Diskusie

Bútľavá vŕba

anonym, 23.04.2010 12:30

mlieko

Ahojte. Chcem začať dávať dcére krabicové trvanlivé mlieko. Tak sa Vás chcem spýtať či ho mám prevárať? Dcérka má 2 roky. Ďakujem za odpovede.

  • anonym
    23.04.2010, 12:55

    ahoj, ja neprevaram. citala som, ze trvanlive krabicove netreba.

  • anonym
    23.04.2010, 13:02

    Ja preváram, malý bude mať tri roky.

  • anonym
    23.04.2010, 13:08

    ja by som tak malemu dietatu este take mlieko nedavala. do troch rokov urcite nie.

  • anonym
    23.04.2010, 13:25

    Ja davam od roku a neprevaram. Maly je uplne v poriadku.

  • anonym
    23.04.2010, 13:42

    Krabicove trvanlive (UHT) mlieko by deti vobec nemali pit. S mliekom uz totizto nema nic spolocne - hadam len farbu. Davaj radsej cerstve mlieko - to je vysoko pasterizovane, uz ho potom nemusis prevarat. Ja ho malemu davam od 14 mesiacov.  V chladnicke vydrzi aj 5 dni. No a samozrejme male deti by mali pit plnotucne mlieko, lebo potrebuju tuky. Financne to iste nie je problem kedze liter stoji 0,67 euro.  :-)

  • anonym
    23.04.2010, 13:47

    nam dr. odporucala polotucne, v ziadnom pripade nie plnotucne, krabicove, neprevarane. mala to pije od roka, nakolko umele mlieko odmietala

  • anonym
    23.04.2010, 13:51

    Podľa súčasných doporučení by si synovi kravské mlieko ešte nemala dávať vôbec - kvôli riziku rozvoja alergie. Dieťa do ukončenia troch rokov veku má dostávať v optimálnom prípade materské mlieko, alebo potom detské mliečka typu Sunar, Beba, Nutrilon... Podávať v tomto veku kravské mlieko sa všeobecne nedoporučuje, zvlášť, pokiaľ sú v rodine alergie, i keď za určitých okolností už je možné urobiť výnimku (napr. z dôvodu vážnej finančnej núdze).

    Z hygienických dôvodov krabicové mlieko prevárať nemusíš. Býva pasterizované (pozri obal), to znamená zahriate navysokú teplotu tak, aby sa zničili všetky škodlivé baktérie a parazity.

    Kvôli alergizujúcemu vplyvu by som mlieko asi radšej prevárala, ale nikto Ti nezaručí, že to bude na ochranu pred rozvojom alergie naozaj stačiť...  

  • anonym
    23.04.2010, 14:15

    ja som podávala deťom kravské mlieko od 1,5 roka. Najprv čerstvé polotučné, niekedy aj trvanlivé. Ale nikdy som ho neprevárala. Prevárala som len domáce kravské mlieko, aj to až po dovŕšení 3 rokov. Tak asi tak. A sú zdravé.

    Doporučujem čerstvé polotučné mlieko Pilos z Lidla. Má príjemnú chuť a je jedno z najlacnejších na trhu. ;-)

  • anonym
    23.04.2010, 14:19

    Som sa chcela ešte opýtať mamičiek, ktoré sem prispievali a zastávajú názor, že kravské mlieko pre dieťa do 3 rokov nie je vhodné:

    Varíte teda svojim déťom až do 3 rokov osobitne a do "mliečnych" jedál pridávate umelé dojčenské mlieko??? Do krupice? Do polievok??? .... ak nie, tak nevidím potom dôvod, prečo by dieťa do 3 rokov nemalo kravské mlieko piť. :idea:

  • anonym
    23.04.2010, 14:36

    Ja davam synovi od 13mes prevarene plnotucne krabicove,moje mlieko uz nechcel a UM tiez odmietal. A stym ze by sa to nemalo do neviem kolko rokov,je to podla mna kazdeho osobna vec ako sa rozhodne

  • anonym
    23.04.2010, 14:40

    Deti do šesť rokov by rozhodne nemali jesť (a piť) odtučnené produkty. Takže doktorku, ktorá odporučí dieťaťu polotučné mlieko treba urýchlene vymeniť, lebo je to hus.  Pasterizované mlieko (trvanlivé aj  netrvanlivé) už prevárať netreba, jedno i druhé je vysoko zahriate, čo má v podstate rovnaký efekt ako preváranie. Nepasterizované mlieko (väčšinou ho dostať v mliečnych automatoch a len veľmi málo v potravinách alebo rovno zo zdroja) by som prevárala.
    Inak odporúčanie kravského mlieka až od troch rokov je slovenská (resp. ešte československá) špecialita. V okolitých krajinách sa kravské mlieko dáva v pohode od roka....

  • anonym
    23.04.2010, 14:40

    pamatam si na odporucanie detskej doktorky, ze dieta by malo pit sunar a pod. do 2-3 rokov veku podla financnej situacie.
    je to na kazdom rodicovi ako sa rozhodne. myslim, ze ked da rodic 1-2 rocnemu dietatu mlieko, urobi menej zla ako ked mu da citrusy.
    a este sa chcem spytat, preco trvanlive mlieko nema nic spolocne s mliekom??? ako ste na to prisli??? :shock:

  • anonym
    23.04.2010, 14:42



    ja som písala kedysi aj tu do poradne, lebo tiež som nevedla, čo s tým ... a pani doktorka mi odpísala, že doeťa by na pitie malo mať umelé mlieko až do 3 rokov, ale može sa malé množstvo KM pridávať do varenia (teda na zahustenie pokrmu napríklad). Kašu a pudingy by z KM dieťa tiež jesť nemalo.

    Pridám osobnú skúsenosť s mliekom: 

    Dcerka po 1. narodeninách začala piť na odporučenie lekárky prevarené plnotučné mlieko. Do roka bola na UM, od 10 mes. jedla jogurty, syry a od roka sme teda prešli na KM a bola úplne bez problémov. Do 3 rokov som prevárala, kupovala som vtedy také mlieko so zárukou 3-4 dni (nie krabicové).

    Syn bol tak isto do roka na UM, od 10 mes. jogurty, znášal to v pohode. Od roka sme začali postupne zavádzať KM a zrazu mal stále niekde vyrážky, čudnú stolicu, problemy:(  Šla som k Dr. tá najskor vylúčia infekciu, vybrali sme aj ATB a preliečila parazity, potom mu vzala krv a zistila sa alergia na KM aj sóju. Nemá ju silnú, toleruje malé množstvo UM (davame mu maximálne 150 ml, aj to len ak si vypýta, niekedy žiadne) aj jogurt a syr. Ale nesmie vypiť klasické mlieko, nesmie zjesť kašu, doma uvarený puding.  Vylúčila som všetko mlieko, ktoré sa vylúčiť dalo, do škôlky mu tiež nosíme  miesto mlieka čaj.  Kašu mu dávam občas len instantnú z UM. Vraj z toho vyrastie, tak do 6 rokov ... uvidíme.

    Takže závisí od dieťaťa, ako to mliečko znáša. Ak sa vám niečo nezdá, žiadajte testy. Man tiež lekárka najskor odbila, že ked pil UM, tak by sa to už bolo prejavilo skor, potom že ma infekciu, potom, že vyrážky ma z parazitov ... ale ja som odsledovala, že to je vždy, ked pije kravské mlieko (napr. ked mal ATB, mlieko nepil a stav sa zlepšil).

     

  • anonym
    23.04.2010, 14:45

    pretože je zohriate na takú vysokú teplotu (vyššiu ako pri klasickom pasterizovaní, dokonca vyššiu ako pri domácom preváraní), že vela cenných látok sa zničí. Navyše je odstredené, homologizované (pri tomto procese sa v mlieku rozpúšťa tuk, preto vam na UHT mlieku nesadne nikdy navrch smotana) .... takže to už nie je mlieko, len "mliečny výrobok"

    Najlepšie je kupovať v automate alebo niekde na farme ... len škoda, že je ich zatial málo.

  • anonym
    23.04.2010, 15:04

    Navyše je odstredené, homologizované (pri tomto procese sa v mlieku rozpúšťa tuk, preto vam na UHT mlieku nesadne nikdy navrch smotana) .... takže to už nie je mlieko, len "mliečny výrobok"

    si si ista, ze je to homologizacia? nie nahodou homogenizacia???

+ -
Príspevkov: 33