S bruškom v lete - 2. časť

MUDr. Peter Brenišin | 10. máj 2010

Organizmus tehotnej ženy prekonáva viacero dôležitých zmien, ktoré sú nevyhnutné pre jeho adaptáciu na zdarný priebeh tehotenstva...

Organizmus tehotnej ženy prekonáva viacero dôležitých zmien, ktoré sú nevyhnutné pre jeho adaptáciu na zdarný priebeh tehotenstva, pre prípravu na pôrod a neskoršie dojčenie dieťaťa. Tieto zmeny sa týkajú prakticky všetkých orgánov, no vo vzťahu k letu nás bude najviac zaujímať tráviaci systém, obličky a koža.

Ach, ten žalúdok...
Dá sa povedať, že zmenami je počas gravidity zasiahnutý celý tráviaci trakt – od ústnej dutiny až po hrubé črevo. Najznámejšie prejavy týchto zmien sú ranné nevoľnosti, problémy s trávením, slinenie, pálenie záhy a pomerne často sa vyskytujúca zápcha.

Väčšina z týchto prejavov je podmienená zmenami, ktoré prebiehajú v celom organizme. Typické ranné nevoľnosti sa však ľahšie znášajú v chladnejšom a osviežujúcom ovzduší než počas dusna pred búrkou. Negatívne na tieto nevoľnosti niekedy vplývajú zmeny v atmosférickom tlaku, hlavne jeho pokles.

Dehydratácia
Problémom môže byť práve pri žalúdočných nevoľnostiach zabezpečenie dostatočného príjmu tekutín – ak žena naraz vypije trochu viac tekutín (niekedy stačí jeden pohár), žalúdok môže zareagovať malou vzburou a snaží sa svojho obsahu čo najrýchlejšie zbaviť, spravidla najkratšou možnou cestou. ? Takto sa môže žena pomerne rýchlo – hlavne v lete –dopracovať k dehydratácii, čo by malo pre ňu i pre plod závažné následky.

Preto sa treba snažiť prijímať tekutiny v dostatočnom množstve, ale rovnomerne počas celého dňa rozdelené do malých množstiev – ak treba, tak aj na hlty. Osvedčili sa nápoje vlažné alebo chladnejšie, pri zvracaní sa odporúčajú až ľadové. Vyhýbať sa treba sýteným, dochucovaným a prifarbovaným nápojom.

Rôzne ovocné a zeleninové džúsy niekedy spôsobujú problémy s trávením (pálenie záhy, nadúvanie a pod.), preto by sa mali riediť vodou (ak už nie sú riedené výrobcom). Odporúča sa vyberať z „bábätkovských“ zostáv chutí – jablčné, mrkvové, broskyňové. Ale ak máte chuť a znesiete, môžu to byť aj kyslé ríbezle. Samozrejme, každá žena musí sama posúdiť, čo jej osoží a čo nie, no v každom prípade by mala venovať pozornosť údajom na etikete (konzervačné látky, koncentráciu, či ide od prírodnú šťavu alebo nie).
Príjem tekutín treba v lete oproti iným obdobiam trochu zväčšiť s ohľadom na hojnejšie slinenie a hlavne na potenie počas horúcich dní. V neposlednom rade sú tekutiny dôležité aj pre vylučovanie.

Zápcha
Nie je žiadnym tajomstvom, že mnoho tehotných žien trpí zápchou. Je to spôsobené jednak nižšou motilitou (pohyblivosťou) čriev v tehotenstve, jednak práve nedostatočným množstvom prijímaných tekutín. V lete by mohol pri riešení tohto problému pomôcť dostatok čerstvého ovocia a zeleniny. Samozrejme, ani tu netreba nič preháňať, aby ste si pri odstraňovaní jedného problému nevytvorili problém úplne opačný, či už so žlčníkom  alebo nadúvaním.

Žlčník
Totiž práve nie celkom dobre fungujúci žlčník a znížená produkcia žalúdočných kyselín sú zodpovedné za väčšinu tráviacich problémov. Žlčník sa v gravidite spomalene a nedokonale vyprázdňuje, čím dochádza k zahusteniu žlče a niekedy až dokonca k vzniku žlčových kameňov. Ak sa odtekanie žlče pozastaví, môže sa objaviť typické svrbenie kože.

Ak vzniknú problémy so žlčníkom, treba tomu prispôsobiť aj stravu a vylúčiť z nej zložky, ktoré by mohli žlčník ešte viac podráždiť. Niekedy však postačí aj minimálna úprava – napr. paradajky ošúpať, niektoré druhy zeleniny zasa zľahka tepelne spracovať, vyhnúť sa zapraženým a ťažkým jedlám. Nevhodná je kombinácia mastných a ťažkých jedál.  udúce mamičky by mali konzumovať jednoduché, ľahké jedlá a vyhýbať sa takým, ktoré sa považujú v lete za rizikové – majonézy, nedostatočne tepelne spracované vajíčka a kuracie mäso, niektoré typy mliečnych výrobkov a pod.

Vari mi narástli chodidlá?
Takto si povzdychne nejedna budúca mamička, keď si vyberá nové topánky a zistí, že sa nezmestí do veľkosti, ktorú si obvykle kupuje. Možno aj trochu narástli, ale nie do dĺžky, skôr do šírky – a veru aj členky a lýtka sú o čosi širšie ako bývali, hlavne k večeru.

Tento jav je typický najmä pre vyššie štádiá gravidity, pričom v lete to býva ešte o čosi horšie. Za opuchy dolných končatín môžu hlavne zmeny v krvnom obehu a zvýšená záťaž obličiek. S pokračujúcim tehotenstvom rastie objem krvi cirkulujúci v tele matky, čo kladie zvýšené požiadavky na obličky, ktoré ju musia prečistiť.

V prvej tretine gravidity sa môže objaviť častejšie nutkanie na močenie, pretože dochádza k zvýšenému prekrveniu malej panvy. Potom sa tento stav upraví a opäť sa to „zhorší“ v poslednom trimestri, keď zväčšujúci sa plod viac tlačí na močový mechúr (u niektorých tehotných žien pretrváva častejšie nutkanie na močenie počas celého tehotenstva).

V niektorých prípadoch však paradoxne dôjde k celkom opačnej situácii – zväčšená maternica tlačí nielen na mechúr, ale aj na močovody, čím sa sťažuje odtok moču z obličiek do močového mechúra. Takto môže dôjsť k zadržiavaniu moču v obličkách a následne k rozšíreniu obličkovej panvičky.

Zvýšená záťaž obličiek smeruje k menej dokonalému filtrovaniu odpadových látok z krvi, k zadržiavaniu tekutín k tele, k vzniku opuchov a dokonca k zvyšovaniu krvného tlaku. S opuchmi dolných končatín sa stretne prakticky každá tehotná žena, pričom sa tieto opuchy vyskytujú hlavne k večeru. Ak je všetko v poriadku, do rána tieto opuchy spravidla vymiznú.

Samozrejme, opuchy sa vo zvýšenej miere sa vyskytujú vtedy, ak žena po celý deň iba sedí alebo iba stojí. Predsa len pretlačiť zvýšený objem krvi oproti zemskej gravitácii smerom nahor nie je pre organizmus jednoduché, navyše pri sedení ešte môžu vznikať prekážky tlakom končatín na stoličku alebo tlačí samotné brucho na cievy, ktorými sa krv dostáva z nôh do vyšších častí tela. Práve preto v tehotenstve často vznikajú kŕčové žily.

Situácia sa ešte viac zhoršuje v lete, keď vplyvom tepla dochádza k rozšíreniu ciev a následnému zhoršeniu odtoku krvi predovšetkým z dolných končatín. Vtedy sa môžu objaviť dokonca aj opuchy na prstoch rúk, hlavne ak ich žena máva pri práci zvesené nadol.

Nepríjemný je pocit ťažkých nôh, ktorý však možno odstrániť zmenou polohy, prechádzkou a precvičením končatín. Taktiež pomôže osprchovanie nôh vo vlažnej vode, ktorú možno postupne ešte o čosi ochladiť. Nie je však správne dať nohy hneď do úplne studenej vody, pretože u citlivejších žien by to mohlo mať negatívne účinky.

Opuchy neslobodno podceňovať, hlavne vtedy, ak sú rozsiahlejšie a nevymiznú ani po nočnom odpočinku. Môžu byť totiž signálom vážnejších porúch pri fungovaní obličiek, zvýšeného krvného tlaku, čo môže viesť k ohrozeniu plodu a aj samotnej matky. Túto situáciu treba bezodkladne riešiť s lekárom.

Pigmentové škvrny a spol.
Vplyvom hormonálnych zmien sa mení aj vzhľad a kvalita kože, a to na tvári i na tele. Stáva sa, že v minulosti problémová pleť je zrazu hladká, hodvábna, bez vyrážok, a to aj na tradične „problémových“ zónach, ako sú chrbát alebo ramená. Podobne sa spravidla vylepší aj kvalita vlasov. Čo sa však robí ťažkú hlavu mnohým budúcim mamičkám, je hyperpigmentácia a strie.

Hyperpigmentácia
Väčší problém s ňou mávajú tmavovlasé ženy, ktoré majú výraznejší sklon k ukladaniu pigmentu. Okrem toho, že sa zvýraznia určité časti tela (bradavky a ich dvorce, vulva, okolie konečníka, dokonca jazvy), objaví sa zvislá tmavá čiara smerujúca od pupka nadol. Tieto zmeny majú pomerne prirodzený charakter, preto tehotnú ženu veľmi netrápia, navyše ich schováva pod šatami.

Nepríjemne bývajú vnímané skôr rôzne nové škvrny, ktoré sa objavujú predovšetkým na nose, neskôr na lícach a čele (škvrny a névy sa objavujú hojnejšie aj na ostatných častiach tela).

Keďže slnko podporuje hyperpigmentáciu, mali by byť tehotné ženy mimoriadne opatrné pri slnení. Navyše slnenie môže podporovať výskyt herpes simplex a sú známe aj prípady tzv. alergie na slnko, keď pleť zareaguje vznikom rôznych vyrážok alebo neustupujúcim začervenaním až zápalom. (Samozrejme, tehotné ženy by mali pristupovať k pobytu na slnku opatrne aj z iných dôvodov – slnenie môže vyvolávať bolesti hlavy, zníženie tlaku, niekedy dokonca až nevoľnosť).

Nie všetky ženy sú postihnuté hyperpigmentáciou rovnako, treba však povedať, že u väčšiny  sa po pôrode v priebehu niekoľkých týždňov stav úplne alebo čiastočne upraví.
Aby sa však predišlo dlhodobému alebo dokonca trvalému poškodeniu kože, je potrebné dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad:

- používať prípravky s ochranným faktorom aj pri krátkom pobyte na slnku (cestou do práce alebo na nákup);
- nie je nutné používať (ak nejde o mimoriadne precitlivenú pleť) príliš vysoký ochranný faktor – podľa typu pleti stačí 6 až 15, radšej treba prípravok opakovane naniesť;
- keď sa chystáte von, treba prípravok naniesť o čosi skôr (môžete ho použiť aj pod šaty, lebo silné slnečné žiarenie preniká aj cez niektoré látky);
- veľmi dôležité je chrániť pery tyčinkou s ochranným faktorom;
- zásadne nepoužívať rôzne parfumy na tých častiach tela, ktoré môžu byť vystavené slnku, pretože môžu vzniknúť trvalé pigmentové škvrny.

Ochrana kože opaľovacími prostriedkami pre tehotnú ženu nie je postačujúca a je vhodnejšie v lete nosiť vzdušný odev, ktorý zakryje väčšiu časť tela. Netreba zabudnúť, že súčasťou letného outfitu sú aj kvalitné slnečné okuliare a pri pobyte na priamom slnku aj ľahký klobúk.

Úpal či úžeh?
Pobyt na slnku nemusí zapríčiniť iba vznik pigmentových škvŕn alebo šúpajúcu sa, spálenú pokožku. Vo vážnejších prípadoch môže dôjsť k vzniku úpalu alebo úžehu. Úpal vzniká prehriatím organizmu. Vyskytuje sa hlavne v lete pri dlhšom pobyte na slnku, ale aj pri zotrvaní v priestoroch s vysokou teplotou (napr. v prehriatom aute), ak sa telo nemôže dostatočne ochladiť. Keďže podstatná časť tepla je z tela odvádzaná potením, dôležitou prevenciou je dostatočný prísun tekutín. Situáciu môže zhoršiť všetko, čo zvyšuje teplotu tela alebo zabraňuje poteniu – vysoká vlhkosť prostredia, nevzdušné či nadmerné ošatenie (pozor u malých detí), nadmerná fyzická námaha. Pri úpale sa dostavuje pocit malátnosti, závraty, nevoľnosti až zvracanie, sťažená orientácia a vyjadrovanie, často dokonca mdloby. Dochádza k zvýšeniu telesnej teploty (až do 40 °C) a k zrýchleniu pulzu srdca, čo už môže ohrozovať aj plod v tele matky.

Osobu s úpalom treba preniesť do chladnejšieho prostredia a uložiť tak, aby mala hlavu vyvýšenú. Treba uvoľniť odev, tesné kusy vyzliecť. Ak je pacient pri vedomí, treba podávať tekutiny – vodu, čaj, minerálnu vodu zmiešanú s obyčajnou vodou. Tekutiny podávať postupne, aby nedošlo k zhoršeniu alebo vyvolaniu zvracania. Pomôžu chladné (nie ľadové) obklady na končatiny alebo – ak je to možné – sprchovanie vlažnou vodou.

Úžeh sa nazýva aj slnečný úpal, z čoho je jasné, že vzniká výlučne pri priamom pobyte na slnku. Vplyvom silného slnečného žiarenia dopadajúceho na nekrytú hlavu a zátylok dochádza k podráždeniu mozgových blán. Príznaky bývajú podobné ako pri úpale a rovnako postupujeme aj pri poskytovaní prvej pomoci. Navyše môžeme dať na hlavu studený obklad.

Je tu však jeden zásadný rozdiel – úpal (ak nie je príliš závažný) väčšinou zvládneme aj v domácom prostredí a na lekára sa obrátime v prípade, ak jeho príznaky neustupujú, ale sa zhoršujú. Pri úžehu je vždy nutné vyhľadať lekára, aby posúdil stav pacienta a prípadne nasadil ďalšiu liečbu, pretože podráždenie mozgových blán môže prejsť dokonca do zápalu mozgových blán.

Tehotná žena si musí na seba dávať pozor dvojnásobne, pretože jej organizmus počas tehotenstva prechádza mnohými zmenami, ktoré môžu byť navyše ovplyvnené – pozitívne i negatívne – aktuálnym ročným obdobím. V lete treba preto venovať pozornosť správnemu oblečeniu, dostatočnému prísunu tekutín a opatrnosti pri príprave stravy. Dôležitý je dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, pričom prechádzka skoro ráno alebo podvečer je omnoho zdravšia než na páliacom slnku. Keďže slnko je počas letných dní na oblohe od skorého rána do neskorého večera, dbajte na používanie prípravkov na ochranu pleti pred spálením. A nezabúdajte – ak sa vám niečo s vaším zdravím nezdá v poriadku, čo najskôr navštívte lekára.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: