Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zmysly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Existuje v tehotenstve vyšetrenie, ktoré by dokázalo potvrdiť, že zmysly plodu sú v poriadku, teda, že nebude trpieť hluchotou, alebo slepotou?

Podobné otázky

  • Rozmery

    , Autor: Kika779

    Dobrý deň
    Som po transplantacii obličky. V 28tt tehotenstva. Bola som na kontrole. Babätko nárastlo len 15g za týždeň. A na sone mi vysli nasledovné hodnoty. Minulý týždeň bol obvod bruška väčši ????‍♀️Doktorka mi povedala, ze uvidime o týždeň keďže chodím na rizikovú. Prietoky aj placenta sú vraj v poriadku. Ale keď cítam fóra s menším obvodom bruška tak mám veľký strach. Beriem lieky ako ADVAGRAF,PREDNISON,ANOPYRIN.
    HC 262mm
    AC 207mm ( s týmto ma veľmi vystrašila)
    FL 51
    EFW 936G
    PI UmA 0.98,PI MCA 2.06, UmA PI 0.99, UTA 1sin PI 0.93 bez notchu , UTA 0.87 bez notchu, DV PI 0.97 vlna prítomná.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je chyba, že Vám niekto robí meranie plodu každý týždeň, pretože bežná chyba merania je 3 mm, čo je práve normálny nárast parametrov za 7 dní, čím samozrejme vznikajú nezmysly a zbytočné obavy. Meranie plodu ultrazvukom sa má robiť s odstupom minimálne 14 dní.
    Ako žena po transplantácii obličky určite patríte do starostlivosti rizikovej poradne v najbližšom perinatálnom centre, ak ste z okolia Bratislavy, určite sa môžete prihlásiť aj k nám, do Ružinovskej nemocnice.

  • Sex v tehotenstve

    , Autor: emmab

    Dobry den,

    mam bezproblemove tehotenstvo (31.tt), avsak vobec nemam chut na sex. Je pravda, ze pri absencii sexu pocas tehotenstva moze byt porod bolestivejsi (vacsie riziko "natrhnutia" hradze)?

    Asi hlupa otazka, ale naozaj ma to zaujima a nazory, ku kt. som sa na nete dostala, sa roznia :-)

    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie, taká štúdia nebola prezentovaná.
    Najvačší problém internetu je, že sa tu nachádzajú naprosto necenzurované informácie, z ktorých naprostá vačšina sú nezmysly. Laik však nerozlíši, čo je pravda a čo nie.

  • kratsi krcok maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor!
    Som v 17 tyzdni tehotenstva, potrebovala by som poradit, vo veci kratsieho krcka maternice, co skonstatoval moj gynekolog a dodal je uzatvoreny. Som dost nizka, 150 cm, moze to byt moja anatomicka predispozicia? Nejak zvlast ma neupozornil, iba odporucil, ze sa mam viac setrit, co v beznej praxi sa da vselijak vysvetlit, v praci vykonavam sedave zamestnanie a v beznom zivote som aktivna priemerne. Vzhladom na odporucanie pana doktora, by ma zaujimalo, ci existuje nejake konkretne riziko pre dieta aj mna pri sexualnom styku s manzelom. Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 17. týždni sa naozaj nedá posúdiť dlžka krčka, v tom čase prípadný potrat neprebieha skracovaním krčka. Normálne žite a nevšímajte si tieto nezmysly.

  • prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcem sa opýtať p. doktor na prietoky. Som v 37 tt., dnes som bola prvý krát na CTG a prietokoch. Prietoky mi namerali 0,76 a povedali mi, že je to zvýšené, mám prísť o 2 dni opäť a ak to nebude lepšie, tak ma hospitalizujú. Podľa Vás, je to naozaj také nebezpečné alebo je to v norme? Mohlo dôjsť aj k takému, že dieťato tlačilo na pupočnú šnúru a tým nemohli správne odmerať prietoky?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ach jaj, to je presne to, čo ma na tomto hnevá.
    Samotné prietoky nehovoria o ničom, naprosto.
    Ak plod normálne rastie, je symetrický a má dosť plodovej vody, tak meranie prietokov je úplne zbytočné a stresujúce.
    Dynamika hodnoty prietokov ukazuje iba na zhoršovanie stavu POSTIHNUTEHO plodu, teda toho plodu, ktorého placenta nefunguje tak ako by mala. Vtedy sa robia prietoky a ich zhoršovanie nám napovie, kedy máme tehotnosť ukončiť. Nič iné z toho neplynie. Ak si plod tlačí na pupočnú šnúru tak sa dusí a s prietokmi to nemá nič spoločné, tieto ukazujú iba funkcu PLACENTY!!!!!!!
    Takže ak Váš plod je symetrický a normálne rastie, potom Vás zbytočne stresujú. Ak zaostáva v raste (má napríklad menej ako 2300 g), potom sú prietoky pomocným ukazateľom na stav placenty.
    Inak "zlé" prietoky sa NEDAJÚ LIEČIŤ, nesprávne fungujúcu placentu proste nevieme liečiť. Rozne nezmysly ako je magnézium, oxyfilín, či niekedy aj heparín sa nikdy a nikde neosvedčili.

  • tvrdnutie brucha?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Včera večer som po malej potrebe mala na papieri krv slabo rúžovú,následne som bola na pohotovosti a pán doktor po vyšetrení mal na rukavici tiež iba slabo rúžovú farbu.pichli mi kanavit a išla som domov.Dnes na poradni mi doktor povedal že mi tvrdne brucho a vypísal na PNku.Ja som to tvrdnutie skosi nespozorovala skôr iba vtedy ak mi treba močiť.Neotváram sa a pohyby cítim dosť intenzívne som v 22tt.Chcela by som Vás poprosiť o váš názor či to môže nejako ohroziť moje dieťatko.dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno K vitamín je liek, ktorý zachráni tehotnosť.
    Ak máte potratiť tak žiadna liečba nepomože. Najmenej K vitamín, to je už nehoráznosť, že niekto podáva takéto nezmysly.
    Odpočívajte, a uvidíte.