Články

Zlatá éra hračiek

Zlatá éra hračiek

Detské hračky sú staré ako ľudstvo samo. S vojakmi, bábikami, zvieratkami, detským riadom... sa deti hrali odpradávna. Zábavou a hrou sa dievčatá pripravovali na úlohu mamičky a gazdinky, chlapci na úlohu muža – ochrancu. Hračky zároveň napomáhali pochopiť, ako funguje svet dospelých. Postupne sa vyvíjali, ale radosť z hry zostala rovnaká. Čítať viac..

M MUMPS môže prekvapiť aj dnes

MUMPS môže prekvapiť aj dnes

Toto infekčné ochorenie je pre mnohých dospelákov už len jednou z mnohých spomienok na prežité detské choroby. V súčasnosti sú deti pred mumpsom chránené očkovaním. Raritne sa však môže vyskytnúť aj napriek tomu... Čítať viac..

M

Diabetická nefropatia nebolí, o to viac ničí obličky

Diabetická nefropatia je chronické ochorenie obličiek spôsobené cukrovkou a postihuje 15 až 40 % diabetikov. Toto ochorenie nevzniká náhle, ale postupne až po rokoch. dôležitý je fakt, že môže viesť k úpnemu zlyhaniu obličiek, kedy je nutná dializačná alebo trnaspalntačná liečba. Čítať viac..

Hormóny a ich úloha pri otehotnení

Hormóny a ich úloha pri otehotnení

Úloha hormónov je pri snahe otehotnieť kľúčová. Súčasná medicína disponuje mnohými účinnými metódami, pomocou ktorých dokáže nedostatočnú tvorbu hormónov, či rôzne hormonálne poruchy, úspešne liečiť. Informácie o funkcii jednotlivých hormónov, ako aj praktické príklady z praxe na túto tému nám priblížil odborník na liečbu porúch fertility MUDr. Ján Pružinský, primár Gynekologicko-pôrodnického oddelenia Ľubovnianskej nemocnice, n. o., v Starej Ľubovni. Čítať viac..

Očami mamy – pod rúškom tmy

Známy to výrok expremiéra, že v noci pracujú len zlodeji, poburuje pracovité matky, ktoré pod rúškom tmy v maximálnej tichosti (lebo polovičky spia, deti spia, susedia spia, pes spí) žehlia, varia, balia. Mimochodom, v noci sa dobre holia nohy, umývajú vlasy, v prípade vážnejšej osobnej krízy prestavuje obývačka. Keď vidíte v oknách po polnoci  malé svetielka – to sú matky, ktoré si chcú urvať kus času pre seba v tom lepšom prípade. Čítať viac..

Súrodenci. Ako na nich?

Máme doma 4 deti – 3 vlastné a jedno v profesionálnej starostlivosti. Vekovo sú si podobní – 6, 5, 3 a 2 roky. Zloženie – 2 chlapci a 2 dievčatá. Všetci sú iní – výzorovo i temperamentom... Čítať viac..

Nádorové ochorenia u detí

Nádorové ochorenia u detí

Zhubné nálezy u detí tvoria približne 1 % zo všetkých onkologických ochorení v populácii. Prečo sa vôbec u detí objavujú, nie je známe. Avšak niektoré ochorenia, napr. Downov syndróm či iné dedičné choroby, sa spájajú s väčším rizikom vzniku tumoru. Čítať viac..

...a že zázraky sa nedejú - SKUTOČNÝ PRÍBEH

...a že zázraky sa nedejú - SKUTOČNÝ PRÍBEH

„Nikdy som nechcela mať doma jedináčika. Mám síce len jedného brata, ale život v detstve so súrodencom je podľa mňa zaujímavejší. Preto mi bolo ľúto mojej dcéry, ktorá vyrastala sama, nakoľko sa nám nedarilo „dopracovať“ sa k druhému dieťaťu,“ začína svoj príbeh Miriam. Čítať viac..

Článkov: 9970