Diskusie

Rodinné recepty

anonym, 21.06.2008 14:04

Ríbezle

Ahojte, poraďte niektorá, prosím,
na záhradke nám dozreli ríbezle, keďže je ich každý rok kopec, poraďte, ako ich ďalej spracovať. Ja z nich robím len sirup a muž z ostatných urobí víno :roll: , ale to sa mi zdá škoda :wink:
Ako ich správne zavariť, prípadne inak uskladniť? Máte nejaký recept na marmeládu? Dávam niekoľko aj do mrazničky, ale zaberajú miesto.

  • anonym autor
    21.06.2008, 14:30

    Čau Blumchen :-)
    Aj my máme kopu ríbezlí, no ja ich ani veľmi neľúbim. Muž ich je, lebo sú zdravé.
    Sem tam upečiem koláč, v mrazničke zaberú miesto ako hovoríš a džem robievam jahodový, marhuľový, slivkový. Jeden rok som spravila aj višňovo-malinový , no ten nám moc nechutil.
    A pred dvoma dňami som spravila z čiernych ríbezlí podľa receptu sirup, no je strašne hustý, ale piť sa dá :P  a chutí aj malému.
    Takže asi som ti moc neporadila, no mohla by si mi napísať, ako robíš ten sirup ty?
    Ja som 1,5 kg ríbezlí prepasírovala cez sitko, ostalo mi  1 liter šťavy, zmiešala s 1,5 kg cukru a pol balíčka kyselky. Dala zohriať, kým to nezačalo vrieť a naliala do fliaš.

  • anonym autor
    21.06.2008, 17:25

    ahoj, ja by som mala recept na spracovanie cervenych ribezli ako brusnic, tiez recept na sirup z ciernych ribezli a este dzem z ribezli aj aj.ak by bol zaujem, napisem
    Lenka :-)

  • anonym autor
    22.06.2008, 09:06




    ahoj, môžeš mi poslať nejaké tie recepty, aj na sirupy sú rôzne, ja dávam na 2 kg ovocia 2 litre vody a 7,5 dkg kyselky

  • anonym autor
    22.06.2008, 21:06

    Džem z ríbezlí.
    2litre šťavy z ovocia, 2kg cukru, 2 zlaté klasy. 2l šťavy varíme s 1kg cukru 10 minút. 1kg cukru zatiaľ rozmiešame s 2 zlatými klasmi, znížime teplotu a postupne pridávame zmes cukor+ZK, postupne, aby sa neurobili hridky, varíme ešte 7 minút. dávať do pohárov.

    Sirup z čiernych ríbezlí.
    200 listov z ríbezlí, 1/2 litra čiernych ríbezlí, 3litre vody, 20g kyselina citrónová. 3kg cukru.
    Listy+plody+voda=variť 20minút(od varu), vychladiť, precediť a pridať 3kg cukru, nechať zovrieť a variť 5 minút+pridať KC. dať do fliaš.

  • anonym autor
    26.06.2008, 12:03

    Moja stara mama, robievala z ribezli vynikajucu omacku, pamatam si ju este ako dieta, k varenemu masu a zemiakom, ak by ste chceli, napisem recept.

  • anonym autor
    27.06.2008, 12:25

    Ja osobne som ešte džem z ríbezlí nerobila ale starká ho robí tak že odštaví ríbezle a použije džemfix 2:1 (vitana) alebo Gelfix 2:1 (dr.Oetker) a potom už dodržiavať postup podľa návodu na použitie.
    Jeden sáčik džemfix je na 1kg ovocia a 0,5kg cukru.
    Starkine džemi sú fantastické a pre nás tie najlepšie  :-D ;-)

    ja som takto robila džem z jahôd a bola to naozaj rýchlovka :shock: celé mi to trvalo asi pol hodinu (ovocie som mala dopredui očistené a pomixované)Po naplnení sa poháriky otočia na 5 min.hore dnom a už sa nesterilizujú.

  • Ellina
    05.09.2019, 01:02

    prosím vás ako resp. čím dšťavujete ríbezle ? aj u nás ich je fúra tak by som ich použila do štiav pre deti do školy

  • Ada Siucakova
    05.09.2019, 02:31

    ⁣obyčajný nízkootáčkový odšťavovač mám na to - orava.eu/sk/nizkootackovy-odstavovac-os-149 , ktorý odšťavuje všetko čo treba s prehľadom

+ -
Príspevkov: 8