Odtiekla vám plodová voda predčasne?

Redakcia | 27. marec 2023
Odtiekla vám plodová voda predčasne

Dopad na tehotnosť a ďalšia perspektíva tehotenstva závisia od štádia tehotnosti, od príčiny odtoku plodovej vody a či odtečie naraz masívne alebo pomaly, postupne.

Plodová voda je súčasťou prostredia v maternici, v ktorom sa nachádza plod. Jej odtoku bránia plodové obaly, ktoré sú pomerne silné a pevné. 

Odtok plodovej vody

Ak však dôjde k oslabeniu plodových obalov – zápalmi alebo pri úrazoch, môže plodová voda odtekať naraz, čiže masívne, alebo dochádza k jej ventilovému odtoku, keď odteká pomaly, postupne. Pri ventilovom odtoku plodovej vody sa stáva, že defekt v plodových obaloch sa zacelí a plodová voda prestane odtekať. Dopad na tehotnosť a ďalšia perspektíva gravidity závisia od štádia tehotnosti, od príčiny odtoku plodovej vody a či odtečie naraz masívne alebo pomaly, postupne.

Predčasný odtok plodovej vody

Ak dochádza k predčasnému odtoku plodovej vody, tehotná mamička je hospitalizovaná v nemocnici, kde prísne leží, sledujú sa vyšetrenia signalizujúce zápal a užíva antibiotiká, aby sa predišlo vzniku zápalu. Ak je nutné, podávajú sa lieky, aby bol plod v prípade skoršieho pôrodu pripravený na život mimo maternice a tehotnosť sa ukončí, aby sa zabránilo ďalším komplikáciám.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: