Štíhla tehuľka - za každú cenu?

redakcia MAMA a ja | 23. február 2015

Trend krásnej a štíhlej postavy stále pretrváva. Je zarážajúce, že na jednej strane stúpa počet obéznych ľudí, na strane druhej pribúdajú aj takí, ktorí sa v honbe za zdravím a krásou dostávajú na opačnú stranu spektra. Aj medzi tehotnými ženami.

Tehotenstvo ako synonymum zničenej postavy

Žiaľ, tento trend sa prenáša aj medzi budúce mamičky, hlavne tie mladšie, pre ktoré je tehotenstvo takmer synonymom zničenej postavy. Kým v minulosti sa odborníci snažili skôr zdôrazňovať, že nie je potrebné jesť za dvoch, v súčasnosti pridávajú ešte jedno varovanie: počas tehotenstva nie je žiaduce držať redukčné diéty – okrem tých, ktoré z nejakého dôvodu predpíše lekár.

Strava počas gravidity by sa oproti obdobiu pred otehotnením nemala výrazne zmeniť – mala by byť však dostatočne pestrá, rozdelená do menších dávok, ktoré žena prijíma v priebehu dňa. Dbať na menšie a častejšie dávky jedla je dôležité hlavne v raných štádiách, keď sú častejšie žalúdočné nevoľnosti.

Čo sa týka výdatnosti stravy, v podstate, počas tehotenstva sa nároky výrazne nezvyšujú – v neskoršom štádiu tehotenstva to možno prirovnať k nárastu zhruba o pohár mlieka denne.

Treba si uvedomiť, že počas tehotenstva dochádza k zadržiavaniu vody v organizme, čo sa môže podpísať pod rýchlejší nárast hmotnosti, tiež na vizáži tehuľky. Tu sa treba skôr zamerať na kontrolu funkcie obličiek než na siahanie po redukčnej diéte.

A čo môže priniesť nedostatočná strava počas tehotenstva?

Okrem iného hrozí chudokrvnosť, čo má priamu súvislosť s okysličením krvi nielen u matky, ale aj u plodu. Okrem toho musí organizmus tehuľky siahnuť hlbšie do svojich „zásob“, čím môže dôjsť k zhoršeniu celkového stavu organizmu u budúcej mamičky, tak aj u plodu, ktorý „hladuje“ zároveň s tehuľkou.

Mohlo by vás zaujímať aj: Hmotnosť a tehotenstvo

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: