Slovenské pôrodnice z pohľadu mamičiek - Žilinský kraj - 2. časť

Mgr. Martina Pašková | 4. júl 2011
Slovenské pôrodnice z pohľadu mamičiek - Žilinský kraj - 2. časť

Druhá časť seriálu o slovenských pôrodniciach v Žilinskom kraji.

Milé mamičky, vitajte pri už siedmom pokračovaní seriálu o slovenských pôrodniciach. Aktuálne sa pozrieme do zostávajúcich troch pôrodníc Žilinského kraja, konkrétne v Dolnom Kubíne, Čadci a Trstenej. Veríme, že vám prinášame  informácie, ktoré sú vám nápomocné pri výbere správnej pôrodnice pre narodenie vášho bábätka.

Zvážte všetky možnosti, zistite si čo najviac informácií, aby bol tento významný deň krásnou spomienkou nielen pre vás, ale i pre vaše dieťatko. Tu sú informácie, ktoré sme pre vás zistili.

Dolnooravská nemocnica s poliklinikou MUDr. L. N. Jégého, Dolný Kubín
Nemocničná 1944/10, 026 01 Dolný Kubín, Tel.: 043/580 1324, e-mail: gynporodd@atlas.sk

Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca
Palárikova 2311, 022 16 Čadca, Tel.: 041/4604 437, e-mail: gynpor@nspcadca.sk

Hornooravská nemocnica s poliklinikou Trstená
Ul. Mieru 16, 028 01 Trstená, Tel.: 043/5307 244, e-mail: gynekologia@nsptrstena.sk

Predpôrodná príprava

Pokiaľ máte, milé mamičky, záujem, chuť a čas, môžete sa zúčastniť predpôrodného kurzu, ktorý dnes ponúka na Slovensku takmer každá pôrodnica. Tie pôrodnice, ktorým sa venujeme dnes, majú dokonca v rámci kurzu pre svoje mamičky pripravené i cvičenie. Ak máte možnosť, využite ho. Cvičenie nikdy nie je na škodu. Okrem toho, že vás nabije pozitívnou energiou, pripravíte svoje telo na ľahšie zvládnutie pôrodu. I vášmu ešte nenarodenému bábätku sa to bude páčiť. Pôrodnicu v Dolnom Kubíne hodnotíme v tejto otázke veľmi pozitívne, pretože ponúka predpôrodnú prípravu i pre oteckov, na kurze si zacvičíte a všetko je zadarmo. Kurz vedie certifikovaná pôrodná asistentka a kontaktovať ju môžete na telefónnom čísle 043/ 580 1377. Kurzu sa môžu zúčastniť mamičky od 24. týždňa gravidity a koná sa každý týždeň v rozsahu jednej až dvoch hodín. Mamička Katka sa kurzu zúčastnila: „Cvičili sme jednoduché cviky, teoreticky sme sa pripravovali na pôrod, a pod.“ Za desaťtýždňový predpôrodný kurz v Čadci si mamička zaplatí 33 Eur, tiež je vedený pôrodnou asistentkou, jej telefonický kontakt – 041/ 460 4588. Je spojený s cvičením, ale nemôžu sa ho zúčastniť budúci oteckovia. Pôrodnica v Trstenej ponúka predpôrodný kurz pre mamičky i pre oteckov, ak majú záujem. Vedie ho doktorka Silvia Pekarčíková, s ktorou sa dohodnete i na rozsahu kurzu. Kontaktovať ju môžete na čísle uvedenom v úvode článku. Cena závisí od počtu vašich stretnutí.

Sprevádzajúce osoby

To, že vás niekto pri pôrode sprevádza, je dnes už takmer samozrejmosťou. Niekto, komu dôverujete a koho chcete mať pri tejto významnej udalosti pri sebe. Zvyčajne je to otecko dieťaťa, ale nemusí to byť pravidlo. Môže to byť vaša mamička, sestra, priateľka. Nech je to ktokoľvek, isto je blízka osoba pri pôrode pre mamičku veľkou psychickou oporou. Všetky tri pôrodnice dávajú mamičkám možnosť mať pri pôrode blízkeho človeka. V Dolnom Kubíne doprovod zaplatí 16,60 Eur a môže byť pri rodičke počas všetkých dôb pôrodných. Mamička Andrea mala vybranú pôrodnicu v Bratislave, nakoľko sa tu i s manželom zdržiavali kvôli práci. Synček sa však nečakane narodil v Dolnom Kubíne: „Manželova prítomnosť odpútavala moju pozornosť od bolesti a tlakov. Sprevádzal ma na toaletu, do sprchy, podal vodu, pomasíroval chrbát, dýchal spolu so mnou. Neviem si to bez neho predstaviť a aj keď sme boli dohodnutí, že sa nezúčastní samotného pôrodu, len prvej doby pôrodnej, nakoniec sa sám spontánne rozhodol, že ostáva. Personál s tým nemal žiadny problém.“ Mamička Katka, ktorej sa v Dolnom Kubíne narodila dcéra Saška: „Manžel bol pri mne počas pôrodu a musím povedať, že napriek môjmu prvotnému nesúhlasu som bola rada, že tam je.“ V Čadci si doprovod zaplatí 30 Eur a tiež ho nečakajú žiadne obmedzenia. Môže byť s mamičkou počas celého pôrodu. „Ja som pri pôrode nikoho nemala. No všimla som si, že k ženy, ktoré sprevádzali manželia, mali väčšiu starostlivosť. Proste sa k nim správali lepšie ako ku mne, keďže som bola sama,“ spomína si Daniela. V Trstenej je to trošku inak. Tam môžete mať pri sebe blízku osobu iba počas druhej doby pôrodnej a zaplatíte za to 10 Eur. Ak si však k pôrodu zavoláte dulu, tá môže byť pri vás od začiatku až do konca.

Rutinné postupy

Našťastie už máme za sebou doby, kedy sa automaticky a bez uváženia všetkým rodičkám aplikoval klystír a vykonával nástrih hrádze. Dnes sa lekári snažia pristupovať k mamičkám citlivejšie a nechávajú pôrodu voľný priebeh. Ale stále je čo v tejto otázke vylepšovať. V pôrodnici v Dolnom Kubíne vám urobia klystír, holenie vonkajších rodidiel a nástrih hrádze realizujú v závislosti od situácie. Mamička Andrea: „Klystír som absolvovala, ale nemusela som. Po vysvetlení jeho pozitívnych účinkov na priebeh pôrodu som s tým nemala problém.“ O svoje skúsenosti sa podelila i Katka: „V podstate mi robili všetky spomenuté procedúry. Pre holenie a klystír som sa mohla rozhodnúť sama, nastrihnutie hrádze si podľa mňa vyžadovala situácia, tak som to nechala na rozhodnutí lekára.“ V Pôrodnici v Čadci vám urobia všetky uvedené zákroky, t. j. holenie, klystír i nástrih hrádze. Zároveň však pripúšťajú možnosť odmietnuť ich. V Trstenej je to rovnako ako v Čadci. Nástrih hrádze je na rozhodnutí pôrodníka a odôvodňujú ho tým, že jeho vykonanie predstavuje prevenciu pred vážnymi pôrodnými poraneniami. Mamička Michaela, ktorá rodila v pôrodnici v Trstenej: „Pred pôrodom ma sestrička oholila a taktiež mi dali klystír. Nemala som námietky.“

Výber personálu

Čo sa týka výberu personálu, je to v slovenských pôrodniciach pomerne ojedinelý jav. O niečo lepšie je to pri výbere pôrodníka. Mnohé pôrodnice umožňujú svojim mamičkám vybrať si pôrodníka, ktorého poznajú, je ich gynekológom alebo o ňom počuli pozitívne referencie. V Dolnom Kubíne takáto možnosť nie je. Nemôžete si vybrať ani personál, ani pôrodníka a tiež neumožňujú rodiť iba s pôrodnou asistentkou. Akceptujú síce pôrodníka z iného zariadenia, ale iba v prípade, ak má s nemocnicou platnú zmluvu. O niečo lepšie je na tom pôrodnica v Čadci. V našom dotazníku uviedli, že ponúkajú mamičkám možnosť vybrať si k pôrodu personál i pôrodníka, tiež akceptujú pôrodníka z iného zariadenia, pokiaľ má platnú zmluvu s nemocnicou. Cenu za výber pôrodníka neuviedli a možnosť rodiť iba za pomoci pôrodnej asistentky nepripúšťajú. V Pôrodnici v Trstenej platia také isté pravidlá ako v Čadci. S tým rozdielom, že pôrodníka z iného zariadenia neakceptujú.

Prvá doba pôrodná

Každá mamička túžobne očakáva príchod svojho bábätka na svet. A keď sa pôrod začne pomaličky rozbiehať a dieťatko začne svoj príchod ohlasovať, je už iba malý krôčik k tomu, aby si ho prvýkrát privinula. Prvá doba pôrodná trvá zvyčajne 8 až 10 hodín a začína sa slabými kontrakciami alebo odtokom plodovej vody. Je čas ísť do pôrodnice. Dobu, ktorá prejde od prvých kontrakcií až po okamih porodenia bábätka, možno prežiť rozlične. Každá pôrodnica už dnes ponúka množstvo pomôcok, ktoré dokážu aspoň do istej miery narastajúce bolesti zmenšiť a tento čas spríjemniť. Preto ich neváhajte využiť. Počas prvej doby pôrodnej veľa mamičiek ocení možnosť voľného pohybu. V dolnokubínskej pôrodnici sa môžu mamičky voľne pohybovať a konzumovať nápoje. Konzumáciu stravy nedovoľujú. Mamička Andrea si chvíle čakania tiež spríjemnila: „Prvú dobu pôrodnú som trávila na fi tlopte, mala som k dispozícii rádio, počúvala som svoju obľúbenú rozhlasovú stanicu.“ V Čadci máte iba možnosť pohybu. Konzumovať nemôžete ani nápoje, ani tuhú stravu. V pôrodnici v Trstenej všetko záleží na aktuálnom stave rodičky a plodu. Nevylučujú ani možnosť konzumácie nápojov či stravy. Pomôcky, ktoré uvedené pôrodnice ponúkajú na uľahčenie pôrodu, si môžete pozrieť v tabuľke.

Druhá doba pôrodná

Počas druhej doby pôrodnej privediete svoje dieťatko na svet. Naše mamičky nemajú veľkú možnosť výberu polohy, zvyčajne je okruh možností zúžený iba na klasickú posteľ alebo polohovateľné kreslo. Pôrodnica v Dolnom Kubíne má k dispozícii posteľ, kreslo i pôrodnú stoličku a mamička si môže polohu vybrať na základe odporúčania pôrodníka. Mamička Andrea: „Bola som jediná rodička na sále, uložili ma na sálu so skvelým polohovateľným lôžkom, za ktoré som bola v Bratislave ochotná doplácať. Tu to bolo bezplatné. Poloha bola pre mňa prijateľná, v polosede, takmer ako na stoličke. Pôrodná asistentka sa naplno venovala len mne.“ Mamička Katka napísala: „Rodila som v klasickej polohe, myslím, že iná možnosť ani nebola a navyše po podaní epidurálnej analgézy mi tŕpli nohy.“ Pôrodnica v Čadci už klasickú posteľ na pôrodnej sále nemá, ale ponúka svojim mamičkám možnosť rodiť na polohovateľnom kresle. Mamička si môže vybrať nastavenie kresla a tým polohu, ktorá jej najviac vyhovuje. Trstená má trošku viac možností. Pôrodnú posteľ, polohovateľné kreslo i stoličku.

Novorodenec

Keď po prvýkrát uvidíte svoje bábätko, zabudnete na všetku bolesť, ktorá sprevádzala jeho príchod na svet. A keď vám ho položia na bruško alebo priložia k prsníku, bude to pre vás neopísateľný zážitok. A nielen pre vás, ale i pre ten maličký uzlíček. Všetky tri uvedené pôrodnice garantujú priloženie bábätka hneď po jeho narodení. V Trstenej o to mamička musí požiadať. Ale pozor, realita je zvyčajne iná, ako pôrodnice deklarujú. Potvrdili nám to viaceré mamičky. Mamička Andrea: „Priložili mi ho až po vyšetrení, oblečení, ale manžel mohol byť pri týchto úkonoch prítomný s fotoaparátom.“ Mamička Zuzana, ktorá tiež rodila v Dolnom Kubíne: „Synčeka mi ukázali hneď po narodení, potom ho umyli a priložili.“ Mamičke Michaele z Trstenej tiež dcérku Vanesku nepriložili hneď po narodení: „Po pôrode mi dcérku ukázali a išli ju poumývať a vyšetriť.“ V Čadci mala Daniela takúto skúsenosť pri oboch pôrodoch: „Bábätká mi boli len ukázané a potom som ich videla až o niekoľko hodín. Možno keby som požiadala o priloženie, tak by mi vyhoveli, ale v tom momente mi to nenapadlo.“ Ak si chcete dať pre svoje bábätko pri pôrode odobrať pupočníkovú krv, musíte počas tehotenstva absolvovať všetky povinné vyšetrenia a tehotenstvo i pôrod musia mať bezproblémový priebeh. Odber je bezbolestný a dokážu ho zabezpečiť vo všetkých pôrodniciach na Slovensku. Samotný odber stojí 826 Eur a za uskladnenie krvi sa platí každý rok suma 58 Eur.

Dojčenie

Nič nenahradí materské mliečko a každá mamička by mala urobiť všetko pre to, aby mohla svoje bábätko plne dojčiť. Ak sa však vyskytne u vás, milé mamičky, nejaký problém, nebojte sa požiadať nemocničný personál o pomoc. Každá pôrodnica má vyškolený personál, ktorý by mal byť ochotný zodpovedať vaše otázky nielen ohľadom dojčenia. Tak je tomu i vo všetkých troch pôrodniciach tejto časti. Dokoncavám v každej z nich zapožičajú i odsávačku na mliečko. V Dolnom Kubíne v prípade potreby prikŕmia vaše bábätko lyžičkou alebo striekačkou a vďaka váhe si môžete po kŕmení skontrolovať, či priberá. Pre pôrodnicu v Čadci platia presne tie isté informácie. „Tu musím trošku pokritizovať, pretože sestričky z novorodeneckého oddelenia reagovali až keď som ich vyzvala. Samé od seba mi nič neukázali. Len mi dieťa priniesli a odniesli, až na jednu staršiu pani sestričku (žiaľ, nespomínam si na meno), ktorá mi veľmi pomohla a ukázala mi ako správne dojčiť. Pri prvej dcérke to zašlo dokonca tak ďaleko, že mi v noci stvrdli prsia, pretože som nesprávne dojčila a až potom si ma všimli. A pri druhej som vraj ako druhorodička mala vedieť, čo a ako...“, smutne konštatuje Daniela, ktorá rodila v Čadci. V Trstenej detičky prikrmujú okrem lyžičky a striekačky i dojčenskou fľašou. V každej z uvedených pôrodníc vám sestričky vysvetlia ako si dieťatko správne priložiť k prsníku. Keby tak neurobili automaticky, nemajte zábrany a pýtajte sa.

Izby na šestonedelí

Väčšina slovenských pôrodníc umožňuje budúcim mamičkám a oteckom prehliadku pôrodnice ešte pred samotným pôrodom. Môžete si pozrieť pôrodnú sálu, izby a ostatné priestory pôrodnice. Máte teda možnosť na vlastné oči vidieť, ako to tam vyzerá, čo vám isto pomôže vo vašom rozhodovaní. Pôrodnica v Dolnom Kubíne bohužiaľ nemá ešte zriadenú nadštandardnú izbu. Oddelenie šestonedelia tak ponúka iba klasické izby s troma lôžkami, ktoré majú samozrejme spoločné sociálne zariadenia. Ich vybavenie je štandardné, postele pre mamičky, postieľky pre bábätká a prebaľovací a kúpací box. Mamička Andrea bola spokojná: „Sociálne zariadenie bolo na veľmi slušnej úrovni. Povedala by som, že len nedávno zrekonštruované. Všade bolo čisto.“ Mamička Katarína: „Pri každej posteli bola postieľka pre bábätko, na izbe vanička na kúpanie bábätka a prebaľovací pultík. Denne nám menili a dopĺňali čisté oblečenie a plienky pre bábätká. Jediná vec, ktorá mi vadila, boli toalety a sprchy, ktoré boli pre celé oddelenie spoločné.“ Pokiaľ za vami príde do pôrodnice návšteva, môže to byť iba v určenom čase a uvítate ju len vo vyhradených priestoroch. Návštevy priamo na izbe nie sú možné. Pôrodnici v Čadci ponúka za 35 Eur/noc mamičkám nadštandardnú izbu so samostatným sociálnym zariadením. Mamičky sú na izbách zvyčajne dve alebo tri. Na internetovej stránke nemocnice si môžete pozrieť fotografie. Je z nich zrejmé, že priestory pôrodnice prešli nedávno rekonštrukciou. Pozitívne hodnotíme i fakt, že návštevy v tejto pôrodnici môžete prijímať bez časového obmedzenia a priamo na izbe. Pôrodnica v Trstenej ponúka tiež nadštandardné izby, za ktoré zaplatíte od 4 do 8 Eur/ noc. Izby sú vybavené okrem základného zariadenia rádiom, televízorom, chladničkou a rýchlovarnou kanvicou. Na klasických izbách sú maximálne štyri lôžka a vybavenie je o niečo strohejšie. Sociálne zariadenia sú spoločné a i samostatné, v rámci nadštandard izieb. Návštevy môžu za vami prísť kedykoľvek, ale len do vyhradených priestorov. Nadštandard v Trstenej využila mamička Michaela: „Mala som úžasnú izbu, len chybou bolo, že bola jednolôžková. Je to i výhoda, lebo máte sprchu aj WC len pre seba, ale keďže ja som bola prvorodička a netušila som o dieťatku nič, nemohla mi žiadna mamička poradiť.“

NA ZÁVER...

Dolný Kubín
Mamička Andrea Kôpková: „Celkový dojem z pôrodnice je skvelý. Hodnotila by som túto pôrodnicu v malom meste známkou výborný. Odporúčam a teším sa, že sa tam opäť raz dostanem. Bola by som však rada, keby mi druhýkrát bábätko priložili na brucho hneď, ak by to jeho zdravotný stav dovoľoval. Tiež by mohli prehodnotiť stravu dojčiacich žien.“

Mamička Zuzana: „Na novorodeneckom oddelení boli sestričky i doktorky príjemné, ochotné všetko ukázať a vo všetkom pomôcť. S nemocnicou som bola spokojná a vybrala by som si ju znova.“ Mamička Katarína: „O tom, že som bola spokojná svedčí i fakt, že v máji čakáme druhé bábätko a o inej pôrodnici vôbec neuvažujem.“

Trstená
Mamička Michaela Berešová: „V pôrodnici bol celkom príjemný personál, starali sa o mňa aj o bábätko. Sestričky z novorodeneckého oddelenia nám ukázali ako sa dieťatko kúpe, ako sa mu ošetruje pupok, prebaľuje a všetko potrebné. Mne to veľmi pomohlo.“

Čadca
Mamička Slávka: „V Čadci som rodila dvakrát. To, čo som tam zažila prvý a druhý raz sa nedá porovnať. Teraz je pôrodnica po rekonštrukcii a vyzerá to tam veľmi dobre, toaleta i sprcha pri každej izbe, televízia aj rádio na izbách. Izby sú svetlé, skoro všade je nový nábytok. Personál v pôrodnici sa dosť obmenil, hlavne čo sa týka lekárskeho tímu, pán primár Durmis je skvelý odborník a naozaj vie čo robiť a tak vedie i svoj tím. Lekári sú milí, profesionáli a nebála som sa im zveriť do rúk, sestričky si zodpovedne plnia svoju prácu, mamičkám pomáhajú. Pri druhom pôrode som mala dostatok informácií o všetkom, čo sa bude diať, pravidelne som dostávala informácie o svojom stave i stave dieťatka. Pôrodnicu v Čadci môžem len odporúčať.“

Mamička Daniela: „Ak to mám zhrnúť, tak môžem pochváliť prostredie, výborných lekárov i sestričky, až na neochotu poradiť mi pri dojčení. Ale aj to bolo individuálne. Všetko je napokon len
o ľuďoch a ich prístupe. Zažila som aj perfektné starostlivé sestričky a doktorov, aj tých bez záujmu, len si odrobiť svoje a ísť domov. Ale celkovo som spokojná a ak by som mala zase rodiť, šla by som znova do Čadce.“

Opäť vyslovujeme vďaku všetkým mamičkám, ktoré si popri každodenných povinnostiach našli čas a podelili sa s nami o svoje zážitky. Ďakujem tiež personálu uvedených pôrodníc za poskytnutie informácií, vďaka ktorým môžeme zostavovať tieto články.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: