Diskusie

Vytvoriť diskusiu

Bútľavá vŕba

anonym, 16.06.2010 08:00

jahodový lekvár

Ahojte. Chystám sa dnes robiť jahodový lekvár - prvý krát. Koľko cukru na kilo jahôd ide? Môžem to variť všetko v jednom veľkom hrnci, alebo musím dať do viacerých hrncov? Ako dlho treba variť? Dávate na vrch aj škoricu? Ďakujem za rady.

  • anonym
    16.06.2010, 08:35

    Na 1 kg jahôd dávam 800g - 1kg cukru a cca na 3 kg jahôd 1 sáčok kyseliny citrónovej. Netreba to variť v 5 hrncoch - ja som 3 kg jahôd rozdelila na 2 polovice a varila na 2x v jednom hrnci. Keď to začne vrieť, tak sa najprv urobí taká hustá pena - pozor zväčší to svoj objem a tak s tým treba rátať pri výbere hrnca. Keď tá pena v rámci varu opadne, tak je hotový a naliať do pohárov. Odporúčam ešte aj želírovací cukor na začiatku - bude hustejší (1 sáčok na cca 3kg jahôd) ale ak sú mixované jahody husté, tak nie.

    IvaLC

  • anonym
    16.06.2010, 11:49

    ja ako v predchádzajúcom príspevku, ale ja zasypávam na noc 1kg jahod s cca 800 g cukru. Cez noc pustí šťavu a potom to varím, až do zhustnutia. Nevarím úplne, ale zvyšok trochu popučím-ako zemiakovú kašu, zostanú tam kúsočky jahôd a je to mňamkové! Pridám kys. citrónovú-podľa chuti-tá ti zaručí, že sa nebude kaziť. Ale ja po otvorení nechávam radšej v chladničke.

  • anonym
    16.06.2010, 12:33

    Jahody zjedzte a lekvar kup v obchode.

  • anonym
    16.06.2010, 12:56

    Ta diky fest za radu.

  • anonym
    16.06.2010, 12:57

    A nerobíte niekto ten lekvár iba s obyčajným cukrom, bez iných prísad?

  • anonym
    16.06.2010, 13:38



    staci dat len cukor, uvarit a horuce naplnit do poharov, tak sa ti to zasterilizuje. nemusis davat kyselinu citronovu. je to dobre aj bez nej a nemusis sa bat, ze sa ti to pokazi.

  • anonym
    17.06.2010, 11:05

    my tiez vsetko zavarame a robime dzemy len s normalnym cukrom. avsak mnozstvo cukru na jahodovy dzem si nepamatam, pretoze kazdu zavareninu robime podla knizky, presne podla rozpisu. a nepridavame nic ine - ziadnu kyselinu citronovu a pod. a ked zavarame, alebo robime dzem tak vo velkych mnozstvach, mame na to velky hrniec (pre dzem hrniec s velkym priemerom), nedelime na dve a viac casti.

  • anonym
    19.06.2010, 14:21

    Ďakujem vám všetkým za rady. Nakoniec som dala ten želírovací cukor - Dr. oetker, iný nemali. Lekvár má aj dobrú chuť, aj konzistenciu, ale sklamal ma ten želírovací cukor. Až doma som si totiž prečítala, že obsahuje chemickú konzervačnú látku - kyselinu sorbovú. Nabudúce dám len obyčajný cukor, alebo keby bol v obchode nejaký želírovací bez tej kyseliny.

+ -
Príspevkov: 8