Diskusie

Bútľavá vŕba

anonym, 01.12.2011 15:34

Polievka na vianočný stôl

nemáte niektorá nejaký dobrý receptík na polievku na štedrovečerný stôl? na kapustnicu si netrúfam, tak asi skôr nejakú inú. ja moc polievky nevarím cez rok, ale nech ma mužík radosť aspoň na Vianoce :flowers:

  • anonym
    01.12.2011, 15:49

    Na kapustnicu si netrúfaš? Ale prosííííím ťa ... všetko sa robí v živote prvý krát ... len choď pekne do toho a uvar kapustnicu ;-) Ja si neviem Vianočnú večeru predstaviť bez kapustnice. Neboj to zvládneš, uvidíš ako vám bude chutiť ... držím :thumbsup:

  • anonym
    01.12.2011, 16:13

    U nas sa kapustina na štedrý vecer nevari. My mavame hrachovu polievku, taku jednoduchu, a potom este mavame slivkovu polievku. Kedysi som si myslela, ze co to je za kentus, ale ked som to ochutnala, tak superrrrrrr. Uvarim ju tak, ze dam do hrnca susene slivky, marhule, ananas, niekedy aj hrusku, brusnice, no co ma kto rad, pridam tam celu skoricu, klincek a potom to pricukrujem, zelejem vodou a uvarim. Dochutim si podla seba. Ale je to mnamka :D

  • anonym
    01.12.2011, 16:34

    ide skor o regionalnu kuchynu, niekde je to kapustnica, inde sosovicova ci hrachova...

    ja osobne som vyrastla na stred. Slovensku, odtial sem na zap. SVK som si priniesla "horsku" kapustnicu, neviem si bez nej predstavit sviatky... vona kapusty a udeneho musi byt, je to senzacne...

    a naviac, kapustova je jedna z najrychlejsich polievok :)...

    Takze kvasena kapusta, hoci aj z obchod. siete, das do hrnca, s trochou vody, hodis udene koleno, alebo rebierko, alebo klobasu, alebo zo vsetkeho po troske... ja pridavam aj hriby, mozes, nemusis.... krasne sa to uvari, uz od zaciatku to nadherne rozvoniava.... kapustnica je hotova po cca 3/4 hodinke... ja pridavam aj trosku smotany a hotovo... cely zazrak... rychly a chutny... mozes aj bez smotany, uz podla chuti individualne..

    pekne sviatky a dobru chut.

  • anonym
    01.12.2011, 16:44



    Tak ta kapustnica vypada super, len u nas sa na štedrý den nepapa nic od masa. Ale hadam to vyskusam dakedy, nikdy som este nekuchtila takuto kapustnicu. :D

     

  • anonym
    01.12.2011, 17:44



    tu je autorka receptu :) :), len podotykam, ze ani my nejeme masko z polievky cez stedry den... max. po polnoci alebo az na druhy den, ale kvoli voni a neskutocnej chuti je to velke pokusenie :D, ale musime vydrzat :)

  • anonym
    01.12.2011, 19:02


      [/QUOTE]

    tu je autorka receptu :) :), len podotykam, ze ani my nejeme masko z polievky cez stedry den... max. po polnoci alebo az na druhy den, ale kvoli voni a neskutocnej chuti je to velke pokusenie :D, ale musime vydrzat :) [/QUOTE]

    Jaj taaak, ja ze to mate pri štedrej večeri :)

  • anonym
    01.12.2011, 19:39

    kapustinca?ved tá je ľahká.ja ju robím tak,že varím kapustu spolu s namočenými hríbami,najlepšie dubáky (mama vraví,čím dlhšie,tým lepšie),netreba zabudnúť na soľ a celé korenie.potom zátrepka,trochu smotany,osmahnutý cesnak na masle a ak treba na záver,trochu octu a dochutiť.na silvestra viem do nej občas dať nejakú údeninu,kedže ani u nás sa mäso na vianoce neje.

  • anonym
    01.12.2011, 19:40

    Do vianočnej kapustnice u nás neodmysliteľne patria dubáky a sušené slivky. Inak tiež robievam takú z vývarom z údeného masa a so smotanou.

  • anonym
    01.12.2011, 22:04

    Bez kapustnice si ani ja neviem predstavit Vianoce.
    Ja nerobim so smotanou( pripominalo by mi to segedinsky gulas, asi).

    Dam varit kyslu kapustu, ked sa vari pridam susene hriby a varim a varim. Pred dokoncenim zahustim zasmazkou: na oleji oprazim asi 5 strucikov cesnaku a ked je zlatisty ,pridam lyzicu hladkej muky. Zasmazku zalejem teplou vodou rozmiesam a nalejem do kapustnice. Povarim. Dochutim solou a vegetou. Ked ju odstavim zo sporaku, pridam do nej 1/4 masla. Po polnoci si muzik do nej pokraja klobasku a chvilku povari(v malom hrnci, lebo ja to nemusim). Taka obycajna, ale inu si na Vanoce neviem prestavit :-)  Mnam

    Svokor robieval aj "hribovicu" : uvaris zemiaky a susene hriby+ nove korenie, cierne korenie, bobkovy list, sol. Ked to je makke, zahustis to zatriepkou(smotana hl. muka) a ochutis octom. Mnam
                                                                                                         
    Drzim palce, neboj sa   :-)

+ -
Príspevkov: 9