol skrátený, nebol prítomný zápal.V kultivácii bol našťastie prítomný laktobacilus. Občasne pri zníženom pitnom režim som pociťovala prechodné pálenie, pripisovala som to skôr kvasinkám, výtok je skôr taký normálny tehotenský.Probiotiká užívam perorálne aj vaginálne.
    Gynekologička mi oznámila, že keď sa ureaplasma našla, určite to treba preliečiť v schéme: Sumamed 500mg á 24 h. 6dní po sebe.
    1. Je podľa Vás liečba nutná?
    2. Je navrhnutá schéma liečby efektívna a bezpečná? V guidelinoch som takúto schému nenašla.
    3. Akú schému v prípade preliečenia odporúčate?
    Ak je to potrebné, určite sa preliečim.
    Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález ureaplazmy je vždy veľmi kontroverzný. Považuje sa síce za možnú príčinu infekcie plodu a plodových obalov a za riziko predčsasného pôrodu, avšak ich prítomnos´t v pošve alebo krčku nemusí znamenať, že sa šíria odtiaľ. Okrem toho štúdie, ktoré dokázali vplyv ureaplazmy na tehotenstvo sú málo kvalitné a nemáme jasný dôkaz, že liečba kolonizácie pošvy prináša benefit, napriek tomu liečbu niektoré odborné spoločnosti odporúčajú.
    Liečba Summamedom je efektívna a správna, zatiaľ pretrváva slušná citlivosť ureaplazmy na makrolidy.

  • Plynnatost

    , Autor: Lieska10

    Dobry den,pan doktor,z casu na cas ma trapi extrrmna plynnatost. Som v 25 tyzdni. Ked je uz ozaj zle nasadim Espumisan a pomalicky to prejde,niekedy to trva aj cely den.Chcela by som sa spytat,kedze niekedy ma trapia naozaj silne krce v podbrusku z plynnatosti,ci to neohrozuje babatko.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotná plynatosť plod neohrozuje a Espumisan je v tehotnosti bezpečný. Plynatosť sa dá ovplyvniť aj stravou, dôležité sú probiotiká, pretože premnožené nevhodné baktérie v čreve môžu zvyšovať produkciu plynov v črevách. Zo stravy je potrebné vynechať strukoviny, niektorú zeleninu (brokolica, karfiol), zvýšiť príjem kyslomliečnych výrobkov, z ovocia jablká a banány.

  • alkohol v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o zhodnotenie mojej situácie.
    Hneď ako som sa dozvedela,že som tehotná, začala som mať výčitky svedomia, nakoľko mi lekár povedal,že som asi v 8 tt a predtým som bola (keď som bola cca v 4tt) na týždňovej dovolenke a ako to býva: každé ráno poldeci = zdravotné a dvakrát počas dovolenky večer sa žúrovanie trošku pretiahlo: počítam asi 4 poldeci za večer,šampáňo. Neviem, či to nejak súvisí,ale počas dovolenky som sa parkrát v noci zobudila na kŕče v podbrušku (dodatočne si ich vysvetľujem ako príprava maternice na vývoj plodu?), vtedy som si myslela,že mám problémy so stolicou.
    Môj lekár mi odpovedal na otázku,ako mohlo moje popíjanie ovplyvniť vývoj plodu,že už s tým aj tak nič nenarobím,že na to nemám myslieť.Ale aj tak by ma zaujímal Váš názor a konkrétne,akým spôsobom mohol byť teoreticky ovplyvnený plod ,resp. embryo. A následne ako prakticky by sa táto "vada,poškodenie" dala zistiť,teda akým vyšetrením.
    Ak je to možné.
    Vopred veľmi pekne ďakujem*

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak by sa bol plod takto na začiatku alkoholom poškodil, tak sa potratí, ak sa nepotratil, tak nie je alkoholom poškodený.
    Myslím, že naprostá vačšina malých slovákov začína svoj život s alkoholom, kým ženy nezistia, že sú tehotné a vidíte, ako to u nás všetko dobre funguje. Nestresujte sa.

  • negatívny tehotenský test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, poslednú menštruáciu som mala 26.3.2011. Dnes je 3.5.2011 a menštruácia mi mešká už 10 dní. Robila som si dva tehotenské testy a vyšli negatívne. Mám citlivé a bolestivé prsia a občas kŕče v podbrušku. Môže to byť tehotenstvo aj napriek tomu, že to testy nepotvrdili? (jeden test som si robila 6.deň meškania a druhý 9.deň meškania menštruácie). Ďakujem za odpoveď

  • krce v 35 TT

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den chcela by som sa opytat co to znamena ked citim obcas slabsie krce v podbrusku v 35 tt? dakujem a co by som mala jest aby som mala dost mliecka pre malicke ked sa narodi dakujem