PRVÝ TRIMESTER: Ako rastie bábätko v brušku?

MUDr. Peter Brenišin | 23. máj 2018
prvý trimester tehotenstva, ultrazvuk, pohlavie

Ako sa miniatúrne oplodnené vajíčko zmení na malého človiečika? Poďte sa spolu s nami pozrieť na jeho zázračnú cestu, na vývoj bábätka v brušku.

Tehotenstvo je jedno z najkrajších období v živote ženy. Dieťatko v maternici rastie, postupne dáva o sebe vedieť. Ak ho chceme vidieť, vďaka modernej technike už nemusíme čakať, kým sa narodí – dokonca si jeho pohyby v maternici môžeme aj „nafilmovať“. 

Vývoj bábätka v brušku - 1. mesiac (1. až 4. týždeň)

Na začiatku sú muž a žena. Z ich spojenia vznikne nový život – spermia prenikne do vajíčka, ktoré asi na štvrtý či piaty deň doputuje do maternice, kde sa v priebehu ďalších piatich dní uhniezdi (niduje) v sliznici maternice.
Už teraz je určené, či sa narodí chlapček alebo dievčatko. Dá sa povedať, že o tom „rozhodne“ budúci otecko, pretože práve spermia odovzdáva vajíčku chromozóm, ktorý určí pohlavie budúceho potomka – ak je to chromozóm X, možno začať chystať ružovú výbavičku, ak je to chromozóm Y, narodí sa chlapček.
Asi na desiaty deň od oplodnenia sa začína produkovať tehotenský hormón, ktorý je známy pod označením HCG. Očakávaná menštruácia sa nedostaví alebo namiesto nej nastane špinenie či veľmi slabé krvácanie.

Vynechanie menštruácie patrí medzi tzv. neisté príznaky tehotnosti, čiže môže, ale nemusí znamenať, že ide o graviditu. U niektorých žien sa pozvoľna objavujú ranné nevoľnosti či zvláštna chuť v ústach. Áno, organizmus ženy sa začína prispôsobovať tomu drobulinkému, ani nie pol milimetra merajúcemu zárodku.

Zhruba v tomto období začína pracovať srdiečko, hoci sa ešte ani zďaleka nepodobá na srdce narodeného dieťatka či dokonca dospelého človeka. Koža je priesvitná, živiny cez ňu môžu prestupovať.
Na konci prvého mesiaca je už zárodok rozdelený na tri časti – hlavičku, krk a trup. Hlava predstavuje asi polovicu z celého tela. Embryo vzhľadom pripomína žubrienku. Začínajú sa vyvíjať mozog, miecha, nervy a kostra, hoci na typické kostné tkanivo si ešte počkáme až do tretieho mesiaca.
Taktiež sa začína vytvárať očná jamka, základy vylučovacích orgánov, vzniká pečeň. Na trupe začínajú rásť horné a dolné končatiny.
Na konci prvého mesiaca je embryo dlhé asi 4 mm a váži menej ako 1 gram.
Vzhľadom na začínajúci vývoj životne dôležitých orgánov je zvlášť potrebné v tomto ranom štádiu gravidity dbať na správnu životosprávu – vyvážená strava, žiaden alkohol, fajčenie či iné omamné látky, taktiež sa treba vyhýbať stresu.
Starajte sa o svoje zdravie, pretože aj banálne ochorenie môže v niektorých prípadoch spôsobiť poškodenie plodu. Hoci je správna životospráva dôležitá počas celého tehotenstva, v prvých troch mesiacoch tehotenstva to platí osobitne. V tomto období je dokonca veľké množstvo liekov kontraindikovaných, t. z., že ich podávanie je s ohľadom na možné poškodenie vyvíjajúceho sa plodu zakázané.

bábätko v 8. týždni tehotenstva, fotografia z ultrazvuku, plod

Na fotografii je plod v 8. týždni tehotenstva.

Vývoj bábätka v brušku - 2. mesiac (5. až 8. týždeň)

Asi od 5. – 6. týždňa začína pracovať placenta. Chrbtica rastie v porovnaní so zvyškom tela veľmi rýchlo, takže na zárodku sa vytvorí malý chvostík, ktorý však zakrátko v priebehu ďalšieho vývoja zanikne.
Embryo narastie každý deň asi o 1 mm a v 6. týždni nadobúda typický ľudský vzhľad, hoci s odlišnými proporciami – hlavička ešte stále predstavuje polovicu telíčka. Už sú vyvinuté prsty a začína sa vyvíjať uchopovací reflex. Dochádza k významnej zmene v tvorbe krvi – začína sa tvoriť aj v pečeni embrya, kým doteraz sa vytvárala výlučne v žĺtkovom vaku.
Ozvy srdiečka možno od polovice 2. lunárneho mesiaca zachytiť na EKG (elektrokardiograf) a taktiež možno zaznamenať elektrickú aktivitu mozgu pomocou EEG (elektroencefalograf).

Vytvára sa štruktúra vonkajšieho ucha, očné viečka a náznak pohlavných orgánov. Inak sú v tomto období vyvinuté základy všetkých orgánov, t. z., že nevzniká nič nové, ale pokračuje vývoj.

Ako rastie vaše bábätko?

Na konci 8. týždňa váži embryo približne 3 – 4 gramy a jeho dĺžka je asi 30 mm. Je veľké asi ako malina.
Vedeli ste, že zjednodušene sa dĺžka plodu v maternici vypočíta počas prvých 5 mesiacov ako druhá mocnina lunárneho mesiaca? Na konci 2. mesiaca je to asi 4 cm, čo síce nie je celkom presné, ale ľahšie zapamätateľné.
Na konci 8. týždňa nastáva veľmi významná zmena: končí embryonálne štádium vývoja, takže odteraz už nehovoríme o zárodku či embryu, ale nazývame ho plod, čiže fétus.

Vyzerá prekrásne – pripomína zmenšené dieťatko, ktoré jemne pláva či skôr vznáša sa v tekutine, ktorou je naplnený plodový obal. Tieto nežné pohyby dokonca možno vidieť pri ultrazvukovom vyšetrení.

Na fotografii je plod v 12. týždni tehotenstva.

Vývoj bábätka v brušku - 3. mesiac (9. až 12. týždeň)

Telo plodu ďalej rastie, postupne sa „narovnáva“. Hlava je stále najväčšou časťou tela a dominuje jej vysoké čelo, pretože mozog prudko rastie – v porovnaní so 6. týždňom je až 4-krát väčší. Na hlave sú už zreteľné oči, uši, nos a brada. Taktiež sú vyvinuté základy zubov, postupne sa vyvíjajú aj chuťové poháriky.

Významne pokračuje vývoj kostry – doteraz išlo viac-menej len o chrupavky, v tomto mesiaci nastupuje „pravé“ kostné tkanivo. Končatiny sa predlžujú a začínajú sa trochu pohybovať, na končekoch prstov sa objavujú hmatové vankúšiky, na prstoch rúk aj nechty.
Pomerne rýchlo sa vyvíjajú ústa a orgány tráviacej sústavy – žalúdok, črevo. Zatiaľ však ešte nie sú funkčné. Vytvorili sa základy pohlavných orgánov, ale sú také malinké, že ich ešte nemožno ultrazvukovým vyšetrením rozoznať.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: