6 faktorov, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť, že sa vám narodia dvojičky

Redakcia | 6. február 2019
6 faktorov, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť, že sa vám narodia dvojičky

1. Rodinná história ženy

Dôležitá je najmä tá vaša, nie partnerova. Ak sa totiž vyskytli dvojičky po vašej línii, šanca, že budete mať dve detičky sa zvyšuje. 

2. Životný štýl

U žien, ktoré preferujú určitý spôsob životného štýlu, napríklad sú vegetariánky alebo vegánky, je menšia pravdepodobnosť, že sa stanú matkami dvojčiat alebo viacerčiat. Príčinou môžu byť aj určité hormonálne zmeny, ktoré pri diéte alebo menej pestrom stravovaní nastanú.  

3. Vek matky

Častejšie sa viacerčatá rodia ženám medzi tridsiatkou a štyridsiatkou. Pod tento fakt sa podpisuje to, že ženám v zrelšom veku častejšie dozrievajú počas cyklu naraz dve vajíčka.

4. Miesto, z ktorého pochádzate

V západnej Európe sa zo 60-tich tehotných žien narodia dvojičky alebo viacerčatá iba jednej z nich, v juhovýchodnej Ázii je tento pomer ešte menší. Naopak, napríklad v Nigérii sa každé 20-te až 30-te tehotenstvo končí narodením dvojičiek.

Podľa údajov Štatistického úradu SR, za posledné desaťročie prišlo na Slovensku na svet o tretinu viac dvojičiek ako v predchádzajúcich obdobiach a tendencia stále stúpa. Rožňavské Bystré je slovenská dedina s najväčším počtom dvojičiek. Žije tu až dvadsaťpäť párov dvojčiat na približne šesťsto obyvateľov. Kým jedni to pripisujú genetike a niekoľkým silným rodom, ktorým sa tu opakovane rodia dvojčatá, iní hovoria o zázračnej vode zo Zimného potoka, ktorý tadiaľ preteká. Keď sa vraj žena z neho napije, do roka porodí dve deti naraz.

5. Antikoncepcia

Hoci práve antikoncepcia má zabrániť ovulácii a následnému oplodneniu vajíčka, po jej vysadení sa často stáva, že žena zrazu čaká dvojčatá. Pri vysadení hormonálnych antikoncepčných prípravkov môže totiž žena ovulovať tak, že v jednom alebo oboch vaječníkoch dozrú dve či viac vajíčok, čo zvyšuje šancu pre dvojičky.

6. Liečba neplodnosti

Zo sto pacientok, ktoré brali lieky podporujúce činnosť vaječníkov alebo skončili v centrách asistovanej reprodukcie, až 18 porodí dvojčatá. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: