Je popôrodný pás podľa fyzioterapeutky užitočná pomôcka?

Redakcia | 8. január 2023
Popôrodný pás

Vaša otázka:
Aký máte názor na popôrodný sťahovací pás? Na internete čítam protikladné názory a už som zmätená, či si zaobstarať taký pás alebo nie. Veľa žien tvrdí že im to pomáha, po pôrode majú krajšie brušká vďaka tomu a vraj pomáha aj s diastázou a rýchlejšie sa im “stiahne” bruško. Inde čítam, že svaly ešte viac “ochabnú” a nemali by to ženy nosiť lebo si len viac ublížia.. Aký máte prosím Vás názor?

Je popôrodný pás užitočná pomôcka?

Na otázku odpovedá fyzioterapeutka odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

Lucia Madejská

Popôrodný pás je dobrá pomôcka v období, keď po pôrode je ešte neaktívna brušná stena (je oslabená po tehotenstve). Ide ale o pasívnu rehabilitačnú pomôcku. To znamená, že nevyrieši sama neaktívne bruško. Pri nasadení pásu (napr.na pol hodinku) by ste si mali uvedomovať ako dýchate. Tým spájate cvičenie s oporou, ktorú ešte telo nemá. Môžete to využiť napr.pri kočíkovaní.

Neodporúčam  popôrodný pás nosiť nonstop

Správne dýchanie do bránice je kľúčové pre správne zaktivovanie brušnej steny a celého svalového korzetu. Odporúčam navštíviť fyzioterapeuta, ktorý vás to naučí. Ak ste po cisárskom reze, tak pás sa môže začať používať až po zhojení jazvy - nielen vonkajšej ale aj vnútornej na maternici - odporúčam najskôr po kontrole u gynekológa po šestonedelí.

Postupne časom keď sa naučíte ako funguje brušne svalstvo a celý svalový korzet (bránica, panvové dno) už nebudete potrebovať pás.

Máte aj vy otázky, ktoré sa týkajú fungovania vášho tela, máte bolesti a nepoznáte ich príčinu? Pošlite svoju otázku do poradne a Lucia Madejská sa vám bude snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. Poradňa fyzioterapeuta TU.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: