Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

odbornik3

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

16,885 otázok, odbornik3

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • anemia v tehotenstve

    , Autor: odbornik2

    Dopbry den pan doktor, chcela by som sa opytat, ci je to velky problem ked je zena v tehotenstve anemicka. Zatial beriem zelezo, ale chcem sa opytat ci to moze mat nejake zle nasledky pre bud.babatko, resp pre mna.Ohrozuje to nas zivot? Dost casto mi tecie krv z nosa, skoro denne a je mi na odpadnutie.A ked mi beru teraz v tehotenstve krv,stava sa ze aj ked som pila dostatok vody,ze mi nechce ist.musim ist na hematologicku ambulanciu a neviem coho sa mam bat. Kedze mam ete 3r dcerku bojim sa, aby sa mi nieco nestalo ked budem s nou sama doma.

    Prosim poradte mi!!! vopred velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    nepíšete konkrétne výsledky, anémia može mať rozny stupeň. Bežná tehotenská anémia ak je liečená preparátmi železa dieťa ani Vás neohrozuje. Ak by liečba železom bola neúspešná može ísť o iný druh anémie a je potrebná liečba hematológom.

  • nadpočetná mliečna žľaza

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, pán doktor.
    Pod pravou pažou mám nadpočetnú mliečnu žľazu, ktorá sa mi objavila, keď som mala 20 rokov. Mám 3 deti,obidve staršie som dojčila do 2 rokov (vek 14 a 10 rokov), teraz mám 3-mesačného syna, ktorého plne dojčím. Nadpočetná žľaza mi doteraz nespôsobovala žiadne problémy, len pri pristúpení mlieka v pôrodnici sa mi akoby tiež naliala, ale neskôr sa to uvoľnilo a ďalej sa neprejavovala. Teraz som však zistila, že mi tam niečo akoby zavadzalo, tak som skúsila jemné stlačenie a objavil sa otvor, z ktorého akoby vytekalo mlieko. Už v pôrodnici ma upozornili, že si to nemám masírovať, takže to ani nerobím. Zaujímalo by ma, či to nemôže ohroziť dojčenie, naďalej by som chcela dojčiť, pokiaľ sa dá. Treba to teraz nejakým spôsobom riešiť? Aké komplikácie by to mohlo spôsobiť potom v budúcnosti?
    Ďakujem Váým za radu, Mariana

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    mám pocit, že som Vám už odpovedal. Dojčenie to neohrozí, žľazu nedráždite, nevytláčajte a nehrozia žiadne komplikácie.

  • Miniinterupcia

    , Autor: odbornik2

    Ake sú zdravotné riziká pri miniinterupcii? Rodila som pred 10,5 mesiacmi cisárskym rezom.Teraz som na konci tretieho týždna tehotenstva.Neviem sa rozhodnut pre interupciu alebo porod.nebol by rizikový?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    doporučuje sa počkať rok po cisárskom reze, avšak 10 mesiacov už je takisto dostatočne dlhá doba na zhojenie maternice.
    Preto by ukončenie tehotnosti bolo vlastne zo sociálnych príčin, a musíte sa rozhodnúť, či chcete ukončiť perspektívnu tehotnosť. Medicínske komplikácie potratu sú zriedkavé, skor by išlo o psychické následky.

  • vysvetlenie vysledku histologie - dodatok

    , Autor: odbornik2

    Este som zabudla napisat, ze uz som sa vas na svoj problem prednedavnom pytala a dostala som aj odpoved, dovod preco sa pytam este raz je, ze tentokrat mam uz v rukach spravu z histologie, ktora mozno vniesla trochu svetla do pricin potratu a kedze nie som "odbornik" , nerozumiem presne terminologii a nie som si ista, ci tato sprava potvrdzuje vas predosly nazor o chronickom zapale maternice alebo pojde o inu diagnozu.
    Takze este raz, dakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    áno v podstate bol nájdený zápal na plodových obaloch.

  • Problém v tehotenstve 37 týždeň

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, prosím vás o informáciu, som v 37-tt a dnes som bola 1krát na CTG zázname, kde zistili, že dieťatko má srdcovú aritmiu. Počas tehotenstva mi môj doktor robil sono min.10x - vraj je to pre neho pohodlnejšie, vždy bolo všetko v poriadku. Ako je to možné, že sa zrazu objavil tento problém. Je to taká vec, že sa to môže zjaviť ,,z večera do rána"? Je to vážny problém? Aké sú prognózy liečenia, resp. vyliečenia, a čo to všetko pre mňa a bábätko znamená? Ďakujem veľmi pekne!

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    arytmia býva pomerne častá a najčastejšie predstavuje iba nezrelosť prevodového systému. U nás máme pravidlo, že každú arytmiu vyšetrí ultrazvukom detský kardiológ ešte pred porodom.
    Ultrazvukom to nemusel poznať, pretože arytmia sa objaví až pri dlhodobejšom sledovaná, ako je napríklad CTG. Preto je hlúposť robiť ultrazvuk pri každej návšteve.

  • vysvetlenie vysledku histologie

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,
    mohla by som vas poprosit o vysvetlenie vysledku histologickeho vysetrenia zrealizovaneho pri spontannom potrate v 20tt?
    Samozrejme mam naplanovane vysetrenie u svojho gynekologa, ktoremu tuto spravu tiez odovzdam, ale vzhladom na to ze ide uz o moje druhe problemove tehotenstvo (prve skoncene predcasnym porodom v 31 tt - zisteny zapal v maternici), rada by som pocula viac odbornych nazorov.
    Obavam sa, ze existuje suvislost medzi predcasnym porodom a potratom a kedze sa nevzdavam nadeje na babetko a jeho uspesne donosenie, zaujimal by ma vas nazor na to kde je problem, ako sa s nim vysporiadat a ako dlho by trvala liecba. Dakujem

    Nalez histologie:
    1. pupocnik bez vyvojovych a histopatologickych zmien
    2. Plodove obaly s loziskovou neutrofilnou zapalovou celulizaciou
    3,4. Placenta s nalezom zodpovedajucim dlzke gravidity, s miernymi degenerativnymi zmenami klkov, bez patologickej proliferacie trofoblastu

    Zaver:
    Placenta s nalezom loziskovej amniochorionitidy obalov.

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    nazdávam sa, že aj predčasný porod aj potrat bol u Vás sposobený zápalom. Pred ďalším otehotnením by ste mala byť dokladne preliečená kombináciou antibiotík. Možno uvažovať aj o antibiotickom krytí v ďalšej gravidite.
    Zápal bol potvrdený aj na histológii, i keď to občas býva sekundárne až po rozvoji potratu.

  • streptococcus agalactiae

    , Autor: odbornik2

    Dobry den, chcem Vas poprosit o Vas nazor na liecbu vaginalnym kremom DALACIN. Som v 12. tyzdni tehotenstva a vysledok kultivacie - streptococcus agalactiae. Je naozaj nutne preliecit ho? Moze jeho pritomnost v posve ohrozit vyvijajuci sa plod? Moze tento vaginaly krem mat skodlive ucinky na plod? Doporucili by ste mi v tehotenstve uzivat: Swiss laktobacily "5" ? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    laktobacilov nie je nikdy dosť a určite neškodia v tehotnosti.
    Streptokoka v pošve nie je nutné liečiť, i keď Dalacin je pre plod neškodný. Streptokok agalactiae je bežný komenzál, ktorý v pošve neškodí, až pri porode može nazakaziť plod. Lieči sa v tehotnosti iba v tedy ak sa nachádza v moči.

Otázok: 5977