Fertility koučing je šanca pre snažilky

Mgr. Marcela Korčeková | 19. júl 2018
Fertility koučing je šanca pre snažilky

Ak túžite po dieťatku a ono neprichádza, skúsili ste už všeličo a zatiaľ nič nepomohlo, vaša náruč je stále prázdna, váš partnerský vzťah trpí, pretože sa snažíte otehotnieť..., potom by vám mohol pomôcť fertility koučing.

Predstaví nám ho Marcela Korčeková, ktorá sa mu na Slovensku odborne venuje ako prvá.Fertility koučing sa zameriava na ženy a páry, ktorým sa nedarí mať vlastné potomstvo.

„Téma plodnosti bola 15 rokov aj mojou témou. Na tejto ceste som vyskúšala takmer všetko, od lekárov, psychológie, alternatívnej liečby, nič nepomohlo a ja som „sa stratila“. Koučing posunul moje hranice a pomohol mi nájsť samú seba.“

Skúste fertility koučing

Fertility koučing je určený ľuďom, ktorí si uvedomujú, že ich cesta za bábätkom sa stáva veľmi frustrujúcou a negatívne ovplyvňuje všetky stránky ich života – kariéru, partnerský vzťah, ich vieru v budúcnosť, sny a v neposlednom rade i telo. Nezáleží na tom, ako dlho tá cesta trvá, ale na tom, aké má následky a ako to konkrétny človek prežíva.

Neplodnosť je diagnóza

Z medicínskeho hľadiska je celkom efektívne aj úspešne liečiteľná. Je to choroba ako každá iná, no napriek tomu má „punc“ tabuizovania, pretože sa týka veľmi intímnej oblasti. Stále viac párov je s touto diagnózou konfrontovaných.

Z praxe sú známe prípady, keď si pár po dlhoročných pokusoch dieťa adoptoval a zrazu po čase žena ostala tehotná. Napriek diagnóze, lekárom, prírode... Psychológia hovorí, že jednoducho nastalo odbúranie bariér, emocionálnych blokov, nastalo uvoľnenie a „zázrak“ sa realizoval.

Nedobrovoľná bezdetnosť je vnímaná ako krízová životná situácia, veď materstvo/otcovstvo je prirodzeným právom a poslaním ženy/muža. Život však prináša situácie, keď sa prirodzené právo, túžby a potreby dostávajú do konfliktu s množstvom nepriaznivých okolností a toto poslanie sa nedarí naplniť.

V krízových či vypätých situáciách často sami nevieme zmeniť uhol pohľadu na túto situáciu a máme tendenciu obviňovať seba alebo druhých za okolnosti, ktoré nemáme pod kontrolou a pre ktoré sme sa dobrovoľne nerozhodli. A vtedy nastáva frustrácia, obavy, strach, a to všetko nepriaznivo vplýva na náš život. To všetko je možné zmeniť. Jednou z možností je práve fertility koučing.

Koučing je šanca pre neplodné páry

Je to proces, pri ktorom dochádza k inšpirácii, relaxácii, novým objavom, menia sa naše postoje a uhly pohľadov, a to je jeho obrovský benefit.  Fertility koučing pomáha redukovať stres a uvoľniť napätie, identifikovať a nastaviť pozitívny životný štýl, urobiť správne rozhodnutia v súvislosti s liečbou neplodnosti. Táto liečba býva často stresujúca a žena a jej partner môžu tento stres prežívať rozdielne. Napriek tomu sa žena nemusí cítiť osamelá.

Fertility kouč pomáha klientke prekonávať osobné bariéry, využívať vlastné zdroje, vyhľadávať nové príležitosti, nájsť harmóniu a pomáha jej k zmene, ktorá prinesie napr. zmysluplnejšie vzťahy, zdravší životný štýl, ujasnenie si osobných hodnôt ap. Predstavte si situáciu, keď si poviete: „Tak toto by som chcel/a, toto by sa mi páčilo, ale mám obavy sa do toho pustiť.“ Aké by to bolo, keby ste si namiesto toho vytvorili plán a začali ho realizovať?“ Žiť neobyčajný život vyžaduje 4 veci: Mať zámer, vedieť sa naň sústrediť, vytrvať pri tom... a mať spoľahlivú oporu.

Spolupráca s Fertility koučom šetrí žene čas, energiu a pomôže urobiť správne rozhodnutia v súvislosti s liečbou neplodnosti. Žena objaví, čo je spúšťačom jej negatívnych emócií a nájde cestu, ako sa s nimi vyrovnať. Fertility kouč ju podporí na emocionálnej úrovni, pomôže jej odpovedať si na otázky, objaviť nové cesty.

Fertility koučing: Nájsť seba samého

Človek v krízovej situácii dokáže neuveriteľné veci a vie zmobilizovať svoju vnútornú motiváciu. Úlohou kouča je usmerniť túto vnútornú energiu, zacieliť ju správne a pomôcť klientovi dosiahnuť jeho ciele rýchlejšie a efektívnejšie. Výskumy ukazujú, že s podporou kouča ľudia, ktorí prechádzajú obdobím“ fertility“, majú oveľa vyššie percento úspešnosti.

Ak sa klient/klientka alebo pár rozhodne pracovať s koučom, ten mu/jej/im pomôže nájsť odvahu, pozitívne nasmerovanie a klient/ka sa naučí, ako uvoľniť emocionálne napätie pomocou unikátnych techník, ktoré bude môcť používať v každodennom živote.

Tajomstvo spočíva v nájdení seba samého, svojich hodnôt a priorít, zbavení sa zbytočných bariér a negatívnych presvedčení. V podstate je to veľmi jednoduché a napriek tomu ťažko uskutočniteľné, lebo potrebujeme zájsť za hranice svojho bežného komfortu. Veľa vecí robíme automaticky, stereotypne a podliehame tlaku svojho okolia, a to všetko smeruje náš život tam, kam vlastne ani nechceme.

V koučovaní je dôležité, aby zmeny vychádzali zvnútra klienta a aby  klient jasne definoval, čo chce. Kouč zdôrazňuje klientovi, že on sám je zodpovedný za svoj život a to, čo sa v ňom deje. Čím viac človek verí v proces a zmenu správania sa vplyvom koučingu, tým viac proces funguje.

Ako fertility koučing vyzerá v praxi?

Fertility koučing môže absolvovať jednotlivec alebo pár. Dĺžka spolupráce je individuálna, záleží na klientovi, aký variant mu najviac vyhovuje. Optimálne sú tri mesiace (každý týždeň 1 hod.). Po tomto čase je človek schopný navodiť vo svojom živote pozitívne zmeny, zmeniť postoje a správanie k lepšiemu, uvoľniť bariéry a strach.

„Keďže téma plodnosti najviac zasahuje a ovplyvňuje ženy, rozhodla som sa do svojej praxe zaviesť aj skupinový fertility koučing a tzv. fertility víkend. Sú to projekty určené pre ženy a ich cieľom je relaxácia, zábava, inšpirácia, uvoľnenie negatívnych emócií v súvislosti s témou, ktorú práve riešia – teda plodnosťou."

Aké sú skúsenosti žien?

Zuzana (38)

„Cítila som sa sama, nikým nepochopená a zúfalá. Koučing mi pomáha na ceste mojej „plodnosti“ a pomáha mi zvládnuť liečbu, mení môj pohľad na celú situáciu a vytvára mi priestor na viac energie, šťastia a spokojnosti aj v mojom manželstve. Myšlienka koučingu bola v poslednej dobe to najlepšie, pre čo som sa rozhodla.“

Adriana (27)

Koučing mi dodáva vnútornú silu, ktorá ma začínala opúšťať. Nachádzam veľa nového, čo sa vo mne skrývalo a o čom som nevedela. Pomáha mi objavovať seba samú a radovať sa z každého dňa. Verím, že všetko, čo sa v mojom živote stalo, má svoju príčinu.

Monika (35)

„V mojom prípade Fertility koučing znamená otvorene hovoriť bez pocitu hanby a ľútosti nielen o neplodnosti a pocitoch, ktoré ako žena prežívam, ale aj o partnerskom vzťahu, čím všetkým prechádzame. Už po prvom stretnutí som zbadala pozitívne zmeny v partnerskom živote, keď som si uvedomila, že v našom probléme nie som sama.“

Eva (35)

„Nakoľko som absolvovala dva neúspešné cykly asistovanej reprodukcie, hľadala som možnosť pomoci, pretože táto situácia ma vyčerpávala skôr psychicky ako fyzicky. Od koučingu som očakávala predovšetkým podporu, porozumenie, možnosť prejaviť svoje pocity. Moje potreby boli naplnené. Okrem toho som sa naučila k danej situácii pristupovať pozitívnejšie, racionálnejšie, bez takých veľkých emócii. Prostredníctvom techník osvojených počas stretnutí som sa naučila lepšie zvládať stres, napätie, strach, aj keď priznám sa, nie vždy sa mi to celkom darilo. Treba podotknúť, že som ešte neabsolvovala celý proces koučingu. Je dlhodobejší, pripadne je to individuálne, ale určite to nie je záležitosť 2 - 3 stretnutí. Preto som rozhodnutá v našich stretnutiach pokračovať.“

Fertility koučing môže pomôcť:

  • udržať inšpiráciu a pozitívne myšlienky počas liečby
  • riadiť očakávania
  • stanoviť rozumné hranice
  • nájsť pravdu a urobiť ťažké rozhodnutia
  • uistiť sa, že emocionálne aspekty neplodnosti človeka neovládajú
  • konštruktívne prijímať sklamanie 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: