Diskusie

Bútľavá vŕba

anonym, 17.06.2010 13:08

jahodová torta

Dcéra bude mať 4 rôčky a miluje jahody, tak som jej sľúbila jahodovú tortu na narodeniny. Nemám však veľa času popri dvoch malých deťoch, tak by som chcela niečo jednoduché a rýchle. Korpus kúpim v obchode, ale nemáte nejaký dobrý recept na krém? Alebo dať šľahačku, či kyslú smotanu?

  • anonym
    17.06.2010, 13:22

    Ja robím veľmi jednoducho...ale pečiem aj piškótu, zas toľko času to nezaberie...
    SNEH: 8bielkov+ 8PL kr, cukru..vymiešať
    8 žĺtkov+kypriaci prášok+8PL hrubej múky+ 5PL vlažnej vody....poriadne zmiešame a primiešavame aj sneh....upečieme
    Necháš vychladnúť a dáš plnku.

    PLNKA: pochúťková kyslá smotana a tvaroh+ vanilkový cukor podľa chutí.
    (ja používam tvaroh normálny, akurát že je JIHOČESKÝ a je úplne ako jogurt jemnúčky.Ach chceš môžeš pomixovať aj do tohoto jahody.

    Na plnku poukladám polovičky jahôd, čerstvých.
    Zalejem červenou želatínou od doktora Oetkera....


    Zbožňuje veľa kamarátov mojich
    Želám peknú oslavu...
    Petra

  • anonym
    17.06.2010, 15:06

    a ja by som použila aj plnku ako na jahodový koláč, z jah. kompotu...
    mnam mnam asi si ho urobím...hihi
    iba chute si narobila s tými koláááčmi... :green:

    3dl šťavy z kompotu, 1 zlatý klas a 10 dg kryš. cukru. uvariť kašu a nechať vyhcladnúť
    potom opatrne zamiešať do 20 dg masti, a môžeš aj do celej ked na tortu viac ti treba

  • anonym
    17.06.2010, 15:13

    korpus je velmi jednoduchy
    vymiesaj 2 zltka so 150 g cukru
    pridavaj postupne 5 PL vlaznej vody (postupne pridavaj )
    orechy 50 g (pomel ich alebo ich daj od oka nemusi byt presne 50 g)
    100g hrubej muky
    1/2 kypriaceho prasku do peciva
    uplne na zaver pridaj vyslahany sneh z bielkov do hotoveho cesta, moc s tym nebuchaj, aby sa ti nezrazilo, opatrne primiesavaj)
    daj piect tak na 40 min. pri 180 stupnoch

    ja davam peciaci papier aby som nemusela mastit formu. Este mi nikdy korpus neprihorel. Potom ho len obstrinem po krajoch.

    nemusis davat plnku, staci len poukladat jahody na korups a zaliat zelatinou, alebo jhaody preliat horucim sirupom a to zaliat napr. pudingom alebo zelatinou. na vrch davam este slahacku.

    mozes napr. urobit plnku z tvarohu s pudingom, alebo tvaroch s maslom a smotanou, na to poukaldat jahody

    nekupuj korpus, korpus nie taky narocny na cas, urob si ho den predtym ked deti uz budu spat.

  • anonym
    17.06.2010, 15:14

    Ahoj mozes skusit aj prevarit slahackovu smotanu nechat ju 24 hodin stat v chlade a potom vyslahat s cukrom kakaom a kyslou smotanou to ja lubim :)

  • anonym
    17.06.2010, 15:22



    1. jahody z jahodoveho kompotu su dobry humus - to je jedine ovocie, ktore sa neoplati davat z kompotu - su totalne rozmocene (ak ich chces rozmixovat, tak to nebude vadit) - tvoja dcera to neoceni ak budes chciet zalait zelatinou aby ich bolo pekne vidiet (2 krat sa mi stalo ze mi pokazili tortu - nidky viac)
    2. mast by som nikdy nedavala - fuj, ja vzdy citim ked je niekde mast - skor daj miesto toho maslo ale kludne mozes aj bez masti a masla ...

  • anonym
    17.06.2010, 15:30

    ja by som nikdy nezjedla nieco kde ja mast ved to je strasne nezdrave.....ale kazdy inak

  • anonym
    17.06.2010, 15:36

    a čo si ty myslela, že bravčovú????
    normálne smetol

  • anonym
    17.06.2010, 15:51

    baby, sa nehádajte. :lol: :lol: :lol:

    ste mi narobili len chuti.

    Ja robím korpus vždy jednaký. Hrnčekový: A podla chuti si tam ešte pridávam orechy, alebo kakao.. ako k danej okolnosti potrebujem.;-)

    recept na korpus:

    5 celých vajec + šálka (3 dcl) kryštálového cukru - vyšlahať do peny, pridať 2 šálky polohr. múky s 1 práškom do pečiva (pridávam po lyžiciach a keď mi to začne moc hustnúť prestanem), prilejem 1 šálku mlieka, a potom dosypem zvyšok tej múky a prilejem ešte 1/2 šálky oleja.

    ak chcem čokoládový korpus primiešam cca 2 lyžice kakaa (ale dám ešte trošku oleja,lebo kakao je suchšie pohltí dosť oleja)

    ak chcem orechový korpus primiešam pomleté orechy (cca za šálku) - olej už nepridávam, orechy sú samé o sebe mastnejšie

    a plnku? 

    keď chcem takú jednoduchú, tak vyšlahám šlahačkovú smotanu s 3 vanilkovými cukrami, do toho všlahám  250g tvarohu a lyžičkou k tomu ešte vmiešam 1 kyslú smotanu. Drží to tvar a je to svieže. Naukladám jahody a navrch posypem nastrúhanou čokoládou. :-P

  • anonym
    17.06.2010, 15:55

    myslela...:) haha tak prepac....som blond :D

  • anonym
    17.06.2010, 17:14

    ja robím jahodovu želatínovú ... vymiešam trošku masla s cukrom a natriem na korpus (klasická piškota lebo aj kúpený)

    na to poukladám jahody a zalejem želatínou z LIDL, také male vrecká, kupujem červenú. Na to ozdobím šlahačkou.

  • anonym
    17.06.2010, 17:46

    No, ja som brunetka a tiež som myslela, že bravčovú... :-D

  • anonym
    17.06.2010, 17:50

    Ďakujem vám všetkým, baby, len čumím, aké ste všetky skúsené, ja idem robiť jahodovú tortu prvý krát. Ešte sa chcem opýtať, ak čerstvé jahody zalejem tou želatínou, alebo inou plnkou, napr. smotanovo-tvarohovou, tak sa mi tie jahody nepokazia tak skoro, ako keby ostali na vzduchu?

  • anonym
    17.06.2010, 17:54

    Hej, ale korpus nechcem robiť aj preto, lebo tu v podnájme mám len veľmi blbú plynovú rúru - veľmi zle mi pečie, zdola spálené a zhora surové. Keď sa presťahujeme do svojho, kúpime si elektrickú a to ešte len budem vypekať. :green:

  • anonym
    17.06.2010, 17:54

    no nie tak celkom vydrzia dlhsie dajme tomu o den dva ale o tyzden urcite nie :) drzim palce :)

  • anonym
    17.06.2010, 17:55

    KDe presne v lidli ju majú? Pri pudingoch?

+ -
Príspevkov: 25