Radí odborník: Rozšírená obličková panvička – na čo sa pripraviť?

Redakcia | 17. máj 2017
Radí odborník: Rozšírená obličková panvička – na čo sa pripraviť?

Ultrazvukové vyšetrenie má počas gravidity veľký význam.

Vaša otázka:

Ešte som iba tehotná a synovi pri UZV vyšetrení objavili rozšírenú obličkovú panvičku. Zatiaľ mi povedali, že je to na sledovanie, rada by som však vedela, na čo všetko sa mám a môžem pripraviť, do akej miery je táto situácia nebezpečná?

Čo znamená rozšírená obličková panvička

Na Vašu otázku odpovedá prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc.: Ultrazvukové vyšetrenie plodu a dieťatka v maternici predstavuje obrovský prínos v sledovaní a možnosti liečby detí už pred ich narodením. 

akto sa zistilo aj rozšírenie obličkovej panvičky u vášho syna. Čo to znamená? Obličková panvička je horná časť močových ciest, nasadajúca na obličku a odvádzajúca moč do močovodov.

K jej rozšíreniu dochádza spravidla v prípadoch zúženia močových ciest pod ňou – najčastejšie prechodu medzi panvičkou a močovodom. Moč nemôže voľne odtekať, hromadí sa v panvičke a svojím tlakom ju rozširuje.

Treba povedať, že nie každá širšie vyzerajúca panvička je pod tlakom – môže byť vrodene normálne širšia. Preto zistenie širšej panvičky pri UZV vyšetrení je len akýmsi signálom.

Až vyšetrenia a sledovanie UZV po narodení ukážu, či je v panvičke pretlak, alebo nie. No a v najhoršom prípade je potrebná plastická úprava zúženého miesta, ktorá sa robí rutinne na pracoviskách detskej urológie.

Prečítajte si: Skratky z ultrazvuku

Prečítajte si: Ultrazvukové vyšetrenie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: