Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • dalsie tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Odpovedá MUDr Jozef Záhumenský Čo sa týka Vašej vyváženej translokácie, existuje možnosť ako zariadiť, aby ste mala zdravé dieťa. Urobí sa skúmavkové oplodnenie a embryá sa vyšetria geneticky, či sú v poriadku, a do maternice sa zavedie geneticky zdravé embryo.

    hovorila som o tom s mojou genetickou, ona hovorila, ze umele oplodnenie neodporuca, pretoze ja som v podstate zdrava, len budem musiet znasat niekolko potratov. A ze tieto centra asistovanej genetiky nedokazu aj tak zistit, ci to dieta je postihnute alebo nie, resp. ze sa zameriavaju len na niektore postihnutia a z odobratych buniek aj tak nie je mozne zistit tuto vyvazenu translokaciu, je mozne zistit prave iba niekolko tychto postihnuti (ako napr. Downov syndrom).

    Tak teraz neviem ...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    napíšte email do Gennetu, pán primár Stejskal je veľký odborník na genetiku. Vaša genetička by mohla zájsť na školenie.
    Chyba je, že žiaľ zhubným vplyvom katolíckej propagandy na Slovensku nie sú tieto metódy priamo podporované a je možné, že si budete musieť všetko hradiť sama. V tomto duchu je vlastne aj odpoveď Vašej genetičky - budete mať niekoľko potratov spontánnych, niekoľko umelých v II. trimestry a potom sa možno ak boh dá pošťastí.
    Napíšte email na info@gennet.cz presne popíšte svoju situáciu, verím, že Vám poradia.

Podobné otázky

  • Zamlcnany potrat a dalsie tehotenstvo

    , Autor: Lucka30

    Dobry den pan doktor chcela by som sa spytat v roku 2021 som mala zamlcany potrat v 13tt bolo to prirodzene otehotenenie .Momentalne zacinam 10 tt po ivf s darovanymi vajickami .Myslite ,ze by sa to mohlo opakovat? Mam vysetrenu hematologiu kde nic nenasli ,na stitnu zlazu beriem lieky ,v prvom tehotenstve ma stym nikam neposlali.ostatne mam v poriadku .Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jeden zamlčaný potrat v minulosti neznamená žiadne závažné riziko, pretože často je to vec náhody, že sa nestretla zdravá spermia so zdravým vajíčkom. Neviem prečo máte darované vajíčko, ale tým pádom máte aj geneticky úplne iný materiál, a nie je potreba podľa môjho názoru nič riešiť, aj tak sa nedá na zabránenie potratu v podstate nič urobiť.

  • potrat v 7tt a dalsie tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.17.6.'11 som podstupila kyretaz, kedze plod (7tt) sa prestal vyvijat. Presne o mesiac 17teho som dostala prvu menstruaciu a pred par dnami som mala ovulaciu a mali sme s manzelom nechraneny pohlavny styk. Ak by som ostala tehotna je tam moznost bezproblemoveho donosenia babatka? Je sliznica maternice uz dost silna a priravena na dalsie tehotenstvo?
    Za vasu odpoved velmi dakujem...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa názory líšia, ale podľa posledných štúdii by riziko opakovania potratu nemalo byť zvýšené. Klasicky sa doporučuje počkať 3-6 mesiacov.

  • tehotenstvo po SC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prvý pôrod som mala sekciou (KP, vek) a plánujeme druhé dieťa. Chcem sa spýtať po akej dlhej dobe od sekcie je vhodné ďaľšie tehotenstvo a pôrod môže byť prirodzenou cestou?ďakujem.

  • Anembiomola, poškodené plodové vajce, nehydatidózna mola

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať čo je to anembriomola, prečo k tomu dochádza,čo je príčinou, ako sa dá tomu predísť, respektíve čo urobiť preto aby ďalšie tehotenstvo bolo úspešné! Mám 39 rokov mám jednu 18 ročnú dcéru,koncom decembra som otehotnela, všetko bolo v poriadku, myslím tým krvné testy, výtery.
    Vo februári bolo všetko OK. Keďže mám vyšší vek tak som v 12 týždni išla na prvý ultrazvuk NT bol zameraný na genetické testy-merania. bolo to 8.3.2011 a tam mi zistili anembriomolu, nechali si ma v nemocnici Košiciach-Šaci urobili kyretáž. Na prepúšťacej správe ešte boli diagnózy poškodené plodové vajce a nehydatidózna mola. Teraz som už psychicky na tom lepšie preto hľadám obšírnejšie odpovede. Rada by som bola ešte tehotná a chcem pre zdravie toho malinkého urobiť všetko. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    anembryomola je nesprávny názov pre anembryon. Je to tzv. plodové vajce, kde sa nevyvinie plod. Najčastejšou, respektíve takmer jedinou príčinou je genetická vada, ktorá najčastejšie vzniká náhodne (vyhrala nezdravá spermia, ovulovalo nezdravé vajíčko) alebo je to dosledok skrytej genetickej choroby rodičov (extrémne zriedka).
    Nič sa proti tomu nedá robiť, je to vec náhody a je to neovplyvniteľné, až 20% gravidít podobne dopadne.
    Vo Vašom prípade mi to však na diagnozu anembryon nesedí. Ak ste mala potvrdený živý plod v maternici v 8. -9. týždni a v 12. tam už nebol, tak to nie je anembryon ale normálny zamlknutý potrat. Ale je to jedno, aj pre to platí to čo som uviedol vyššie.

  • fetálna medicína

    , Autor: martinag

    Dobrý deň pán doktor, mala by som otázku, dúfam, že mi budete vedieť pomôcť, alebo ma aspoň správne nasmerovať. Chcela by som sa poradiť v oblasti klinickej genetiky, alebo aspoň, fetálnej medicíny, na internete som žial nenašla genetickú ani fetálnu poradnu, kde by som zadala otázku a odborník by na ňu odpovedal, tak to skúsim aspoň takto. Mám 28 r. a endokrinologickú diagnózu SGA. Jedná sa o nedostatok rastov. hormónu. Mám 149 cm. Jedná sa u mňa o neliečenú diagnózu SGA. Mám syna, ktorý má 2,5 r. a už sa aj uňho začína ochorenie prejavovať. No uňho sa dá liečba ras. hormónom ešte aplikovať. Čiže gén, ktorý bol aj u mňa nositelom tohto ochorenia zdedil môj syn. Okrem toho je tu diagnóza celiakia, kotrú tiež po mne zdedil génom.

    Moja 1 otázka však je, či existuje prenatálny, genetický skríning ktorý by bol určený na špecifické druhy diagnóz? Chceli by sme s partnerom aby neostal syn jedináčikom, no priznám sa mám obavy. Chcela by som totiž aby prípade ďalšie tehotenstvo pokračovalo ďalej aj po 12 týždni len za tých okolností, že sa jedná o zdravý plod bez týchto tvoch spomýnaných diagnóz. Bolo by toto možné?

    Moja 2 otázka je či je možné zistiť presne ktorý gén je nositeľom diagnózy. Napr. vyšetrí sa genofond matky, genofond dieťaťa a spraví sa záver napr áno tento a tento konkrétky gén s takýmto číselním označením je nositeľom genetic informácie diagnózy a áno dieťa gén zdedilo. Či je napríklad takéto niečo už v denšnej medicíne možné.
    Veď všetci vieme, že aj takí epileptici sa tiež snažia mať svoje potomstvo, zdravé bez epilepsie, hemofilici tiež zdravé potomstvo bez hemofílie atď. Predpokladám, že viete na čo sa pýtam. Nepočula som totiž na slovensku o žiadnych odborníkoch na fetálnu medicínu, existujú na toto nejaké centrá? Myslím si že pravdepodobnosť zdedenia SGA alebo celiakie buďe v ďalsom tehotenstve vyššia ako pravdepodobnosť napríklad dawnovho s. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je potrebné dokladné genetické vyšetrenie. Doležitá je aj Vaša anamnéza, či sa jedná o tzv. mutáciu de novo alebo je to u Vás v rodine časté ochorenie.
    Doležitý je sposob prenosu, je viac možností, dominantný, recesívny, polygénový. Je to pomerne zložitá otázka a je doležité zistiť, či je možnosť to nejako ovplyvniť, alebo či všetci Vaši potomci budú postihnutí. Ak by existovala možnosť predporodnej prípadne predimplantačnej diagnostiky, tak je to možné aj nejako u Vašich potomkov ovplyvniť.
    Takže navštívte genetika, on si by mal zistiť akým sposobom sa Vaša choroba prenáša a navrhnúť možnosť opatrení.