Abeceda metód na zmiernenie bolestí pri pôrode – 2. Časť

Pôrodné asistentky Stanislava Mikolášová a Olga Riedlová | 19. február 2012
Abeceda metód na zmiernenie bolestí pri pôrode – 2. Časť

V prvej časti sme priblížili problematiku bolestí pri pôrode a výber vhodnej metódy. V tejto časti si predstavíme ďalšie techniky, ktoré pre vás môžu byť užitočné.

V prvej časti sme priblížili problematiku bolestí pri pôrode a výber vhodnej metódy. V tejto časti si predstavíme ďalšie techniky, ktoré pre vás môžu byť užitočné.

Na úvod však musíme spomenúť ešte jeden fakt, ktorý súvisí s výberom a použitím niektorej z metód. A to miesto, KDE budete rodiť. Odporúčame vám navštíviť už počas tehotenstva vami zvolenú pôrodnicu a zistiť, či je tam možnosť vami zvolené techniky použiť.

A ešte jedno upozornenie: pôrodnica je pre vás relatívne neznáme miesto, kde sa môže vaše správanie podvedome mierne odchýliť od vášho prirodzeného prejavu. Niektoré pocity môžu byť intenzívnejšie, napríklad môžete cítiť strach, úzkosť, napätie, aj keď ste predtým bola presvedčená, že budete v pohode. Čiastočne sa dá tomu predchádzať tak, že sa zoznámite s prostredím. Informujte sa na oddelení, či organizujú exkurzie pre budúce mamičky.

A

Aromaterapia

Ako názov napovedá, ide o liečbu za pomoci rastlinných silíc, ktoré sa označuju tiež ako éterické oleje, esenciálne oleje alebo aromatické oleje. Tieto rastlinné silice sú obsiahnuté v rôznych častiach rastlín, predovšetkým v kvetoch, plodoch, ale aj listoch, kôre a koreňoch. Pri dodržiavaní určitých základných postupov je aromaterapia bezpečná a ľahko dostupná aj v domácom prostredí. Ak ale máte vo svojom okolí aromaterapeuta, individuálna konzultácia môže byť pre vás prínosom (vlastné namiešané zmesi, praktické rady ap.)

Účinok:

- liečivý – látky obsiahnuté v olejoch sa prenášajú krvou do celého tela a ovplyvňujú v ňom chemické procesy
- fyzický – niektoré oleje sa spájajú s určitými miestami v tele, udržiavajú rovnováhu telesných sústav, utišujú alebo stimulujú ich
- psychický – vdýchnutím vône systém mozgu zachytáva a spracováva aromatické signály, na základe ktorých dochádza k ďalším chemickým procesom, ktoré majú priamy účinok na náš psychický stav (ukľudnenie, odbúranie stresu a napätia).

Spôsoby aplikácie:

- inhalácia – najčastejšie sa pre vdychovanie používajú rôzne inhalátory, aromalampy či obyčajná vreckovka
- perkutánna aplikácia (prenikanie silíc pokožkou) – ide predovšetkým o masáž, kúpeľ či obklady
- perorálna aplikácia (vnútorné užívanie silíc) – je podobná pitiu bylinkových nálevov a odvarov, pri tejto forme užívania je nutná konzultácia a dohľad oborníka
Silice je možné pridávať aj do krémov, mliek, šampónov a sprchových gélov či pleťových alebo ústnych vôd, ktoré tiež môžete využiť pri pôrode.

Spôsob použitia:

Aromaterapeutická masáž
- olej je vstrebávaný pokožkou a súčasne pôsobí prostredníctvom dýchacích orgánov
- ruka pôsobí na energetické dráhy (meridiány) a uvoľňuje tak telesné aj duševné bloky
- v priebehu 10 minút sa dá prítomnosť oleja dokázať v krvi, po 1 až 2 hodinách sa dostáva do hlbších tkanív, lymfy, svalstva až k cieľovým orgánom
- esenciálny olej (EO) dávkujeme do vhodného nosiča – najčastejšie za studena lisovaného rastlinného oleja (napr. mandľový, slnečnicový, jojobový, z pšeničných klíčkov...)
- dávkovanie: EO – v priebehu tehotenstva a dojčenia od 0,5% do max. 1,5%, pretože novorodenec je citlivý a prílišná intenzita vône by ho mohla dráždiť;
- pri psychických problémoch max. 15 kvapiek EO na 50 ml základného oleja
- pri telesných problémoch max. 20 kvapiek EO na 50 ml základného oleja
- Je lepšie začať s menším množstvom EO a prípadne koncentráciu zvyšovať podľa potreby až po odskúšaní účinkov, to platí pri všetkých spôsoboch aplikácie.

Aromalampy a inhalácia
- EO sa dostáva do priedušiek a pľúcnych lalokov, krvných kapilár až k jednotlivým orgánom

Dávkovanie:
- duševná oblasť 1-5 kvapiek do 100 ml vody
- telesné problémy 5-8 kvapiek do 100 ml vody
- pri inhalácii nakvapkáme do 600 ml vriacej vody 2-3 kvapky oleja


Kúpele
• silice zamiešať do soli z Mŕtveho mora (vynikajúce účinky na pokožku) alebo do smotany, medu či neutrálneho mydla a potom rozpustit vo vode
• dávkovanie:
• - na celkový kúpeľ (plnú vaňu) 8-15 kvapiek éterického oleja
• - na čiastočný kúpeľ 5-8 kvapiek éterického oleja do litra vody

Obklady
• EO zamiešať do tvarohu (napr. na prsia pri problémoch s dojčením)
• Alebo nakvapkať na vlhký kus látky, ktorý je buď teplý, alebo chladný, podľa toho, aký účinok chcete dosiahnuť
• EO nakvapkať na kocky ľadu zabalené do látky z prírodného materiálu (napr. po pôrode na poranenú hrádzu)

GERANIUM – podporuje vylučovanie adrenalínu – dodáva energiu, posilňuje vôľu – posilňuje krvný obeh – keď má žena pri pôrode pocit, že to nezvládne KONTRAINDIKÁCIE: neužívať pri zlej zrážanlivosti krvi!

HARMANČEK RÍMSKY – má analgetické účinky – zmierňuje kŕče a sťahy svalov – znižuje horúčavu a pôsobí protizápalovo – pri pocite hnevu a podráždenia

JAZMÍN LEKÁRSKY – ABSOLUE – používa sa v malých dávkach, pretože je veľmi silný – veľmi pomáha dodávať sebaistotu a silu – najúčinnejší na podporu kontrakcií – nepodávať súčasne s liekmi urýchľujúcimi pôrod – podporuje vypudenie placenty – priložiť teplý obklad na brucho – uľahčuje traumu z dlhotrvajúceho pôrodu. 

KADIDLO – posilňuje maternicu a sťahy maternice – harmonizuje dýchací proces pri pôrode – pri strachu z pôrodu dodá potrebnú podporu – prerušuje väzbu na minulé pôrody. KONTRAINDIKÁCIE: v kombinácii s epidurálnou analgézou môže znižovať TK.

LEVANDUĽA – urýchľuje pôrod bez toho, aby zvyšovala intenzitu sťahov – pri silných bolestiach pridať pár gtt EO do kúpeľa – pomáha ukľudniť matku, pri strachu, potláča paniku a hystériu – dodáva vytrvalosť, pôsobí relaxačne a je protiinfekčná.
KONTRAINDIKÁCIE: nízky krvný tlak

MAJORÁNKA SLADKÁ – veľmi účinne uvoľňuje kŕče – v masážnom oleji na bolesti chrbta pri pôrode – pri pocite osamelosti a izolovaní ženy pri pôrode – na hlboké traumy ženy z predchádzajúcich pôrodov.
KONTRAINDIKÁCIE: nízky krvný tlak

MUŠKÁTOVÁ ŠALVIA – používať vo veľmi nízkej koncentrácii – tonizuje maternicu a napomáha sťahom – nepoužívať s liekmi posiľňujúcimi sťahy maternice – dobrá pri bolestiach v spodnej časti krížov – podporuje vypudzovanie placenty – znižuje TK – je veľmi dobrá pri nerozhodnosti.

NEROLI – mierni stres a napätie – pri šoku, keď sa žena dozvie zlú správu v priebehu pôrodu – aplikovať v oblasti tváre a v okolí ramien – ako prvá pomoc pre otca pri pôrode (privoňať) – mierne znižuje krvný tlak.

PALMORUŽOVÁ SILICA – na emočné problémy pri pôrode – ak sa mamička príliš naviazala na bábätko v brušku a nechce sa ho vzdať.

ROZMARÍN – celkovo stimuluje – vynikajúci na psychickú únavu – mamičke dodáva sebadôveru a odvahu na pôrod – zmierňuje pôrodné bolesti, posiľňuje a povzbudzuje krvný obeh – vhodná pri nízkom TK pri pôrode.
KONTRAINDIKÁCIE: vysoký krvný tlak

RUŽA OTTO – silné maternicové tonikum – pri traumách ženy z predchádzajúcich pôrodov – pomáha uvoľňovať hormón dopamín – pri depresii pri pôrode a pocite nešťastia a žiaľu – použiť v oblasti tváre alebo vo forme ružovej pleťovej vody – pri pocite viny a neistoty.

D

Dýchanie

V úvode je najdôležitejšie spomenúť, že každý pôrod je jedinečný, vrátane pôžitkov a správania sa samotnej ženy, aj dýchania. Takže pokiaľ dych negatívne neovplyvňuje priebeh pôrodu, ako z pohľadu matky, tak aj dieťaťa, nie je potrebné matku nijak smerovať či ovplyvňovať.

Ide hlavne o zachovanie pokojného dýchania po čo najdlhšiu dobu. Vo fáze, kedy už sťahy diktujú spôsob dýchania, je vhodné, aby došlo k jeho upokojeniu aspoň počas páuz medzi nimi. To prispeje k potrebnému dodaniu kyslíka matke a prípadne aj dieťaťu.

Pri sťahoch sa má rodiaca žena nechať naďalej viesť inštinktom a dýchať tak, ako jej dych pomáha zvládnuť kontrakcie, a to vrátane vokalizácie. Je škoda, že je vokalizácia počas pôrodu stále potláčaná, buď zo strany samotnej ženy, ale aj zo strany personálu. A vo väčšine prípadov nejde o krik. A keď už sme otvorili túto tému, tak pár slov aj k nej.

Krik neznamená vždy bezmocnosť alebo to, že žena potrebuje pomoc. Pre niektoré ženy je krik pri pôrode mnohokrát najúčinnejšou metódou, ako zvládnuť priebeh kontrakcie a prípadne celý proces pôrodu, ale po sťahu sú tieto ženy úplne pokojné, bez známok paniky či stresu a často svojich najbližších ukľudňujú a ubezpečujú o svojej vyrovnanosti a dobrom zvládaní pôrodu.

A pokiaľ práve vokalizácia či priamo krik napomôže tomu, aby sa rodiaca žena nebála kontrakcií, nebojovala s nimi a nechala ich len prebehnúť bez vedľajších prejavov predovšetkým sťaženia fyzického (svalového) aj emocionálneho, tak nech ich pokojne používa. Pre ňu a sprevádzajúce či prítomné osoby pri pôrode to bude mať vždy pozitívny efekt, teda že lepšie, a dokonca dobre a bez problémov daná žena porodí.
 
Pre mňa je napr. vokalizácia dôkazom toho, že žena už zahodila spoločenské a vlastné zábrany, vypla logické myslenie, ktoré bráni dobrému vyplavovaniu hormónov potrebných pre pôrod (oxytocín, endorfíny ai.) a dovolila inštinktu mať v tomto prípade navrch.

Len pre obdobie paniky, ktoré nastáva pri plnom rozbehnutí pôrodu (pôrodné cesty otvorené na 5 cm) a predovšetkým na konci 1. Doby pôrodnej v tzv. prechodnej fáze sú nápomocné jednoduché techniky dychu, ale nie sú, ako som už spomenula, potrebné u všetkých žien. Len tam, kde žena nezvláda dychovo odpočívať medzi sťahmi. U týchto žien je potrebný priamy očný kontakt a súbežné, spoločné dýchanie.
 
Praktické prevedenie dýchania je efektívnejšie a prospešnejšie, pretože sa žena nemusí zaoberať inštrukciami a dych len prevádza podľa praktickej nápovedy.

Fúkanie do peria: aktívna i prechodná fáza

Keď začnú byť kontrakcie intenzívnejšie, môžu mnohé ženy zistiť, že musí pri ich vyvrcholení dýchať mäkkšie. Možno im pri tom pomôže predstava, že majú na dlani pierko, ktoré pri výdychu jemne odfukujú. Ďalšou predstavou môže byť, že dych je loďka, ktorú odfúkavajú na vlnách nevoľnosti, pokým bolesť nepoľaví.

Fúkanie do sviečky: prechodná fáza

Ide o spôsob dýchania, ktorý je možné použiť, pokiaľ hrdlo maternice nie je ešte úplne otvorené a je dôležité kontrolovať prirodzený impulz na tlačenie. Tu môže pomôcť krátky dych ako pri sfukovaní sviečky, kedy je dobré si predstaviť, že prsty na ruke sú sviečky, a ak prichádza tlak, tak ich sfukovať jednu po druhej.

A na záver len pár doplňujúcich slov k vyššie zmieňovanej vokalizácii. Zvuk Úúúú môžeme použiť na relaxáciu základne chrbtice a krížovej oblasti. Samohláska Óóó relaxuje brušnú oblasť a bránicu. Oblasť srdcová, hrudná a pľúcna rezonuje pri zvuku Ááá. Hrtan a krk sú relaxované samohláskou Ééé. Pre nosné dutiny, oči a spánky je určené I a Ííí rezonuje v temene hlavy. 

Literatúra:
• WIDDOWSON, Rosalind, Jóga – cvičení pro těhotné, Svojtka a Co., 2004
• BLUMENFELD, Larry, Velká kniha relaxace, Pragma, 1996
• Časopis Diagnóza v ošetřovatelství, 1/07, článok Porod a bolest
• Anne Frye, Holistic Midwifery, vol. II., Labrys Press, 2004
• Ina May Gaskin, Ina May’s Guide To Childbirth, Bantam Book, 2003
• Aperio a kolektiv autorů, Porodní příběhy, Smart Press, 2006
• Penny Simkám, Ruth Ancheta, The Labor Progress Handbook, Blackwell Science

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: