Diskusie

Vytvoriť diskusiu

Bútľavá vŕba

anonym, 03.08.2009 22:32

Lacne receptiky :)

V suvislosti s inou temou o setreni mi napadlo zalozit tuto.
Tak vas vsetky mamicky-nemamicky poprosm o tipy na lacne varenie, pecenie, take, kde netreba vela surovin, resp. sa nejedena o drahe jedla, nieco na styl "co dom dal"...
Dakujem za kazdy recept :P
Mata

  • anonym
    04.08.2009, 02:51

    Osúch:

    Múka, štipka soli, trochu vody. Placky pečieš na platničke.

    Môžeš ich jesť s maslom, syrom, popečenou slaninou, s džemom..


    Cestoviny s mliekom:

    Uvaríš cestoviny, dáš do taniera, málinko osolíš a zaleješ vriacim mliekom. Ak nemáte problém s cholesterolom, môžte dať trošku masla.

    Deti toto jednoduché jedlo milujú a ja tiež.


    Cestoviny s vajíčkom:

    Uvaríš cestoviny, dáš ich na panvičku, zohreješ, rozbiješ do nich vajíčko.


    Palacinky:

    Mlieko, vajce, štipka soli, trošku cukru, múka, zamiešať a na panvici piecť placky.

    Potierť džemom.

  • anonym
    04.08.2009, 08:48



    Čo, nemáš spania? :D  Inak, tie cestovinky s vajkom robievam aj ja a je to najobľúbenejšie jedlo mojich detí. Dcéra si do toho pýta kečup a ja jej tam šupnem aj pár kvapiek olivového oleja, ale tak, aby nevidela. Ten olivový olej síce nie je práve najlacnejší, ale ja ho aj tak kupujem, kvôli zdraviu. Inak sa snažíme tiež dosť šetriť. A namiesto kečupu môžu ísť aj čerstvé paradajky.

  • anonym
    04.08.2009, 10:19

    4 žĺtky + 1 dcl vody + 1 dcl oleja + 200 g cukru, pomiešaš, pridáš 300 g polohrubej múky + prášok do pečiva + sneh zo 4 bielkov.


    Vylejš na plech a posypeš sezónnym ovocím. Je úplne jedno akým.


    Môžeš ho urobiť aj bez ovocia. Pol cesta vyleješ na plech a do druhej zamiešať kakao. Je z toho dvojfarebný koláč.


    Ďalšia možnosť, zamiešaš do cesta postrúhané jabĺčko a kokos.


    Tento koláč pečiem veľmi rada, je jednoduchý a rýchly. Cesto je základ, len obmieňam príchute.

  • anonym
    04.08.2009, 10:58

    Mate rady zemiakove placky? Teraz cez leto su rozne moznosti placiek zo sezonnej zeleniny. Napr. cukina, karelab, patizon, tekvica... su vyborne. Pripravuju sa rovnako ako zemiakove placky, len namiesto zemiakov sa tam da prislusna postruhana zelenina, pripadne sa moze pomiesat zelenina + zemiaky. Vyskusajte, zatial vsetkym chutili.:-D

     

  • anonym
    04.08.2009, 12:54

    Lacny chlebik z domacej pekarne
    3 dl vlaznej vody
    1 caj.lyzicka soli
    500 g hladkej muky (chlebovej)
    1/3 kocky drozdia (cerstveho)            
    V pekarnicke program 1, velkost chleba 1kg a korka stredna.
    Tento chlebik robim prakticky stale, ak ho chcem vylepsit, pridavam rozne semiacka (sezam, lan, tekvica, slnecnica, rasca), pripadne miesam muku: cca 100 g spaldovej (alebo grahamovej, celozrnnej....) a dosypem obyc.hladku muku do 500g.

  • anonym
    04.08.2009, 14:09

    Placky zo sezonnej zeleniny su ozaj super, ja ich robim z cukety, tekvice, patizona..proste z toho, co prave mame.. a pridavam miesto muky ovsene vlocky, jedno vajce, cesnak a majoranku.. Su fakt super a lacne.

    Este ma napadli zemiaky na kyslo. Uvarim zemiaky v mensom mnozstve vody, rozmiesam v mlieku lyzicu muky, necham prevriet dochutim bobkovym listom a potom tam primiesam este jednu kyslu smotanu a hotovo!

     

  • anonym
    04.08.2009, 14:21

    http://forum.londyn.sk/viewtopic.php?t=5036

    neviem, či ste skúšali, či je dobrý takýto prášok, ak hej, dajte vedieť

  • anonym
    04.08.2009, 14:23



    je dobrý ten chlebík z pekráne? ja stále uvažujem o pekárničke, najrdašej mám semienkový ľanový, celozrnný,  sezamový.... dajú sa aj rožky piecť?

    koľko vydrží takýto chlebík a akú máš pekárničku? ďakujem, Kitty

  • anonym
    04.08.2009, 14:24

    nejaký dobrý rc na tekvicový prívarok nemáte?

  • anonym
    04.08.2009, 15:01



    Chlebik je dobry, taky obycajny, ale jemny a chutny ako domaci od starej mamy :wink:
    Vydrzi ako kedy, ale kludne aj dva dni, ak ho medzi casom nestihneme zjest :green:  Ak nahodou vydrzi este dlhsie, urobim z neho hrianky. Tusim sa do cesta zvykne davat aj lyzicka octu, potom vraj vydrzi dlhsie; ja ju nedavam.
    Rozky sa piect nedaju, ale mozes si v pekarni nachystat cesto na ne a potom dat piect do rury. Osobne som to este neskusala, ale casto tam davame robit kysnute cesto na kolace.

  • anonym
    04.08.2009, 15:20

    Jej, dobre tipy :-D
    Zeleninove placky su fajn, aj osuchy, aj cestoviny so vselicim (ja casto davam napr. taveny syr, alebo syrovy besamel, alebo dusenu zeleninu; to mlieko by som asi nezvladla...)
    V sezone robim casto zeleninove privarky (tekvicovy, fazulkovy, spenatovy, alebo zemiakovy - to su vlastne zemiaky na kyslo). Ked spravim viac, vydrzi aj dva dni.
    Pomerne lacne su aj zemiakove jedla: zemiakove osuchy (lokse), zemiakove knedlicky s ovocim, zemiakove sulance (s makom, skoricou, kakaom...). Pripadne obycajne pecene zemiaky (dochutim na platky nakrajanym cesnakom, alebo grilovacim, provensalskym korenim, prip. rascou....), k tomu opecena cibulka, kysla smotana alebo kysle mlieko (zdrave chutne a lacne :wink: )

    O tom doma vyrobenom prasku na pranie som uz par krat citala, aj ohlasy nan boli dobre, ale zatial som nemala odvahu (alebo chut a cas??) vyskusat ho.

    martina79

  • anonym
    04.08.2009, 15:23



    Tekvicovy privarok - neviem, ci dobry recept, ale ja ho robievam takto: nahrubo postruham tekvicu, dam varit spolu s bobkovym listom, cca po 10 minutach dochutim solou, spravim zaprazku, dolejem smotanou na varenie (pripadne v nej rozmiesam muku, ak je privarok riedky). Nakoniec dochutim cukrom, citronom, pripadne dosolim. Podavam s varenymi zemiakmi, pripadne vajickom.
    Ty ako robievas?

    martia79

  • anonym
    04.08.2009, 15:31

    aj ti je niečo o tom prášku, rsp. slize :green: http://www.alinka.sk/c/sliz-na-pranie-2473.html

  • anonym
    04.08.2009, 15:35

    Pecene zemiaky s cibulou a so slaninou su fakt dobre a vdaka slanine ich jedava aj moj mäsozravy manzel:green:

    Zemiaky sa pokrajaju na stvrtky osolia, ovegetuju a orascuju, navrh sa nasype na väcsie kusky nakrajana cibula (na take väcsie mesiaciky, inak zhori) a nakrajana slaninka, napr. oravska. Pocas pecenia je to dobre aspon raz premiesat.

  • anonym
    05.08.2009, 13:05

    Keď som bola malá, doma sme často robievali mrvance.
    Množstvo surovín viem iba odhadom, nikdy sme nič nevážili ani nemerali.
    Hladká múka, trošku soli, do toho sa pridala voda a prstami sa urobili mrvance (ako keď sa robí posýpka na koláč). Dalo sa to variť do mierne osolenej vriacej vody. Kedže pri tých mrvancoch ostalo aj trochu sypkej múky, vo vode sa z toho spravila akoby kaša, tuhšia a v nej boli tie mrvance.
    Do uvareného sa prilialo trochu mlieka a na vrch maslo, podľa chuti sme si to dosolili a jedlo bolo hotové :-P  Jednoduché a vždy sa za tým len tak zaprášilo. Chuťou to bude asi podobné, ako cestoviny s mliekom, čo tu niekto spomínal.

+ -
Príspevkov: 21