Koľko cisárskych rezov žena zvládne?

redakcia | 19. február 2018
Koľko cisárskych rezov žena zvládne?

Po cisárskom reze je veľká pravdepodobnosť, že aj druhé tehotenstvo sa takto ukončí. Prečo? Koľko tehotenstiev zvládne zjazvená maternica?

Stav tehuľky alebo plodu niekedy vyžaduje ukončiť tehotenstvo tzv. cisárskym rezom. Aj keď v súčasnosti sa vykonáva stále častejšie, neznamená to, že so sebou neprináša aj isté riziká, ktoré sa môžu prejaviť počas operačného výkonu alebo nejaký čas po ňom.

Jazva na maternici po cisárskom reze

Je známe, že napríklad v porovnaní s vaginálnym pôrodom stúpa možnosť vzniku trombózy, no okrem toho vznikajú aj jazvy. Z pohľadu lekára však nie sú až také závažné jazvy na bruchu (aj keď sa ich lekári snažia robiť tak, aby ženu čo najmenej „špatili“), ako jazvy, ktoré vznikajú na maternici. Prečo?

Jazva sa z pohľadu lekára nepovažuje za plnohodnotné tkanivo. Okrem iného je menej pružná, takže pri ďalšom tehotenstve sa zjazvená časť maternice nedokáže vždy dostatočne prispôsobiť pomerne rýchlo rastúcemu plodu. V niektorých prípadoch preto hrozí až prasknutie maternice.

Kedy ďalšie tehotenstvo po cisárskom reze?

Z tohto dôvodu sa odporúča, ak žena rodila cisárskym rezom, aby s otehotnením počkala minimálne rok, aby bol odstup medzi týmto a nasledujúcim pôrodom aspoň 2 roky. Tým sa dáva maternici dostatok času na zregenerovanie, čím sa čo najviac obmedzí riziko ruptúry (prasknutia) maternice.

Napriek tomu určité riziko pretrváva aj po dlhšom časovom odstupe, preto sa niekedy aj pri ďalšom pôrode ukončí tehotenstvo cisárskym rezom.

Preto, ak má žena za sebou dva pôrody ukončené cisárskym rezom, mala by už veľmi opatrne zvažovať ďalšie tehotenstvo, hoci sú prípady, keď žena „zvládne“ aj 3 – 4 cisárske rezy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: