Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,709 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hypotyreóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 17. týždni tehotenstva a TSH mám 26 už mesiac. Mesiac predtým som ho mala v poriadku, ale prestala som užívať vitamíny calibrum, lebo mi bolo stašne zle a ja som už nevedela z čoho. Zrejme to mi zabezpečovala normálnu hladinu. L-thyroxín 100 som brala naďalej bez prerušenia. Endokrinologička mi odobrala krv na kontrolné vyšetrenie a za ten čas mi ani nezvýšila dávku liekov. Som z toho vydesená, lebo na internete som si prečítala o následkoch. Čo mám teraz robiť? Nechcem, aby sa mi narodilo poškodené dieťa. Kým budem mať výsledky mám si zvýšiť dávku sama? Lekárka mi nič neporadila. Ďakujem za odpoveď. M

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    TSH v tehotnosti je ovplyvnené hormonami placenty a PRETO SA NEMA STANOVOVAŤ, hladina nič nehovorí.
    V tehotnosti sa doporučuje zvýšiť dávky tyroxínu.

Podobné otázky

  • hypotyreóza - liečba počas pôrodu a po ňom

    , Autor: mvaljentova

    dobrý deň, nenašla som žiadnu poradňu endokrinológa na nete a tak sa obraciam na Vás - možno s tým máte skúsenosti. som liečená na hypotyreózu, užívam euthyrox 100, teraz som tretíkrát tehotná a moja p. dr. mi oznámila, že krátko pred pôrodom prestanem užívať lieky a potom po pôrode mi liečbu upraví.namietala som, že pri predchádzajúcich dvoch pôrodoch som liečbu nevysádzala, ani som nebola o potrebe prerušenia liečby oboznámená - ona povedala, že určite som vtedy lieky nebrala (pritom v karte nie je nič také uvedené). pri predchádzajúcich pôrodoch som bola liečená u iného dr. (lekára som menila z dôvodu miesta bydliska a nie pre nespokojnosť) a naozaj som brala lieky - euthyrox stále, aj v deň pôrodu. neviem si dosť dobre predstaviť byť napr. 6 týždňov bez liečby - veď tie hormóny potrebujem tak ja ako aj dieťa. ďakujem pekne za odpoveď.

  • tehotenstvo a hypotyreóza

    , Autor: ada

    Dobrý deň. Som v 13.tt a moja gynekologička mi vyšetrením zistila vysoké hodnoty TSH (47 IU/ml) a FT4 vyšlo 7,75 (norma 10,30 - 24,40). Nikdy predtým som nebola liečená na štítnu žľazu, nakoľko som o tomto ochorení vôbec nevedela. Hneď som sa objednala u endokrinlóga, kt. nasadil ličbu L-Thyroxin 75 1x denne. Chcem poprosiť o radu, či nie je príliš neskoro na začatie ličby, či plod už nemôže byť poškodený. Ďakujem.

  • štítna žľaza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Chcem Vás poprosiť o názor na môj problém. Pred rokom a pol mi stanovili diagnózu- subklinická hypotyreóza, dif.lymfoidná tyreoiditída, eutyreóza pri liečbe tyroxínom. Užívam tyroxin 50. V septembri som týždeň pred menštruáciou mala tieto problémy: búšenie srdca, návali tepla potom zimy, potenie,neovládatelnú chuť do jedla, ľudovo povedané ako by som sa nevedela"zmestiť do vlasnej kože".Nikdy predtým som sa až tak necítila, hlavne to búšenie srdca predtým nebolo, ako by som mala každú chvíľu odpadnúť. Teraz v októbri mi menštruácia mešká zatial 3 dni /nepredpokladám tehotenstvo),inak je pravidelná.No tie prejavy pred menštruáciou sa opakujú, i keď sú trochu miernejšie.Myslíte si , že to môže mať niečo spoločné so štítnou žlazou alebo ide skôr o predmenštruačný syndróm.Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky ktoré uvádzate možu byť prejavom zvýšenej funkcie štítnej žľazy, asi by bolo vhodné navštíviť endokrinológa aby zopakoval odbery a upravil liečbu.