Slovenské pôrodnice z pohľadu mamičiek - Banskobystrický kraj - 2. časť

Mgr. Martina Pašková | 26. október 2011
Slovenské pôrodnice z pohľadu mamičiek - Banskobystrický kraj - 2. časť

Opäť nazrieme za dvere pôrodníc, tentoraz v druhej časti Banskobystrického kraja.

Milé mamičky, veríme, že tu nájdu užitočné informácie práve tie z vás, ktoré momentálne nosíte pod srdiečkom svoj najväčší poklad a akurát sa rozhodujete, v ktorej pôrodnici ho privediete na svet. Dúfame, že v našom-vašom seriáli si nájdete informácie, ktoré sú pre vás osožné a uľahčia vám vaše rozhodovanie.

V Banskobystrickom kraji nám zostali ešte tri pôrodnice, do ktorých nazrieme v tejto časti seriálu. Sú v Revúcej, Brezne a v Rimavske Sobote. (Možno vám ešte chýbajú niektoré nemocnice z tohto kraja – pôrodnice v Lučenci a Novej Bani na náš dotazník nereagovali, krupinská pôrodnica má pozastavenú činnosť a pôrodnica vo Veľkom Krtíši je zrušená.)

Nemocnica s poliklinikou Revúca
Litovelská 25, 050 01 Revúca
Vrchná sestra – tel.: 058/4833 381,
e-mail: nsprevuca@nsprevuca.sk

Nemocnica s poliklinikou Brezno, n.o.
Banisko 1, 977 42 Brezno, Tel.: 048/6302 533

Všeobecná nemocnica Rimavská Sobota
Šrobárova 1, 979 12 Rimavská Sobota
Primár – tel.: 047/5612 526, e-mail:
sekretariatrs@nemocnica.com

Predpôrodná príprava

Narodenie bábätka na svet je vždy nádherným okamihom. Pôrod však zvyčajne nebýva veľmi príjemný a nie je ani bezbolestný. Pokiaľ sa však naň nastávajúca mamička dôsledne pripravuje, môže si ho spríjemniť a prežiť ho oveľa ľahšie. Dôležitá je jej fyzická a psychická pohoda. No a k jej dosiahnutiu môžu napomôcť predpôrodné kurzy, ktoré nastávajúcim mamám ponúkajú množstvo praktických rád ako zvládnuť pôrod a tiež cvičenia, ktoré majú čo najlepšie pripraviť organizmus na zvládnutie samotného pôrodu. Bohužiaľ, pôrodnica v Revúcej takýto kurz pre mamičky neorganizuje. Jediné, čo ponúka, je návšteva pôrodnice. Môžete si teda vopred prísť pozrieť priestory a popýtať sa na všetko, čo vás zaujíma. Brezno je na tom lepšie. Okrem obhliadky pôrodnice sa môžete prihlásiť i na predpôrodnú prípravu spojenú s cvičením pre budúce mamičky. Kontaktná osoba je vrchná sestra pani Uhrinová, telefónne číslo na ňu je 048/6302 536. Za kurz zaplatíte 6,50 Eur.

Rimavská Sobota je na tom rovnako ako Revúca. Predpôrodnú prípravu nerealizujú, umožnia vám iba návštevu pôrodnice pred pôrodom. Mamička Stanka Danišová si návštevu kurzu pochvaľuje: „Tieto stretnutia mi pomohli najmä po psychickej stránke, dostala som množstvo informácií, ktoré využívam dodnes, nielen počas pôrodu. Vrelo odporúčam každej tehuľke.“

Sprevádzajúce osoby

Takmer všetky slovenské pôrodnice udávajú, že mamička môže mať pri sebe blízku osobu počas celého pôrodu. Pri písaní tohto seriálu však nadobúdame pocit, že je to iba oficiálne stanovisko a pravda je celkom iná. Presviedčajú nás o tom vaše časté reakcie, podľa ktorých mohol byť s vami váš partner až počas druhej doby pôrodnej. A to najmä z dôvodu, že práve rodilo viac mamičiek a naše pôrodnice na to nie sú priestorovo vybavené. Pozrime sa, ako je to v zmieňovaných troch pôrodniciach. Všetky nám zhodne v dotazníku uviedli, že doprovod môže byť pri rodičke počas všetkých dôb pôrodných. Iba cena, ktorú musí zaplatiť je rozdielna. V revúckej pôrodnici je to 50 Eur, v breznianskej 10 Eur a v rimavskosobotskej 6,70 Eur. A to je dosť veľký rozdiel. Mamička Vladimíra z Brezna mala pri sebe blízku osobu a odporúča to všetkým mamičkám: „Pri pôrode nebol manžel, ale moja najlepšia kamarátka. Už len pocit, že je so mnou niekto blízky, ma upokojoval a celkovo aj bolesti, aj to, čo sa dialo, som prežívala o čosi pokojnejšie. Po celý čas ma povzbudzovala a držala za ruku.“ Aj Stanislava, ktorá rodila v Rimavskej Sobote, mala pri sebe manžela: „Manžel bol so mnou celý čas. Podporoval ma, robil spoločnosť a pomáhal.“

Rutinné postupy

Je takmer isté, že sa v slovenských pôrodniciach nevyhnete zákrokom, ktoré je podľa väčšiny odborníkov potrebné pred pôrodom vykonať. Stále pretrváva názor, že holenie, klystír a nástrih hrádze sú potrebné na zabezpečenie väčšej hygieny pri pôrode a zabráneniu poranení, ktoré by mohli nastať. Pozitívom je, že sa od ich automatického vykonávania pomaly upúšťa a pôrodníci dávajú mamičkám možnosť voľby v tejto otázke. Minimálne holenie si každá nastávajúca mamička môže vykonať sama, v pohodlí svojho domova. I klasickému klystíru sa dá vyhnúť, a to podaním prípravku Yal (napomáha vyprázdniť črevá), ktorý bežne dostať kúpiť v lekárni. No a zostáva posledné, nástrih hrádze. Aj v tejto oblasti môžete urobiť niečo viac. Počas tehotenstva si pravidelne masírovať hrádzu špeciálnym olejom, ktorý zabezpečí uvoľnenie tkaniva hrádze a zvyšuje jeho elasticitu. V revúckej pôrodnici vykonávajú všetky menované postupy, ale zároveň dodávajú, že ich žena môže odmietnuť. Mamička Marcela Gombárová nám to potvrdila. „Klystír som si pýtala sama, keď mi silneli kontrakcie, ale nikto ma k tomu nenútil a nerobili mi ani žiadny nástrih.“ Brezno uvádza rovnaké informácie. Dajte si, milé mamičky, na toto pozor, a ak naozaj uvedené postupy odmietate, trvajte na tom. Pôrodnica v Rimavskej Sobote mamičkám nedáva možnosť uvedené zákroky odmietnuť, čo nás, priznávame, trošku prekvapilo.

Výber personálu

Ak poznáte pôrodníka, ktorého by ste chceli mať pri pôrode a vami vybraná pôrodnica ho bude akceptovať, neváhajte si ho zavolať. Budete mať pri sebe nielen odborníka, ale i človeka, ktorému dôverujete. Vaša pohoda počas pôrodu je dôležitá a dopomôcť k nej môže samozrejme i lekár, ktorému na sto percent dôverujete, prípadne ho osobne poznáte. Pôrodnica v Revúcej, podľa informácií, ktoré nám poskytli, umožňuje svojim rodičkám nielen výber pôrodníka, ale aj ostatného zdravotníckeho personálu, akceptujú i pôrodníka z iného zariadenia a dokonca umožňujú pôrod len za asistencie pôrodnej asistentky. V Brezne si mamička tiež môže vybrať lekára i ostatný personál. Nie je však možné zavolať si lekára z iného zariadenia. Rimavská Sobota dáva iba možnosť výberu pôrodníka.

Prvá doba pôrodná

Na internete nájdete množstvo informácií o tom, ako sa na pôrod čo najlepšie pripraviť. I v jednotlivých číslach MAMA a ja sa dozviete množstvo cenných rád, ako si zabezpečiť ľahší  a bezbolestnejší pôrod. Čítajte, hľadajte a zvažujte, čo by bolo pre vás najlepšie. Vyberajte pôrodnicu nielen podľa toho, koľko je vzdialená od vášho domova, ale i podľa toho, čo ponúka pre vaše pohodlie. Pôrodnica v Revúcej umožňuje mamám počas prvej doby pôrodnej neobmedzený pohyb a tiež konzumáciu nápojov. Mamička Marcela napísala: „Mohla som sa pohybovať, mala som k dispozícii fit loptu. Sestričky aj lekár ma pravidelne kontrolovali, monitorovali bábätko.“ V Brezne platia tie isté pravidlá, ale v Rimavskej Sobote vám nápoje ani stravu nepovolia. Možnosť pohybu a využívania dostupných prostriedkov nám potvrdila aj čitateľka Stanka Danišová. Čo sa týka rôznych alternatívnych spôsobov zvyšovania vášho pohodlia počas prvej doby pôrodnej, pozrite si nasledujúcu tabuľku.

Ak by ste sa predsa len domnievali, že pôrod bez podania epidurálnej analgézy nezvládnete, môžete o jej podanie žiadať v Revúcej (cena je 70 Eur) a v Brezne (cena je 100 Eur). V Rimavskej Sobote takáto možnosť nie je.

Druhá doba pôrodná

Na konci druhej doby pôrodnej vás čaká, milé mamičky, to najkrajšie, na čo sa celých deväť mesiacov tešíte. Vaše bábätko. Musíte pozbierať všetky sily, ktoré vám zostali, a sústrediť sa len na to, aby ste pri kontrakciách správne dýchali a správne tlačili. A ten malý zázrak bude zrazu tu! Bohužiaľ, slovenské pôrodnice neponúkajú rodičkám príliš veľa alternatív v oblasti výberu polohy počas príchodu dieťatka na svet. Stále sa rodí na klasických posteliach, kde mamička leží na chrbte. Lekárom táto poloha zväčša vyhovuje, pretože majú k mamičke najľahší prístup. O niečo lepšie je to v pôrodniciach, ktoré majú polohovateľné kreslá. Tu je istá možnosť výberu polohy, minimálne môže byť mamička v polosede alebo sede. Pôrodnice v Revúcej a v Rimavskej Sobote dokážu rodičkám poskytnúť bohužiaľ iba klasickú posteľ. O niečo lepšie je na tom pôrodnica v Brezne, ktorá má k dispozícii polohovateľné kreslo. Mamička Vladimíra, ktorá rodila v tejto pôrodnici, sa vyjadrila takto: „Ocenila som veľmi pohodlné pôrodné kreslo, na ktorom sa ležalo veľmi dobre. Čo sa mi ale nepáčilo, že sa ma nikto neopýtal, akým spôsobom, teda v akej polohe chcem rodiť.“

Dojčenie

Dojčenie má hneď niekoľko výhod. Najväčšou je to, že môžete svojmu bábätku poskytnúť tú najlepšiu stravu. Materské mliečko obsahuje všetky potrebné a dôležité látky nevyhnutné pre zdravý rast detičiek. Mliečko máte stále so sebou, nemusíte nosiť žiadne fľašky, odmerky, a navyše, mlieko nemusíte prihrievať, je vždy pripravené na okamžité kŕmenie. Ak naozaj chcete svoje dieťatko dojčiť, urobte pre to všetko i v prípade, že nastanú nejaké problémy. Pýtajte sa a žiadajte o pomoc. Prvými osobami, ktoré vám môžu byť nápomocné, sú sestričky a asistentky v pôrodnici. Vo všetkých troch pôrodniciach majú vyškolený personál, ktorý by mal byť ochotný poradiť každej mamičke. Taktiež všetky tri pôrodnice v dotazníku uviedli, že majú k dispozícii pre mamičky odsávačky na mliečko. A nemusíte sa báť, ak by dojčenie predsa len nešlo podľa vašich predstáv, nenechajú vaše bábätká hladné. Ak sa dá, vyhnite sa prikrmovaniu fľašou, aby si na ňu bábätko nezvyklo.

Novorodenec

Ak zvažujete, rozmýšľate a váhate nad odberom pupočníkovej krvi pre vaše bábätko, prípadne i keď ste o tom ešte nikdy nepočuli, prečítajte si všetky potrebné informácie na stránke www.ceptra.sk. Možno vás to zaujme a pomôže v rozhodovaní. Každopádne sa dozviete množstvo zaujímavých informácií, na základe ktorých môžete k danej otázke zaujať stanovisko. Každá pôrodnica na Slovensku vám dokáže odber zabezpečiť, len musíte zdravotnícky personál o tomto zámere informovať vopred. Nielen pre vás, milé mamičky, ale i pre samotné dieťatko nie je pôrod ľahký. A keď už konečne drobček „vykukne“ na tento svet, potrebuje cítiť istotu. A tou ste pre neho vy. Preto požiadajte pôrodnú asistentku alebo lekára, aby vám dieťatko bezprostredne po narodení položili na bruško. Bude to pre vás neopakovateľný zážitok a pre vaše bábätko tiež. Žiadajte o to, ak po tom túžite, lebo ani tento akt nie je v našich pôrodniciach samozrejmosťou.

Pani Vladimíra si tento okamih mohla vychutnať. „Hneď po pôrode mi pani doktorka položila môjho krásneho synčeka na bruško. Keď som uvidela jeho tváričku a chytila som ho za tú maličkú ručičku, bol to ten najkrajší pocit v živote. Za to som im vďačná.“ Aj Mária rodila v Brezne: „Hneď po pôrode mi dcérku priložili na bruško a potom mi ju priniesli už oblečenú na dojčenie.“ Mamička Marcela bola v revúckej pôrodnici spokojná: „Sestričky z novorodeneckého oddelenia boli skvelé. Ukázali mi prebaľovanie, kúpanie, ošetrovanie pupčeka, pomáhali s dojčením. Keď som mala málo mliečka, dieťa mi bez problémov dokŕmili.“ Na novorodenecké oddelenie v Rimavskej Sobote vyberáme dva rozdielne názory. Prvý je od mamičky Stanky: „Sestričky mi všetko vysvetlili, ukázali priamo na izbe. Prístup bol na jednotku s hviezdičkou.“ Opačný názor zastáva mamička Zuzana: „So sestričkami na novorodeneckom bol problém. Dieťa som sama kúpala až doma, prístup sestričiek bol neprofesionálny a zlý. Dieťa mi pred dojčením kŕmili umelou stravou. Našlo sa tam pár dobrých sestričiek, ktoré ma naučili dojčiť.“

Izby na šestonedelí

Sú tehuľky, ktorým nie príliš záleží na tom, aké vybavenie nemocnice ponúkajú, s koľkými ďalšími mamičkami budú na izbe či aké súkromie budú mať pri používaní sociálnych zariadení v pôrodnici. Ale sú i také, pre ktoré je táto otázka dôležitá a pri výbere pôrodnice sa rozhodujú aj podľa nej. Pomaly, veľmi pomaly sa začínajú naše pôrodnice pretvárať, rekonštruovať a modernizovať, takže pokiaľ naozaj trváte na kvalite a maximálnom pohodlí počas svojho pobytu v pôrodnici, musíte si zaplatiť za nadštandard. Pôrodnica v Revúcej ponúka nadštandardnú izbu za 10 Eur za noc. Na klasických izbách je síce viac lôžok, ale samostatná sprcha a WC. Potvrdila nám to pani Marcela: „Bola som na obyčajnej izbe, boli tam tri postele, najprv sme tam boli len dve mamičky a potom, tesne predtým ako sme odchádzali, tam pribudla tretia. Kapacita izby bola pre tri ženy. My tri sme mali vlastnú toaletu, sprchu, bidet, umývadlo, mali sme prebaľovací pult pre bábätká a vaničku na kúpanie pre deti priamo na izbe.“ Návštevy v tejto pôrodnici môžete privítať iba vo vyhradených priestoroch a sú časovo obmedzené.

Pôrodnica v Brezne si za nadštandardnú izbu tiež účtuje od mamičiek 10 Eur za noc. Vybavenie takejto izby ponúka oveľa väčší komfort ako klasické izby. Mamička Vladimíra si takúto izbu počas svojho pobytu v pôrodnici zaplatila. „Túto izbu som si vybrala najmä preto, že priamo v nej bola sprcha a WC. Bola som s ňou veľmi spokojná, na návštevu priamo na izbu mohol prísť aj otecko, pričom na klasickú izbu sú návštevy zakázané. Cena za izbu je veľmi prijateľná.“ Ostatné izby neponúkajú nič výnimočné, zvyčajne sú na nich dve lôžka a zariadenie je štandardné. Ako sme už spomenuli, návštevy sú na izbách zakázané a môžu vás navštíviť iba vo vyhradenom čase. Cena za nadštandardnú izbu v pôrodnici v Rimavskej Sobote je o poznanie vyššia ako v predchádzajúcich dvoch pôrodniciach. Zaplatíte tu 30 Eur za noc. Čaká vás však viac súkromia a väčšie pohodlie. Mamička Stanka tiež využila možnosť nadštandardu a bola v pôrodnici nielen so svojou dcérkou, ale i manželom. V tejto pôrodnici vás môžu blízki navštíviť len v určených hodinách a v priestoroch na to určených.

Ďakujeme vám, milé mamičky, naše čitateľky, že ste sa podelili o svoje skúsenosti a zážitky. Veríme, že pomôžu mamičkám „čakateľkám“ pri výbere správnej pôrodnice, v ktorej na nich čakajú iba pozitívne momenty.

... NA ZÁVER...

Revúca
Marcela Gombárová: „Prišla som z pôrodnice oddýchnutá, dobre naladená a neváhala by som tam ísť znova rodiť. Bolo tam čisto, pán primár bol veľmi príjemný, lekári, sestry, sanitárky, všetci si robili svoju prácu presne tak, ako by mali.“

Rimavská Sobota:
Mamička Stanislava Danišová: „Ďalšie dieťatko by som chcela porodiť jedine v tejto pôrodnici. Z pôrodu aj celkového pobytu mám len samé dobré spomienky. Všetci boli úžasní, ústretoví a ochotní. Patrí im veľké ďakujem.“

Mamička Zuzana: „Druhé dieťa nechcm rodiť v tejto pôrodnici. Nie kvôli pôrodnici, ale kvôli novorodeneckému oddeleniu.“

Brezno
Mária: „Ako nevýhodu vidím časovo obmedzené návštevy a to, že prebiehajú na chodbe, a spoločné toalety i sprchy. Predsa len, ubolená žena po pôrode by mala najradšej sprchu čo najbližšie pri posteli, a nie za ňou chodiť takmer na opačnú stranu chodby. Takže aj napriek obavám som bola s breznianskou pôrodnicou veľmi spokojná a išla by som tam rodiť opäť.“

Vladimíra: "Na breznianskej pôrodnici sa mi nepáči najmä zákaz návštev na izbe. No i napriek tomu som bola spokojná, a preto si znovu vyberiem túto pôrodnicu.“

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: