ZASA musím na WC: Pozor na zápal!

PhDr. Drahomíra Korpová | 13. december 2022
Zasa musím na wc

Naše mamy mali pravdu - obliekajte sa vždy primerane. Kríže, zadok a nohy majte vždy v teple.

V prvom trimestri tlačí rastúca maternica na močový mechúr, tým sa prechodne znižuje jeho kapacita. A z toho vyplýva častejšie močenie. V treťom trimestri gravidity je však dôvodom častého močenia najmä zostup hlavičky plodu do panvy. Hlavička tlačí na močový mechúr a opäť sa znižuje jeho kapacita. Podstatný je opäť pravidelný príjem tekutín, najlepšie čistá voda, a to v rovnomerne rozložených dávkach. 

Zápal dolných močových ciest sa prejavuje:

  • pálením pri močení
  • zvýšenou frekvenciou a častým nutkaním na močenie
  • normálnou alebo mierne zvýšenou teplotou

Zápal obličiek je mimoriadne závažnou infekciou, najmä v tehotenstve. Prejavuje sa:

  • vysokou horúčkou
  • zimnicou
  • bolesťou alebo citlivosťou v bokoch
  • nutkaním na zvracanie alebo zvracaním
  • celkovou slabosťou

Pre tehotnú ženu je najlepšie predchádzať vzniku zápalu močových ciest. Preto je vyšetrenie moču súčasťou každej vašej návštevy prenatálnej poradne. Mali by ste poznať príznaky infekcie močových ciest, aby ste vedeli, kedy je potrebné neodkladne vyhľadať odbornú pomoc, pretože okamžitá liečba znižuje riziko predčasného pôrodu.

Ako predchádzať infekcii močových ciest? 

Prevencia, teda možnosti, ako predchádzať ťažkostiam močového ústrojenstva v tehotenstve, je dôležitá. Preto som pre vás pripravila rady a tipy, ako môžete predísť tomuto ochoreniu. 

  • Dôležité pre každú tehuľku je dodržiavať zvýšenú hygienickú starostlivosť v oblasti genitálií a zabrániť preniknutiu baktérií z konečníka do močovej rúry, resp. do pošvy. Používajte obyčajné neparfumované mydlo, najlepšie detské. Má výbornú čistiacu schopnosť, nedráždi sliznice – veď je vyrábané pre jemnú detskú pokožku. Intímne gély tiež nerobia dobre každej tehuľke. Viac sa sprchujte, obmedzte kúpanie. Vždy sa dobre dosucha poutierajte, lebo baktérie sa vo vlhkom prostredí ľahšie množia.
  • Dbajte na správne zásady hygieny pri močení a stolici. Utierajte sa vždy spredu dozadu, rovnako postupujte pri očiste oblasti hrádze a konečníka a pri výmene vložiek.
  • Zvýšte prísun vitamínu D. Využite pobyt na slniečku. Odporúčam každý deň aspoň 1/2 až 1 hodinu denne pobyt na slnku.
  • Noste klasické nohavičky s bavlnenou vložkou v rozkroku, tangáče, ak ste na nich zvyknuté, odložte na čas do skrine. Pri väčšom pohybe totiž dochádza k posunu šnúrky smerom k pošve a močovej rúre a presunu baktérií.
  • Zabezpečte si adekvátny, ale rovnomerný prísun tekutín. Počíta sa aj minerálka, čaj, polievka, omáčka... Pravidelný prísun vody vám okrem iného zabezpečí pravidelné vyprázdňovanie močového mechúra, čím sa baktérie z močových ciest vyplavia. Vhodné sú brusnice – čerstvé alebo mrazené, šťava z brusníc a jablká. Obsahujú prírodné látky, ktoré nepredstavujú pre váš organizmus žiadnu záťaž, ale naopak, prirodzene cielia na nežiaduce baktérie v močových cestách a zabraňujú im v močových cestách škodiť. Vytvárajú v moči kyslé prostredie a tak zabraňujú bujneniu choroboplodných zárodkov a následne vzniku infekcie.  + TIP RAJEC
  • Obliekajte sa vždy primerane. Kríže, zadok a nohy majte vždy v teple.
  • Pohlavný styk vždy mierne podráždi močový mechúr, trubicu i ústie močovej rúry, čím vzniká väčšia pravdepodobnosť vzniku infekcie. Je vhodné vždy pred aj po pohlavnom styku vymočiť sa, močový mechúr sa prepláchne a baktérie sa vyplavia. Vyhýbajte sa kondómom so spermicídnymi látkami, môžu zvýšiť riziko infekcie. 

Bolesti v podbrušku

POZOR! Zápal močových ciest sa nemusí vždy prejaviť typickými príznakmi, aké popisujem vyššie. Môže prebiehať skryto alebo sa prejaviť len miernymi bolesťami v podbrušku. Môže vás to vystrašiť, lebo môžu imitovať nástup činnosti maternice. Ak sa u vás objavia takéto ťažkosti, vždy treba vyhľadať odbornú pomoc u svojho gynekológa.

Neodporúčam odsúvať návštevu lekára s tým, že počkáte, či to neprejde!

Ak sa to udeje v noci alebo cez víkend, v nemocnici je pre vás na gynekologicko-pôrodníckom oddelení pohotovosť 24 hodín denne. Zápal sa bude šíriť a vzostupnou cestou môže napadnúť horné močové cesty – čiže obličky. A to by už bol závažný problém! V konečnom dôsledku oneskorená alebo zanedbaná liečba infekcie močových ciest môže vyvolať potrat alebo predčasný pôrod.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: