TETÁNIA: Príznaky a liečba

MUDr. Peter Brenišin | 4. marec 2020
tetánia príznaky a liečba

Ochorenie je vyvolané zmenou obsahu minerálov v tele – ide hlavne o pokles vápnika v krvi a taktiež chýbajúce magnézium.

Tetánia sa považuje za akúsi modernú diagnózu – existovala síce aj predtým, ale zvýšený stres a jeho dopad na organizmus vedú k častejšiemu výskytu tohto ochorenia v porovnaní s minulosťou. 

Tetánia – charakteristika

Pri tetánii ide o zvýšenú dráždivosť centrálneho aj periférneho nervového systému – je to skôr syndróm než ochorenie, preto sa stretávame aj s názvom „tetanický syndróm“.Ochorenie je vyvolané zmenou obsahu minerálov v tele – ide hlavne o pokles vápnika v krvi a taktiež chýbajúce magnézium.

Možné príčiny nedostatku vápnika:

  • Úbytok vápnika spôsobený hnačkou
  • Nedostatok vitamínu D (buď jeho nedostatočný príjem alebo problémy s pečeňou či obličkami, ktoré ho nedokážu spracovať)
  • Nedostatočná činnosť prištítnych teliesok (hypoparatyreóza)
  • Hyperventilácia – rýchle a prehĺbené dýchanie (býva sprievodným javom pri hysterických záchvatoch a psychických poruchách)
  • Autoimunitné procesy
  • Častý a dlhodobý stres

Možné príčiny nedostatku magnézia:

  • Redukčná diéta, hladovka
  • Chronické stresové situácie
  • Užívanie liekov, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú metabolizmus magnézia (diuretiká, kortikosteroidy, preháňadlá...) 

Príznaky tetánie môžu vystrašiť

Tetánia sa vyskytuje v dvoch podobách – ako akútny tetanický záchvat alebo ako latentné ochorenie.

Tetánia v podobe akútneho tetanického záchvatu sa označuje ako zjavná či manifestná tetánia. Ide o záchvat, ktorý môže trvať niekoľko minút až niekoľko hodín, k strate vedomia dochádza iba v ojedinelých prípadoch.

Manifestná tetánia

Príznaky sú tak očividné, že ich nemožno prehliadnuť – niekedy si ich však ľudia môžu zameniť s epileptickým záchvatom:

  • Medzi najčastejšie príznaky patria kŕče na prstoch rúk a nôh, ktoré bývajú veľmi nepríjemné a bolestivé, pričom ruka dostáva tvar tzv. pôrodníckej ruky, kedy sú prsty kŕčovito vystreté, pričom palec a malíček sú „schované“ pod ostatnými prstami. Tento stav môže trvať pomerne dlho, sprevádzať ho môže aj brnenie či necitlivosť postihnutých častí. Menej časté je opakované kŕčovité napnutie svalov končatín (spravidla sa šíri zdola nahor).
  • Medzi typické prejavy patrí určite hyperventilácia – zrýchlené a prehĺbené dýchanie, ktoré pacient nedokáže vôľou ovplyvniť, pričom hyperventilácia tetániu ešte viac zhoršuje (niekedy dokonca vyvoláva), keďže znižuje hladinu oxidu uhličitého v krvi, následne sa zužujú cievy, zhoršuje sa okysličenie mozgu a zároveň klesá obsah vápnika či magnézia. Tým sa zvyšuje dráždivosť nervového systému a zhoršujú sa ďalšie príznaky tetánie.

TIP:

Prvou pomocou pri hyperventilácii teda nie je nadýchanie sa čerstvého vzduchu, ale naopak – postihnutá osoba by mala dýchať do papierového alebo igelitového vrecúška, čím sa uchová žiaduci obsah oxidu uhličitého v krvi a v medzibunkových priestoroch sa vďaka tomu udrží potrebná hladina minerálov (vápnik, horčík).

  • Objaviť sa môžu aj tzv. rybie ústa – kŕč drobných svalov v okolí úst, napätie v tvári, často spojené s pocitom mravčenia. Veľmi úzko súvisí s hyperventiláciou. Pocit stiahnutého hrdla je veľmi nepríjemným príznakom tetánie – označuje sa aj laryngálny spazmus, keďže s, keďže sa objavuje pocit stiahnutého hrdla, dusenia sa, pocit nedostatku vzduchu a problémy s prehĺtaním. Ako už bolo povedané, vďaka kŕčom a tomu, že človek počas záchvatu nedokáže adekvátne reagovať (napríklad nedokáže hovoriť), ľudia si niekedy akútnu tetániu zamieňajú s epilepsiou – no na rozdiel od epilepsie je pri tetánii človek vo väčšine prípadov pri vedomí a uvedomuje si, čo sa s ním deje.

    Treba však povedať, že manifestná forma tetánie sa v porovnaní s latentnou formou tetánie vyskytuje pomerne zriedkavo.

Latentná forma tetánie 

Neprejavuje sa tak dramaticky ako manifestná forma, čo je možno niekedy na škodu. K latentnej forme totiž patrí celý rad nešpecifických príznakov, čiže príznakov, ktoré sa môžu vyskytovať aj pri iných ochoreniach, čo v konečnom dôsledku sťažuje diagnostiku ochorenia.

Medzi príznaky patria tlak na hrudi či bolesť za hrudnou kosťou (niekedy aj problémy pri prehĺtaní), takže mnohí ľudia sa obávajú, že dostali infarkt. Objaviť sa môže nadmerná únava, nedostatok energie, nepokoj, úzkosť, depresívne stavy, čiastočná alebo úplná strata koncentrácie, postihnuté osoby precitlivelo reagujú na hluk, môžu trpieť bolesťami hlavy až migrénami, závratmi, poruchami spánku, vyskytujú sa aj nevoľnosť, kŕče v žalúdku a črevách či syndróm nepokojných nôh, nadmerné potenie, studené ruky či nohy. 

POZOR:
U žien sa latentná forma tetánie môže prejavovať aj „typickými“ gynekologickými problémami, ku ktorým sa radí predmenštruačný syndróm, bolestivá menštruácia, nepravidelný menštruačný cyklus, dokonca aj zvýšené riziko trombózy a embólie pri užívaní antikoncepcie. 

Diagnostika tetánie má viacero zložiek

Hoci jej liečba patrí do kompetencie neurológa, spravidla trvá určitý čas, kým sa k nemu pacient/ka dostane – hlavne pri latentnej tetánii. Práve vzhľadom na rôznorodosť príznakov musí pacient/ka podstúpiť celý rad vyšetrení, aby sa vylúčili iné ochorenia, ktoré by s daným príznakom mohli byť spojené. Preto sa na diagnostike ochorenia podieľajú lekári rôznych špecializácií – všeobecný lekár, internista, kardiológ, neurológ, prípadne aj psychiater. 

Mimoriadnu dôležitosť má biochemický rozbor krvi, pričom znížená hladina vápnika a/alebo magnézia môže poukázať práve na tetániu, no zároveň sa pátra aj po iných príčinách, ktoré môžu viesť k nedostatku týchto minerálov v organizme. Na vyšetrenie zvýšenej dráždivosti svalov je zasa nutné podstúpiť EMG – elektromyografiu. Ako už bolo uvedené, tetánia môže vznikať aj v dôsledku iných ochorení – je teda nutné pátrať aj po takýchto ochoreniach, pretože len liečbou pôvodného ochorenia (napr. problémy so štítnou žľazou) je možné účinne odstrániť pravdepodobne hlavnú príčinu tetánie.

Ako sa tetánia  lieči?

Pri liečbe začneme z opačného konca ako pri diagnostike – ak je príčinou tetánie nejaké ochorenie, je nutné začať liečbou tohto ochorenia. Inak však liečba tetánie patrí do kompetencie neurológa, ktorý v prípade potreby spolupracuje s psychológom, psychiatrom či iným špecialistom.

Pri liečbe je totiž dôležité nielen užívanie predpísaných liekov, vhodných výživových doplnkov (zvyčajne ide podľa potreby o prísun vápnika či magnézia, niekedy v kombinácii s vhodnými vitamínmi či inými minerálmi), ale aj správna životospráva, dostatok oddychu a spánku, niekedy je nutná aj zmena myslenia a celkového životného štýlu. Dôležité je vyhýbať sa stresu, resp. naučiť sa stres primerane zvládať.

Ak je príčinou tetánie nedostatok horčíka (magnézium), v akútnom prípade síce pomôže magnéziová injekcia, no nie je riešením ochorenia. Horčík totiž treba užívať dlhodobo – ideálne v strave, ale ak je to nutné, tak aj vo forme výživových doplnkov. Podobný postup je aj pri tetánii spôsobenej nedostatkom vápnika (kalcium).

Ak je nutné dopĺňať aj vápnik, aj horčík, treba dbať na určitý poriadok pri ich užívaní – ak užívate magnézium, hodinu až dve pred jeho užitím a po jeho užití by ste nemali prijímať potravu s obsahom vápnika (ani výživové doplnky), pretože užitie vápnika znemožňuje účinné vstrebanie magnézia.

Žiaľ, tetánia sa dotýka aj tehotenstva – môže byť príčinou zvýšeného výskytu potratov, zvyšuje sa krvný tlak, môže sa objaviť eklampsia. V období dojčenia zasa môže súvisieť so zníženou tvorbou materského mlieka.

Tetánia & tehotenstvo

Tehotenstvo kladie na organizmus tehotnej ženy zvýšené nároky, ktoré väčšina žien zvláda pri správnej životospráve a dostatočne pestrej strave viac-menej bez problémov. V tomto období sa vo zvýšenej miere môžu spotrebovávať vitamíny aj minerály. Na ich nedostatok môže reagovať nielen tehuľka, ale aj plod. A práve pri nedostatku vápnika či horčíka sa môže aj v tomto období objaviť tetánia.

tetánia príznaky a liečba

Zvýšenému riziku výskytu tetanického syndrómu sú vystavené ženy, u ktorých sa tetánia objavila už pred otehotnením či ženy, ktoré sú aj v tomto citlivom období vystavené neustálemu stresu. Na tieto skutočnosti treba svojho lekára upozorniť – v takom prípade bude lekár častejšie sledovať obsah potrebných látok v krvi.

Tetánia môže totiž v tehotenstve viesť k spontánnym potratom a spája sa s ňou aj zvýšený krvný tlak, čo môže viesť k eklampsii (kŕče, ktoré môžu ohroziť tehuľku aj plod). Ak sa tetánia objaví v tehotenstve po prvýkrát, musí tehuľka absolvovať celý kolotoč vyšetrení, aby sa zistila príčina. 

Určite sa neodporúča, aby si na základe predchádzajúcich riadkov tehuľka sama „naordinovala“ akékoľvek lieky ani výživové doplnky – lekár musí citlivo zvážiť, ktoré z nich sú pre budúcu mamičku vhodné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: