DRUHÝ TRIMESTER: Ako rastie bábätko v brušku?

Redakcia | 25. máj 2018
tehotenstvo, druhý trimester, plod

Ako sa oplodnené vajíčko mení na malého človiečika? Pozrite sa spolu s nami na jeho zázračnú púť..

Vývoj bábätka v brušku - 4. mesiac

Plod sa stále viac podobá človeku. Rysy tváre sa stávajú o čosi zreteľnejšie – pekne ich vidno napr. pri vyšetrení 3D ultrazvukom (optimálny čas na prvé vyšetrenie 3D ultrazvukom sa odporúča medzi 10. a 14. týždňom).

Srdce pracuje naplno – pumpuje krv do celého telíčka, a to skutočne usilovne, keďže si stále udržiava dvojnásobne rýchlejšie tempo oproti dospelému človeku, a tak to ostane až do narodenia. Ústa, žalúdok a črevo pokročili vo vývoji – v tomto období sú už vzájomne riadne prepojené.

Rozširuje sa škála aktivít plodu – dokáže otvárať a zatvárať pästičky, ohýbať a vystierať končatiny, cmúľať palčeky, prehĺtať plodovú vodu, začína fungovať vylučovacia sústava – občas sa trošičku „vyciká“. Je to však len plodová voda, ktorou sa mechúr napĺňa – skutočné vylučovanie funguje prostredníctvom placenty.
Postupne sa vyvíja i nervová sústava, takže plod sa stáva veľmi citlivý – už môže vnímať dotyky, dokonca aj bolesť. Začína reagovať na zvuky a na svetlo, ale oči sa ešte neotvárajú.

Hoci ešte nie je možné určiť, aké je pohlavie plodu, už sa vyvíjajú vaječníky u dievčat a vajíčka u chlapcov. Plod sa postupne pokrýva drobnými chĺpkami, ktoré sa nazývajú lanugo. Koža pôsobí vráskavým dojmom, keďže jej chýba podkožný tuk.

Dĺžka plodu je na konci mesiaca čosi vyše 12 cm, váži asi 130 gramov.

 Fotografia bábätka v 16. týždni tehotenstva.

Vývoj bábätka v brušku - 5. mesiac

Dieťatko má už pomerne jasné rysy tváre a zreteľne viditeľné končatiny. Tým, že ruky, nohy, ale aj celé telo rastie, pôsobí takmer vychudnuto a zvraštene – podobá sa skôr na zmenšeného človeka s veľkou hlavou. Podkožný tuk, ktorý bude pre narodené dieťatko veľmi dôležitý, sa totiž začína vytvárať až v tomto mesiaci.

Hoci má koža dve vrstvy, stále je pomerne priesvitná, takže cievy sú pod ňou pekne viditeľné. Na prstoch rúk už rastú nechty, postupne sa objavujú aj na nohách. Okrem lanuga, čiže ochlpenia na tele, začínajú intenzívnejšie rásť aj vlásky na hlave.

Prvé pohyby bábätka v brušku

Celkovo sa plod omnoho viac pohybuje, a keďže je zas o čosi väčší, možno tieto pohyby aj zaregistrovať.

Prvorodičky cítia prvé pohyby spravidla na konci 20. týždňa od začiatku poslednej menštruácie, u viacrodičiek o dva týždne skôr.

Tieto „prvé pohyby“ majú veľký význam, pretože okrem nesporne pozitívneho psychologického účinku, pomáhajú aj pre určenie správneho termínu pôrodu.

Prvé pohyby plodu sú ešte veľmi jemné, spočiatku sa prirovnávajú k dotyku motýlích krídel. Hoci drobček v tele matky oproti počatiu výrazne narástol, stále má v maternici aj v plodovom obale dostatok miesta. Obklopuje ho plodová voda, ktorá plní viacero funkcií.

Okrem toho, že si z nej občas trochu „uchlipne“, môže sa v nej voľne pohybovať a otáčať, takže raz je hlavičkou nahor, raz zasa nadol. Tí „usilovnejší“ drobci sa vďaka tomu niekedy pupočníkom všelijako omotajú či dokonca na ňom vyrobia uzol. Plodová voda pomáha tlmiť prípadné vonkajšie nárazy a udržiavať stálu teplotu v maternici.

Keďže sa už vyvinuli mimické svaly na tvári, dokáže sa plod aj „tváriť“ – samozrejme, nejde ešte o žiadne uvedomelé reakcie, ale skôr o náhodné a nekontrolované grimasy, ktorými si tieto svaly usilovne „precvičuje“.

I keď – ktovie, ako to vlastne je, možno takto len vyjadruje svoje názory na zvuky, ktoré už v tomto mesiaci veľmi dobre počuje. Rôznymi pohybmi reaguje na jednotlivé druhy hudby, pri silných zvukoch sa môže dokonca „zľaknúť“. Očká sa začínajú pohybovať a reagujú na svetlo, no naďalej ostávajú zatvorené.

Na tvári sa objavujú riasy a obočie, v ďasnách sa vyvíjajú zuby. Pohlavné orgány sú už v podstate vyvinuté.

Vedeli ste, že..

Dievčatká majú vo vaječníkoch pripravené všetky vajíčka (asi milión), ktoré budú počas života od puberty až do prechodu postupne dozrievať.

Vďaka zväčšujúcemu sa plodu rastie maternica a tehotná žena si ju môže aj sama nahmatať – u priemerne vysokej a silnej ženy by mala maternica siahať približne 2 – 3 prsty pod pupok.

Na konci piateho mesiaca sa dĺžka plodu pohybuje v rozmedzí 17 až 19 cm, váha môže byť od 300 do 350 gramov.

Fotografia bábätka v 20. týždni tehotenstva.

Vývoj bábätka v brušku - 6. mesiac

Vzhľad plodu sa mení – vďaka postupne sa ukladajúcej jemnej vrstve podkožného tuku už nie je koža bábätka priesvitná ako doposiaľ, postupne sa budú strácať aj „vrásky“. Zároveň pokožka nadobúda červené sfarbenie.

Z plodu sa stáva malé „šidlo“ – je už dosť veľký a pomerne silný, aby sa mohol viac pohybovať. Na pohyb má zatiaľ dostatok priestoru a v plodovej vode je pohyb pre plod pomerne ľahký. Pohyby sú intenzívnejšie a matka ich aj viac vníma.

V tomto období začína dieťatko viac vnímať zvuky a reagovať na ne – napr. môžete zaregistrovať prudší pohyb pri silnom zvuku. Predpokladá sa, že postupne začína vnímať hudbu i hlasy. Možno aj preto sa mamičky svojmu dieťatku v brušku inštinktívne prihovárajú.

Ak si myslíte, že by váš potomok mal začať s hudobným vzdelaním, odporúča sa jemnejšia a harmonickejšia hudba, napr. Mozart. Na hudbu a zvuky dieťatko reaguje nielen pohybom, ale aj zmenou pulzu srdiečka.

Srdiečko v tomto období trochu spomaľuje, ale aj tak je počet úderov srdca podstatne vyšší ako pulz dospelého človeka. V tomto období pokračuje aj vývoj ďalších orgánov. Začínajú sa „otvárať“ očká – prerezáva sa očná štrbina.

Na konci mesiaca by sa dĺžka plodu mala približovať k 30 cm, hmotnosť sa môže pohybovať v priemere okolo 550 – 600 g.

V tomto a v ďalších mesiacoch môžu vzniknúť určité odchýlky v hmotnosti plodu v jednom aj druhom smere, keďže sa začínajú výraznejšie prejavovať určité dedičné predispozície. Menší rodičia budú mať menšie dieťatko a naopak.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: