Nová nádej pre snažilky: Zázrak zvaný vitamín B8

Redakcia | 14. september 2017
Nová nádej pre snažilky: Zázrak zvaný vitamín B8

Talianski vedci prišli pomerne nedávno s prevratným objavom – vitamín skupiny B, presnejšie vitamín B8 s názvom inozitol, je najmä pre nás, ženy, veľmi dôležitým.

Ženské príčiny neplodnosti

Ak sa na jeho užívanie zamerajú snažilky, môžu sa dočkať splnenia svojho sna – na tehotenských testoch konečne objavia dve čiarky.

Zaznávaný „vitamín vitality“

Inozitol bol ako vitamín skupiny B uznaný už v roku 1940. A hoci sa mu hovorí aj „vitamín vitality“, donedávna bol tak trochu v závese za ostatnými B-vitamínmi, a pritom je pre náš organizmus veľmi dôležitý.

V tele ho nájdeme v bunkových membránach nášho srdca, mozgu, kostí, svalov, ale aj pohlavných orgánov. Aktívne sa podieľa na metabolizme tukov a cholesterolu. Má tiež veľký význam pre výživu mozgových buniek, ale preukázané sú aj jeho protirakovinové účinky.

Dokonca vraj podporuje chudnutie. „Inozitol je vitamínom s blahodarnými účinkami, ktorý podporuje metabolizmus mastných kyselín a cholesterolu a bráni ich ukladaniu v pečeni.

Spolu s vitamínom B3 zvyšuje peristaltiku čriev, má pozitívne účinky na činnosť mozgu, pomáha v stresových situáciách, pri depresiách, nespavosti, klimakterických problémoch i cukrovkou poškodených nervoch. Okrem toho skvalitňuje vstrebávanie najdôležitejšieho antioxidantu a „vitamínu mladosti“, čiže vitamínu E,“ povedala dietologička PhDr. Ľubica Trnková.

Ľudské telo ho však nedokáže vyrobiť v dostatočnom množstve, preto by mal človek venovať zvýšenú pozornosť jeho prijímaniu v potrave alebo vo forme výživových doplnkov.

Nedostatok inozitolu v organizme sa prejavuje vypadávaním vlasov, rozmáhaním sa lokálnych kožných zápalov a ekzémov, zvýšenou hladinou tuku v krvi a cholesterolu v pečeni i zníženou obranyschopnosťou organizmu.

Prečítajte si: Menštruácia, ovulácia a čakanie. Čo trápi snažilky?

V ktorých potravinách sa vitamín B8 nachádza?

Zoznam potravín a dennej dávky na prijatie optimálnej hodnoty inozitolu

Na hladinu inozitolu negatívne pôsobia chemicky spracované potraviny, alkohol, káva, čaj, antikoncepčné prípravky a lieky obsahujúce síru.

Skutočný príbeh: Aj ja som bola jednou z vás...

Prečo B8 a snažilky?

Nedostatok inozitolu sa môže odraziť v nedostatočnosti vajíčka správne dozrieť. Nielen vedecké štúdie talianskych odborníkov, ale už aj skúsenosti niektorých slovenských gynekologičiek potvrdzujú, že vitamín B8 pomáha aj snažilkám s tzv. Syndrómom polycystických ovárií. 
 
Syndróm polycystických ovárií
(PCOS) je ochorenie, ktoré môže byť príčinou ženskej neplodnosti. Výskyt tohto syndrómu je pomerne vysoký, postihuje 5 až 10 % žien.

K jeho hlavným príznakom patria nepravidelnosti menštruačného cyklu, poruchy ovulácie a zvýšená koncentrácia mužského hormónu – testosterónu. Môže sa prejavovať aj zvýšeným ochlpením alebo akné.

Ženy so syndrómom PCOS často trpia aj inzulínovou rezistenciou, ktorá môže v budúcnosti viesť k vzniku cukrovky alebo srdcovo-cievnych ochorení.

„Na syndróm polycystických ovárií zatiaľ neexistuje účinná liečba. Liečia sa iba jeho symptómy, ako napríklad obezita, akné, hirzutizmus (nadmerné ochlpenie), alopécia (plešatosť), vysoká hladina tri-glyceridov, hyperinzulinémia, diabetes mellitus 2. typu, oligoovulácia či anovulácia.

Tieto symptómy sa v gynekologickej praxi často riešia kombinovanou hormonálnou antikoncepciou, čo však PCOS nelieči,” povedala gynekologička MUDr. Michaela Grossová, PhD.

Nádejou pre tieto ženy sú štúdie z Talianska, ktoré potvrdzujú významný pozitívny vplyv na otehotnenie a celkové zmiernenie symptómov PCOS. Ženy v rámci týchto štúdií užívali výživový doplnok s obsahom inozitolu a kyseliny listovej.

„Vo svojej lekárskej praxi sa tiež stretávam so ženami, ktorým inozitol zmenil život. Boli to moje dlhoročné pacientky, ktoré sa tiež liečili na neplodnosť spôsobenú PCOS.

Mnohé z nich sa o materstvo pokúšali viacnásobne aj v centre asistovanej reprodukcie. U niektorých žien som už po prvom mesiaci užívania výživového doplnku s obsahom inozitolu a kyseliny listovej pozorovala navodenie ovulácie.

Ďalšie mesiace potvrdili nástup pravidelného menštruačného cyklu. Môžem hrdo vyhlásiť, že prvé pacientky, ktoré pridali k liečbe výživový doplnok s obsahom inozitolu a kyseliny listovej, sú už dnes mamičkami,“ spokojne konštatuje MUDr. Grossová.

Prečítajte si: Kedy je správny čas na liečbu neplodnosti?

Tip MAMA a ja

Na trhu je pre snažilky kombinovaný prípravok, ktorý obsahuje potrebnú dávku inozitolu i kyseliny listovej, rovnako potrebnej v čase snaženia sa o dieťatko. Prípravok vo forme prášku sa zarába do vody, je jemne nasladlý, ale bez konzervačných látok či sladidiel. 

Koľko inozitolu potrebuje snažilka užiť?

„Dva gramy inozitolu dvakrát denne, teda 4 g, v kombinácii s kyselinou listovou, užívali vo viacerých klinických štúdiách ženy túžiace otehotnieť. Výsledky boli neočakávané a veľmi povzbudivé“, povedala MUDr. Michaela Grossová.

Tehotenstvo sa nekoná. Dôvod? Hyperprolaktinémia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: