Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chela by som sa opytat.Mala som nechraneny styk. Menštruaciu som dostala uz dva krat pravidelne ale bola o trochu kratsia . Mozem byt tehotná?

Podobné otázky

  • Kedy sa mozme opat zacat o tehotenstvo?

    , Autor: Zuzivalent1

    Dobry den, 9.3.2024 som mala potrat vyvolany cytotecom (v 10tt mi oznamili, ze v 7tt prestalo rast). Kedze mi tam este ostali drobnosti a mala som krce, 12.3.2024 som dostala dalsiu davku na precistenie. Momentalne este stale spinim, ale uz iba hnede, nemam uz ani krce... Je to ako koniec menstruacie.
    Pan Dr. povedal, ze cca po 6-8 tyzdnoch by som mala dostat riadne menzes.

    Chcem sa opytat, mozme sa po menzese uz snazit alebo este pockat?

    Dakujem!

  • Parovirus B19 v 23.tt

    , Autor: Mama "two" be

    Dobry den pan doktor.

    Aktuálne som v 23.tt a vcera mi bol potvrdeny Parovirus B19 (PCR - pozitiv). Najskor som to dostala od starsieho syna, ktory prekonal piatu chorobu s typickym prejavom a vysevom od 23.2. Ja som požiadala o vysterenie nakolko sa mi objavili vyrazky neznameho povodu v oblasti brucha, krizov a stehien a mam mierne bolesti klbov ruk, clenkov a kolien (bez teploty). Moja gynekologicka ma odporucila do rizikovej poradne. Som po IVF KET a picham si Clexane 0.4 1krat denne kvoli M2/M2 polymorfizmu v gene pre ANXA5. Neviete náhodou dokedy sa moze prejavit na dietatku následok tejto choroby ak to preslo aj na neho? Alebo sa proste len podrobne sleduje jeho vyvoj az do porodu? Ako je to s uzivanim nizkomolekulovych heparinov v pripade, ze virus presiel aj na dietatko a hrozi pripadne ta anemia? Je vacsie riziko prestat to uzivat alebo uzivat dalej? Pri prvom tehotenstve som pichala cele tehotenstvo a aj 6 nedelie po porode. Ma zmysel davat robit protilatky aj z plodovej vody podla Vas alebo je to len zbytočne riziko?
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné sledovať u plodu prietoky v mozgových tepnách, aby sa čo najskôr objavila prípadná anémia. Parvovírus môže spôsobiť u plodu rozpad červených krviniek a chudokrvnosť, ak sa zistí anémia plodu, je indikované podávanie transfúzie priamo plodu. Ak ste v dosahu Bratislavy, prihláste sa k nám do rizikovej poradne, máme s týmto bohaté skúsenosti. Nízkomolekulárne heparíny môžete brať ďalej.

  • Tehotenstvo/ potrat

    , Autor: Slivi

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či teoreticky môže dôjsť k potratu skôr než by som zistila, že som tehotná a prebiehalo by to podobne ako menštruácia? Teda či by to mohol byť v skutočnosti potrat, ale prejavovalo by sa to ako menštruácia. A ak by to teda bolo možné, môže byť príčinou zápal krčka alebo vaginálna infekcia, zápal?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno tento jav je pomerne častý, takmer 20-30% zárodkov sa takto včas potratí a žena ani netuší, že bola tehotná, pretože zárodok sa vôbec neuhniezdi.
    Zápal krčka ani vaginálna infekcia na to nemajú vplyv.

  • Lieky na bolesť a uvoľnenie svalstva

    , Autor: Hancika

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môžu lieky na bolesť chrbta (kríže, krčná chrbtica atď.) a lieky na uvoľnenie svalstva spôsobiť problémy alebo potrat ak by som ich užívala a nevedela som, že som tehotná? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa užívajú lieky takto na začiatku tehotnosti, tak plod reaguje systémom všetko alebo nič.
    Buď sa potratí, ak bol zasiahnutý, alebo prežije a nie je liekmi poškodený. Takže ak tehotenstvo pretrváva, plod nebol poškodený. Avšak drvivá väčšina liekov plod neohrozuje ani na začiatku tehotnosti.

  • Anál. a vag. styk

    , Autor: Hancika

    Dobrý deň Pán doktor,
    s partnerom sme pred nejakým časom vystriedali análny a vaginálny styk bez ochrany. Ubehol už nejaký čas a momentálne mám pochybnosti, či nemôžem byť tehotná. A prichádzajú mi trocha výčitky
    a obavy, že ak by sa to potvrdilo, tak či by toto striedanie nemohlo prerásť do niečoho, čo by mohlo spôsobiť nejaké problémy alebo dokonca potrat ak by som otehotnela. Sú takéto obavy/ výčitky opodstatnené? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    existuje isté riziko, že sa pri takýchto praktikách prenesú baktérie z konečníka do pošvy, ale ak máte dobrú imunitu pošvy a dostatok laktobacilov, stav by nemal byť rizikový. Prípadné tehotenstvo tým ohrozené nie je.