Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,967 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Missed abort

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som par dni po kyretazi a neskutocne ma to trapi. V 7tt som zacala raz mierne krvacat, hospitalizovali ma, urobili ultrazvuk, odobrali krv. Po vyhodnoteni (hcg 5500), plod 2,6 mm (asi bez akcie) predpokladali zly vyvoj a samovolny potrat. Hcg dalsi den kleslo na 4900 a dalsi den 4600). Moje otazky zneju:1. Svedci klesajuce hcg vzdy o zlom priebehu tehotenstva a bliziacom sa potrate? 2. Nemoze sa stat, ked je dost nepravidelny menzes, je plod oproti stanovenym rozmerom mensi a moze sa este vyvinut?
    3. Pri akych priznakoch zamlknuteho potratu alebo oficialnych udajoch sa pristupuje ku vycisteniu alebo to zalezi len na nazore lekara?
    4. Mohla ovplyvnit vyvoj plodu skutocnost, ze som tri roky po lobektomii sz, beriem euthyrox 50 i ked hormony boli stale v hranici? Nemalo sa i tak radsej pridat euthyroxu?
    (brala som i duphaston)
    Dakujem za odpoved, ktoru velmi potrebujem. S uctou Hela.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja osobne vždy počkám aspoň týždeň, pretože nie je sa kam ponáhľa´t a za týždeň zopakujem ultrazvuk, HCG je zbytočné a nepresné, klesá napríklad vtedy ak boli dvojíčky a jedno odumrie, pritom druhé je ok.
    K vyčisteniu sa pristupuje iba v prípade ak je diagnoza na 100% jasná.

Podobné otázky

  • 3xpotrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám veľkú dilemu pán doktor. Dva krát som potratila v 6. týždni kedy mi zistili,že som mala anembryomolu. potom som bola na vysetreniach na genetike kde vyšetrené bolo v poriadku. potom som bola na hematologii kde mi zistili 1x pozitivita APA dif.dg.APS, mutácia MTHFRR C677T heterozygot bez hyperhomocysteinemie, mutacia FXIII val34leu homozygot,mutacia PAI-1 4G-5G heterozygot so zvyšením PAI,pozitivita protilatok proti ovariam a testes, ost.placenta,z.pelucida negat.liečba je ,ze si picham fraxiparin 0,3 a beriem prednizon+oprazol+femibion 800 pyridoxin+B12 liecila som sa od 1.4. 2011 a 25.5. 2011 som otehotnela. plod sa mi vytvoril,ale v 7.týždni som mala missed abort. nerozumiem tomu co sa deje preco nedokazem donosit dieta. infekcie mi nezistili. moj gynekolog mi velku sancu uz na donosenie dietata nedava poslal ma do centra asistovanej reprodukcie. ale ja otehotniet mozem stale sa nam podari na prvy krat. neviem co robit. mam este sancu?dakujem za radu neviem uz za kym ísť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by bolo vhodné ešte genetické vyšetrenie (ak ste ho nemala) prípadne pri ďalšom neúspechu (ale verím, že sa to podarí) poslať tkanivo plodu na genetické vyšetrenie.
    Určite by som navrhoval pokračovať v liečbe, može to byť príčina, a je veľká šanca, že sa to podarí. Až 60% žien s opakovanými potratmi donosí zdravé dieťa.

  • Podpora pocatia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcem sa spytat,ci uzivanie duphastanu a clostylbegytu nemoze viest k abnormalite plodu a naslednemu potratu.Vela zien som pocula hovorit,ze po tych liekoch otehotneli,ale nasledne mali missed abortion.Je prirodzenejsie otehotniet bez hormonov?Alebo je to jedno?Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podávanie Duphastonu a clostyrbegytu musí mať dovod, a tým je neplodnosť pri neouvalčných cykloch.
    Teda ak sa žene viac ako rok nedarí otehotnieť a nepotvrdí sa ovulácia potom sú potrebné lieky.
    Aj tak sa viac ako 20% plodov potratí a je to jedno či s liekmi alebo bez nich.

  • duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    po 6 mes sa nam podarilo otehotniet. Vsetko vyzeralo na zaciatku tehotenstva byt v poriadku,bola potvrdena akcia srdiecka...ziadne nevolnosti,spinenie,ani bolesti. Na beznej poradni v 11t uz akcia srdiecka nebola , diagnoza missed abortion. Odvtedy presli uz 2 mes. Kedze sa snazime znova otehotniet, lekarka mi nasadila duphaston.Avsak v pribalovom letaku sa nedoporucuje uzivanie pri trombofilnych stavoch,pretoze ak dobre chapem,liek moze vyvolat venozny tromboebolizmus. Vysledky krvnych testov este nepoznam, mozem aj napriek tomu uzivat liek? Ak by som mala aj diagnostikovany nejaky tromb.stav? Dakujem za Vasu odpoved.

  • Zlý vaječník?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné, aby môj pravý vaječník produkoval ,zlé" vajíčka, nakoľko som mala tento rok v máji missed abortus v 8týž. a v auguste mikropotrat, lebo v minulosti sa mi tvorili na pravom vaječníku vodné cysty a v súčastnosti mám v ňom často bolesti. Môj Dr. povedal na základe USG, že je v poriadku, len keď som mala mikropotrat, mala som vo vaječníku zväčšený bolestivý folikul. Hovorí, že bolesti môže spôsobovať ovulácia, len ja ich mávam každý mesiac v rôznom čase a sú tlakového, ťahavého charakteru. O ľavom vaječníku ani neviem, že mám :o). Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    potraty sú otázkou náhody, až 20% poznaných tehotností sa potratí a až 60% všetkých aj nepoznaných tehotností sa potratí, nezávisle od toho, či máte ovuláciu vpravo alebo vľavo, vaječníky majú spoločný genetický základ.

  • opakovany missed abort

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam za sebou opakovane potraty. 1.x 24 tyzden - nevyvinute mocovody, 2x 28 tyzden - geneticky nevysetrovane, bola tam drobna tvarova stigmatizacia, geneticka povedala ze podla priznakov sa to neda zaradit do ziadneho konkretneho syndromu, 3x 11 tyzden.
    - z hematologie mam pri dalsom tehotenstve doporucene pichanie fraxiparinu, hoci mi nasli len MTHFR heterozygot
    - nazory niektorych lekarov su, ze mi neprospieva stres, vibracie ( kedze vela soferujem aj 200km denne)

    Pan doktor, ako by ste mi doporucili riesit dalsie tehotenstvo, mohla neliecena tzv. trombofilia a moj zivotny styl sposobit tieto poruchy? alebo mam skusit predimplantacnu geneticku diagnostiku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mne to príde skor ako genetická príčina, než MTHFR - heterozygot nezvyšuje riziko potratu.
    Určite by ste mali obaja absolvovať genetické vyšetrenie. Ak sa u Vás nenájde príčina, potom je možné to znovu skúsiť, pri liečbe fraxiparinom, to neuškodí,.