Články

Rázštepy pery a podnebia

Rázštepy pery a podnebia

Patria medzi najčastejšie vrodené vývojové chyby na tvári, zároveň sa považujú za jedny z najnápadnejších. No na rozdiel od iných závažných vrodených chýb sú tieto operačne riešiteľné. Čítať viac..

Dovolenka s tínedžerom: fikcia alebo bežná prax?

Dovolenka s tínedžerom: fikcia alebo bežná prax?

Z vášho malého, poslušného uzlíčka vyrástol tínedžer s vlastnou, často tvrdou hlavou... Narazili ste aj vy na dilemu - vziať či nevziať vzpierajúceho sa tínedžera na dovolenku? Poradíme vám, ako "už nie dieťa a ešte nie dospelého" namotať na dovolenku s rodičmi. Čítať viac..

M Autizmus - diagnostika a liečba

Autizmus - diagnostika a liečba

Autizmus sa prejavuje už v ranom detstve. Pre autistov je zložité vnímať podnety z okolia a od ľudí. Komunikácia, bežná na dorozumievania u ľudí, je pre nich taká zložitá, nepochopiteľná a abstraktná, že radšej volia existenciu vo svete predmetov alebo vo vlastnom svete. Čítať viac..

Radíme školákom: Ako sa učiť naspamäť?

Radíme školákom: Ako sa učiť naspamäť?

Naučiť sa určité súvislosti a obsahy naspamäť patrí k dôležitej súčasti vzdelávania v škole. Pritom nejde len o obsahy textov alebo historické dátumy, ale aj o gramatické pravidlá, matematické úkony, odborné výrazy a pod. Kto má dobrú pamäť a rýchlu schopnosť chápať, ten je väčšinou v škole úspešný. Prečítajte si, aké tipy a triky pomôžu vášmu dieťaťu pritom, keď si má uchovať v hlave aj ťažšie učebné obsahy. Čítať viac..

14 bodov zdravého opaľovania

14 bodov zdravého opaľovania

Rady odborníkov upozorňujú, že najmenšie deti, teda dojčatá a batoľatá, sa NEVYSTAVUJÚ slnečnému žiareniu. Pokožka dojčiat nie je schopná sa brániť UV žiareniu. Je však jasné, že živé batoľa nebudeme počas leta držať doma, to nie je ani žiaduce. Taktiež dovolenka na slnečnom pobreží mora, či oddych na horách nemá byť pre rodinu s malým dieťaťom tabu. Ak vieme ako na to, dosiahneme zdravú pokožku bez zbytočného riskovania. Čítať viac..

6 tipov ako zvládnuť poruchu pravopisu – dysortografiu

6 tipov ako zvládnuť poruchu pravopisu – dysortografiu

Dieťa často výborne ovláda gramatické poučky, ale nevie ich pohotovo uplatniť napr. pri písaní diktátu. Takto, veľmi zjednodušene sa dá opísať dysortografia. Ak sa dysortografia u vášho dieťaťa objavila, inšpirujte sa niekoľkými tipmi, aby ste ju „položili na lopatky“. Čítať viac..

Ako riešite otázku nahoty? Tipy a skutočné rady mamičiek.

Ako riešite otázku nahoty? Tipy a skutočné rady mamičiek.

Lucia sa na vás, milé čitateľky, obrátila s otázkou riešenia nahoty vo výchove detí. Zatiaľ má síce len 6-mesačnú Kláriku, ale už sa nad tým zamýšľa... „Chcem, aby dcérka vedela, že nahota (mužská i ženská) je niečo prirodzené, za čo sa netreba hanbiť, ale na strane druhej musí tiež pochopiť, že je i nejaká „diskrétna“ zóna. Ako zabezpečujete „prirodzený“ vývoj v tejto oblasti? Nechcem, aby mala Klárika pocit, že sa nás má hanbiť (hoci si myslím, že manžel sa hanbiť bude, možno sa pred ňou i zamkne). Ako to riešite u vás?“ Takto ste jej poradili... Čítať viac..

Odhaľujte tajomstvá prírody v záhradke: To som sadil sám!

Odhaľujte tajomstvá prírody v záhradke: To som sadil sám!

Názornejšie ako záhradníčením asi prírodu zažiť nemožno. A práve deti z veľkomesta sa pri tom naučia chápať, ako vznikne z malého semiačka impozantný kvet alebo obrovská tekvica. Hravým spôsobom sa približujú k prírode a zisťujú, že rastliny sú živé organizmy, ktoré rastú a menia sa – aj keď sa nevedia smiať alebo plakať. Čítať viac..

Článkov: 9971